העובי כן קובע: כך תבחרו את סוג היריעות לאיטום הגג
בעל המקצוע מנסה להוזיל עלויות וממליץ לכם לקחת יריעות בעובי ספציפי? אל תתפתו. מה ההבדל בין סוגי היריעות, מה עומד בתקן הישראלי ובאילו מקרים הן כן יתאימו? אתר "המקצוענים" עם התשובות
בימי גשמים, כמו זה שהיה בסוף שבוע האחרון, מתגלים כל כשלי האיטום בבית. ועדי בתים שלא דאגו להכין את גג הבניין המשותף לקראת החורף, יצטרכו לחכות לכמה ימי שמש לצורך ייבוש הגג ובינתיים יתלבטו בשאלה באיזה אמצעי איטום לבחור.
בכתבה הקודמת הסברנו על ההבדל בין זפת ליריעות ביטומניות. כעת, נבדוק האם שווה להתפתות להצעת קבלן האיטום "להוזיל" עלויות ולהתקין יריעות דקות יותר (בעובי של 4 מ"מ במקום של 5 מ"מ): באילו מקרים כדאי, באילו מצבים בשום אופן לא ומתי נוכל לשלב בין שני הסוגים כדי לעמוד בתו התקן וליהנות מגג אטום למשך שנים ארוכות?
עוד כתבות בנושא:
ליקויי איטום בבית - כיצד מתמודדים?
אל תזרקו את הכסף שלכם מהגג
מהן יריעות ביטומניות? הזפת החדשה
"יריעות ביטומניות הן הזפת החדשה", מסבירים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "זהו חומר שעבר זיקוק נפט ודומה באופיו לזפת החמה. ההבדל הוא שהיריעות מגיעות בצורה מוצקה, ובעת חימום בטמפרטורה גבוהה (עם מכשיר ברנר), החומר הופך לצמיגי.
"אם בעבר איטום גגות היה מתבצע בעיקר באמצעות זפת, הרי שכיום קבלני האיטום פטורים מהתעסקות עם חימום הזפת, הריח והלכלוך שכרוכים ביישום זפת חם. כמו כן, הזפת מצריכה תחזוקה מדי שנה (תיקון סדקים והלבנתה בסיד), ובהיעדר הקפדה על תחזוקה לפני עונת הקיץ, היא נסדקת ומאבדת מכושר האיטום שלה. היריעות הביטומניות נועדו להחליף את הזפת".
ממה מורכבת יריעה ביטומנית? "היריעה מורכבת מזפת בצדה הפנימי ומאגרגט בצדה החיצוני", מסבירים במוקד השירות. "תפקידו לבודד את הזפת מהשמש (במקום הסיד שמפזרים על הזפת). ההדבקה נעשית באמצעות המסתה בחום והדבקתה לתשתית הגג הקיימת".
האם ניתן ליישם יריעה ביטומנית על כל תשתית? מוקד השירות: "לא. אין ליישם אותה על גג בעל איטום אקרילי או איטום בחומר צינמטי הידראולי, בשל חוסר היכולת להלחים את היריעות אליהם. ניתן ליישם אותה רק על גגות חדשים מעל שכבת בטון (או בטקל - בטון קל) או על גגות ישנים המצופים בשכבת זפת. עושים בה שימוש גם בשלבי בנייה, כשכבת איטום לפני שמרצפים גגות ומרפסות".
אם בגג קיימות יריעות ישנות, האם כדאי להלחים יריעות ישנות עליהן או לפרק את שכבת היריעות הקיימת? "מומלץ לפרק את שכבת היריעות הקיימת, משום שהלחמת יריעות חדשות על גבי ישנות יכולה לגרום להיווצרות של חללים ושל בועות אוויר בין השכבות", ממליצים במוקד.
מה ההבדל בין יריעות בעובי 4 מ"מ לאלו שבעובי 5 מ"מ?
"היריעות מגיעות בעובי של 4 או של 5 מ"מ, כשההבדל בין הסוגים גדול לא רק מבחינת המחיר, אלא גם מבחינת העמידות", אומר נתנאל אמברק מק.פ.י איטום וזיפות גגות באתר "המקצוענים". "מבחינת התקן הישראלי, הרי שאין להשתמש ביריעות בעובי של 4 מ"מ במקומות שחשופים לשמש ולגשם. המילימטר הבודד אינו ההבדל היחיד, כי אם גם גמישות היריעה ועמידותה בפני הפרשי טמפרטורה קיצוניים. אמנם יריעות בעובי 4 מ"מ זולות משמעותית, וכשמדובר באיטום של שטח גג גדול זהו בהחלט שיקול הגיוני, אך למעשה הן אינן מיועדות לכך".
לעיתים בעלי מקצוע מנסים "לסגור" את העסקה עם הלקוח, ולהציע לו מחיר אטרקטיבי יותר אם יבחר ביריעות הזולות יותר. אך דעו שזו פשרה שתעלה לכם ביוקר, בסופו של דבר. בעל מקצוע כזה אינו מקצועי, ואל לכם להתפתות לכך.
אם כך, לשם מה הן קיימות? אמברק: "יריעות אלו מיועדות לשימוש במקומות שבהם אין חשיפת שמש ישירה (באדניות או בקירות מרתף), לאיטום באזור הרולקות (החיבור בין משטח הגג לבין קירות המעטפת) וכן כשכבת בסיס תחתונה בלבד, אשר אליה מלחימים את השכבה העליונה והעמידה יותר, בעובי של 5 מ"מ, והיא שתהיה חשופה לשמש בסופו של דבר".
מחפשים קבלן איטום? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"