מצאו את הכסף לקשישים
המעסיקים הציעו להגדיל את דמי הביטוח הלאומי שהם מפרישים לטובת קצבאות לפנסיונרים וחיפשו תמיכה מהמדינה. ישראל ביתנו גייסה את הכספים הקואליציוניים כדי להשלים את החסר. כעת הדבר היחיד שעומד בפני ההעלאה שתסייע למאות אלפי קשישים עניים הוא האישור של משרד האוצר
בשורה למאות אלפי קשישים שחיים מתחת לקו העוני: נמצא התקציב שיאפשר את העלאת קצבאות הזקנה לקשישים מעוטי יכולת, כך פורסם היום (ו') לראשונה ב"ידיעות אחרונות".
מדובר ביוזמה של התאחדות התעשיינים, בראשות שרגא ברוש, ושל מפלגת ישראל ביתנו, בראשות אביגדור ליברמן. המעסיקים קראו לפני כשבועיים להעלות את קצבאות הזקנה לקשישים מעוטי יכולת, כך שקשיש בודד יקבל 4,700 שקלים וזוג יקבל 7,800 שקלים. העלאה כזאת תשפר את חייהם של 200 אלף קשישים שחיים כיום עם קצבאות השלמת הכנסה של הביטוח הלאומי ושל עוד כ־150 אלף קשישים שלא מקבלים קצבאות.
לדברי המעסיקים, עלות המהלך למשק נאמדת בכ-3 מיליארד שקלים. הם הודיעו כי יספגו חצי מהעלות, באמצעות העלאת דמי הביטוח הלאומי שמשלם כל מעסיק בישראל ל-0.36% (כולל עצמאיים אגב), ודרשו מהמדינה להשלים את המחצית השנייה. המשמעות היא 1.5 מיליארד שקלים שיועברו מהמעסיקים לתקציב הביטוח הלאומי וישמשו ישירות לכיסוי הקצבאות.
כעת אפשר להודיע כי המדינה "מצאה" את 1.5 מיליארד השקלים החסרים להשלמת המהלך - בהסכם הקואליציוני של מפלגת ישראל ביתנו. "הכנסנו את הנושא של שיפור מצב הקשישים בישראל להסכם הקואליציוני שלנו", אומר יו"ר סיעת ישראל ביתנו, ח"כ עודד פורר. "השגנו לנושא 1.9 מיליארד שקלים, שנכנסו לבסיס התקציב, כאשר 700 מיליון שקלים כבר נוצלו ו-1.2 מיליארד שקלים לא נוצלו".
מתוך הסכום שלא נוצל אמורה ישראל ביתנו לפי ההסכם לקבל 400 מיליון שקלים בכל אחת משלוש השנים הבאות. אלא שכעת הם מבקשים לקבל את כל הכסף בבת אחת כדי שיוכלו להשלים את הסכום של המעסיקים ולאפשר את העלאת הקצבאות. "אנחנו מנהלים מאבק מול האוצר על הקדמת התשלומים של הרפורמה", הוסיף פורר, שמוביל את התוכנית עם ח"כ יוליה מלינובסקי.
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, הוסיף: "ברמת המאקרו, זה יוצא לדרך. זה לקחת את האוכלוסייה הכי חלשה במדינת ישראל ובמכה אחת להוציא את כולם מחוץ לעוני. זו בשורה אמיתית".
נותר להמתין ולראות האם אכן האוצר ישחרר את הכספים, והאם העצמאיים, שהשינוי יקצץ את הנטו החודשי שלהם, לא יתנגדו למהלך.