מה הפרופיל שלך? כך תבחרו חלונות לבית
משפצים את הבית או נמצאים בשלבי בנייה? לפתחי החלונות חשיבות לא רק בפן העיצובי. הם גם ישפיעו על עלויות החימום, הקירור והתאורה של הבית וכן על בידוד מרעשים. כיצד תעשו שימוש נכון באור הטבעי ומהם סוגי הפרופילים הקיימים בשוק? אתר "המקצוענים" עם המדריך
לפתחי הבית יש השפעה משמעותית על איכות החיים שלכם. הם קובעים כמה אור טבעי ואוויר ייכנסו לבית, מה תהיה איכות הבידוד והאיטום וכמובן שיש להם עניין אסתטי, הן בתוך הבית והן מחוצה לו.
את פתחי הבית יש לתכנן בהתאם לאופי המבנה, כיווני האוויר, השימוש הנדרש לכל חלל ולסגנון העיצוב. "בחלל ציבורי בבית קרקע הפונה לגינה או בדירה גבוהה המשקיפה אל הנוף, נרצה ליצור חיבור בין הפנים לחוץ, ולכן נבחר בפתחים גדולים יותר", אומרת תמר בן ארי, יועצת אלומיניום ופתחים במרכז הבנייה הישראלי.
"לעומת זאת, במקומות שיש בהם חשש לפגיעה בפרטיות, נוכל לתכנן חלונות צרים יותר בחלקו העליון של הקיר, בצורה שייכנס אור, אך שלא תיפגע הפרטיות של דיירי הבית. בחדרי ילדים יש צורך מוגבר בבטיחות, לכן כדאי לתכנן את החלון כך שחלקו התחתון יהיה קבוע ויפתח רק בחלקו העליון".
עוד כתבות בנושא:
סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם?
צביעת דירה: איך מחשבים עלויות צבעשיפוץ בגבס בבית: אסתטיקה ואקוסטיקה
גם למיקום הדירה יש חשיבות בבחירת גודל החלונות. "בכיוון דרום, למשל, יש אור שמש ישיר במשך כל שעות היום, ולכן יש לתכנן את הפתחים וההצללות בהתאם", מוסיפה בן ארי. "תכנון הפתחים מתבצע בשלב התכנון הראשוני של הבית. בשל זה נקבע גודל החלון, גובהו, רוחבו וגובה מפלס החלון (מרחק מהרצפה). יש לתכנן מראש תריס גלילה ואת מיקומו של ארגז התריס על מנת שמפתח החלון לא ייפגע מכך בהמשך".
בשלב בחירת החומרים, יש להחליט לא רק מה יהיה הפרופיל (אלומיניום, בלגי, עץ וכו'), אלא איזו זכוכית נרצה להתקין בחלונות. ישנן זכוכיות שיחייבו פרופיל מסוים, ולכן יש לתכנן זאת במקביל. למשל, זכוכית כפולה המעניקה בידוד תרמי ברמה גבוהה, או זכוכית טריפלקס שמעניקה בידוד אקוסטי, אך גם מהווה זכוכית ביטחון. לסוג הזיגוג יש השפעה על בחירת המשקוף, במובן זה שככל שנרצה שתהיה יותר מבודדת - כך על המשקוף יהיה להיות מסיבי יותר על מנת שיוכל להכיל את עובי הזכוכית הכפולה.
גם לחומר ממנו עשוי הפרופיל עצמו תהיה משמעות מבחינת בידוד. "הבידוד של פרופילים מעץ או מ-PVC, וכן הבידוד של פרופיל משולב עץ ואלומיניום, יהיה הרבה יותר טוב מאשר הבידוד של פרופיל אלומיניום רגיל או של פרופיל בלגי (העשוי מברזל), אשר כמעט ואינם מבודדים".
מה הפרופיל שלך: אלומיניום, בלגי, עץ או PVC?
פרופיל אלומיניום: "זהו הפרופיל הנפוץ ביותר בישראל, בשל עלויות החומרים, ההתקנה והתחזוקה שלו", אומר אבנר צמח מחן שיפוצים, באתר "המקצוענים". "פרופיל זה קיים במגוון רחב של סגנונות ואיכויות ובטווח מחירים גדול.
בן ארי: "ישנם פרופילים המתאימים לפתחים גדולים, כמו יציאה לחצר וכו', ופרופילים המותאמים לפתחים קטנים יותר, כמו חלונות בחדרי שינה ובחדר המטבח. ככל שהפתח גדול יותר, הדבר משפיע על עובי הזכוכית ועובי הפרופיל".
מי שמעוניין במראה של פרופיל בלגי, אך מבלי להשקיע בתחזוקה, יכול לבחור בפרופיל אלומיניום המחקה פרופיל בלגי. הוא צר יותר מהדגם הקלאסי ומאפשר ליצור חלוקה הדומה לזה של החלון הבלגי המקורי ואף לזכות במראה מעודן יותר.
פרופיל אלומיניום עמיד יותר בפני תנאי מזג אוויר משתנים וניתן לאיטום בצורה טובה מאוד. אמנם פרופיל אלומיניום אינו נחשב למבודד במיוחד, אך ניתן להזמין אותו בדגם מתקדם יותר, אשר הבידוד שלו נוצר על ידי יצירת כיס אוויר לאורך הפרופיל".
פרופיל עץ: "פרופיל זה מותקן לרוב בבתים פרטיים, וכאשר סגנון העיצוב הוא כפרי", אומר צמח. "יתרונו של פרופיל זה הוא בהיותו חומר טבעי ומבודד בצורה גבוהה. ואולם, מכיוון שמדובר בחומר טבעי הוא מחייב תחזוקה, ונוטה להתנפח ולהתכווץ בהתאם לעונות השנה השונות".
בן ארי: "מי שמעוניין במראה עץ אך בעמידות גבוהה יותר, יכול להתקין פרופיל המשלב עץ עם אלומיניום. הפרופיל הפנימי עשוי מעץ, והחיצוני מאלומיניום. באופן זה, מרוויחים את מראה העץ, אך גם נהנים מבידוד תרמי ומתחזוקה קלה יותר".
פרופיל בלגי (מברזל): "פרופיל זה לרוב יהיה יקר פי 2 וחצי מאשר עלות פרופיל המדמה חלון בלגי מבחינת העיצוב, אך עשוי מאלומיניום", אומר צמח. "גם אותו לרוב מתקינים בבתים פרטיים שתקציב הבנייה או השיפוץ שלהם גבוה. זהו פרופיל דק מאוד בהשוואה לחומרים אחרים, דבר המתאפשר בשל חוזק החומר".
בן ארי: "פרופיל בלגי הוא בעל מראה עדין, ניתן לבצע את החלוקה של המסגרות בהתאם לבחירת הלקוח ולשלב בו זכוכית רגילה, זכוכית טריפלקס, ובפרופילים מסוימים גם זכוכית בידודית (זיגוג כפול). נקודת החולשה של פרופיל זה היא בעובדה שאינו אטום ואינו עמיד בפני תנאי אקלים קשים, ובעיקר באזורים בהם הלחות והמליחות גבוהות, מה שיחייב תחזוקה שלו, אחרת יחליד".
פרופיל PVC: "כיום קיים גם PVC", אומרת בן ארי. "פרופיל זה מבודד תרמית ברמה גבוהה מאוד, והוא מגיע במראה דמוי עץ. פרופיל זה רחב יותר משמעותית מפרופילים אחרים, מה שמשפיע על הנראות של החלון".
כך תבחרו את הזכוכית המתאימה לחלון
ניתן לזגג את הפרופילים השונים עם זכוכיות שונות, בהתאם לדרישות הבטיחותיות, לסגנון העיצוב ולתנאי השטח.
זכוכית טריפלקס: "זכוכית זו מיועדת בעיקר לחזיתות של בניינים חדשים, לרבות דירות הממוקמות בקרבת כביש ראשי או דירות הממוקמות בגובה רב", אומר צמח. "זכוכית זו מבודדת בצורה טובה מאוד רעשים, והיא עמידה מאוד ולכן מתאימה לתנאי רוחות חזקות שיש בקומות הגבוהות".
בן ארי: "זכוכית זו מורכבת מ-3 שכבות: שתי שכבות של זכוכית וביניהן חומר בשם PVB. זכוכית זו מבודדת יותר מרעשים מאשר זכוכית רגילה, ומהווה זכוכית ביטחון. במקרה של פגיעה בה, היא אינה מתפזרת. להשגת בידוד אקוסטי טוב יותר, יש להשתמש בזכוכיות בעובי שונה".
זכוכית בידודית: "זכוכית זו חזקה ועמידה מאוד. היא מיועדת בעיקר לחלונות גדולים במטבח, בסלון או ביציאה למרפסת או לגינה".
"זכוכית זו מורכבת משתי זכוכיות וביניהן אוויר או גז", מסבירה בן ארי. "זיגוג זה נותן בידוד תרמי בנוסף לבידוד אקוסטי. ניתן לשלב במערכת זו גם זכוכית טריפלקס במקום הזכוכית החיצונית, ובכך לשפר את הבידוד האקוסטי. ההבדל בין מילוי במרווח בגז או באוויר נובע מצפיפות הגז לעומת האוויר. בגז (אורגון, למשל) צפיפות החלקיקים גבוהה מצפיפות חלקיקי האוויר ולכן הוא מבודד יותר".
זכוכית קליר: "זכוכית זו באה לשימוש בעיקר במקלחונים (בהם רוצים להדגיש אריח יפה שעל הקירות), ופחות בשימוש בחלונות. היתרון שלה הוא שקיפותה, ושבירת האור היפה שלה".
בן ארי: "לזכוכית רגילה יש גוון מעט ירקרק הנובע מנוכחות מתכות שונות בזכוכית. על מנת לקבל זכוכית נטולת גוון לחלוטין, מוציאים את המתכות ומקבלים זכוכית הנקראת קליר, שהיא שקופה לחלוטין".
זכוכית מחוסמת: "זכוכית מחוסמת עוברת תהליך של חימום בטמפרטורה גבוהה מאוד, ולאחר מכן קירור מבוקר המקנים לה חוזק משמעותי גבוה מזה של זכוכית שלא עברה תהליך זה. זכוכית זו עמידה במיוחד כנגד ניסיונות שבירה חזיתיים, והיא בשימוש בעיקר במקומות שבהם יש מעבר בין שני חללים.
"היא לא מתאימה לחלונות חיצוניים של הבית, מפני שבמקרה של התנגשות בה היא מתפוררת לרסיסים קטנים שלא יכולים לפצוע. חלונות אמורים להגן גם מפני נפילה, ולכן במקרה כזה זכוכית זו תהיה מסוכנת ולא בטיחותית אם תמוקם בחלונות".
מחפשים קבלן שיפוצים? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"