סובלים מבעיות באיטום הגג? בדקו את תקינות השיפועים
אם על משטח הגג נקוות שלוליות מים, הדבר לא בהכרח מעיד על תקלה בחומרי האיטום (זפת או יריעות). ייתכן שהשיפועים שעליהם הותקנו אינם תקינים. מהו בטקל וכיצד מבצעים התקנה נכונה שלו? אתר "המקצוענים" עם המדריך
הוא מסייע בתיקון שיפועים בגג ומאפשר למים לזרום בתקינות לכיוון פתחי המרזב, בנוסף הוא משפר את הבידוד התרמי של הגג. בטקל - פתרון קל לבעיה שיכולה להיות קשה מאוד לתיקון אם מתעלמים ממנה.
בטון קל מאפשר לשנות את השיפועים בקלות
"בבניינים חדשים נהוג להשתמש בבטקל (המכונה גם: 'בטון קל' או 'בטון מוקצף'), ובעזרתו ליצור שיפועים שיזרימו את המים לפתחי הניקוז בצורה תקינה", מסבירים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "בבניינים ישנים, נעשה שימוש בבטקל במקרה שמזיזים מרזבים, ויש צורך בשינוי שיפועים קיימים. למשל, אם בעקבות שיפוץ המרזב נשפך לכיוון מרפסת של אחד הדיירים, יהיה צורך לשנות את מיקום המרזב ולשם כך גם את הכיוון אליו זורמים המים".
עוד כתבות בנושא:
ליקויי איטום בבית - כיצד מתמודדים?
אל תזרקו את הכסף שלכם מהגג
ממה עשוי בטקל?
חומר זה הוא תערובת של חול, מלט וחומר מקציף. המשקל שלו קל יחסית, שכן הוא עשוי מבועות אוויר רבות (כ-55-65 אחוז מנפח התערובת הוא בועות אוויר).
קל מאוד ליישם אותו בשטח, שכן החומר קל ודליל ומתפשט על משטח הגג בקלות רבה. החומר מגיע מוכן לשטח בתוך משאית מערבל בטון, והוא מועבר לגג באמצעות שאיבת החומר על-ידי צינור. לאחר יישום החומר על המשטח, מחליקים אותו בהתאם לשיפוע הנדרש בשטח. אם יוצקים כמות קטנה יחסית ממנו (מתחת לגובה של 15 ס"מ), אפילו אין צורך באישור קונסטרוקטור על מנת לוודא שהגג יכול לעמוד בעומס של תוספת המשקל.
יתרון נוסף של הבטקל הוא העובדה שהוא משפר את הבידוד התרמי של הגג, מפני חום וקור. מיתרון זה נהנים בעיקר דיירי הקומות העליונות בבניין.
מה יקרה אם נאטום מחדש את הגג מבלי לתקן את השיפועים? בין אם הגג נאטם בזפת או ביריעות ביטומניות, אין טעם להשקיע בהחלפת האיטום בגג לפני שמוודאים את תקינות השיפועים בו. אחרת, יקוו שלוליות באזורים מסוימים בגג, אשר אין להם שיפוע מתאים או גישה לזרום לכיוון פתחי הניקוז (בשל מתקנים הממוקמים בגג ומפריעים למעבר). ברגע שמים עומדים במשך זמן רב הם כבר מוצאים את דרכם לחדור את שכבת האיטום, יכולים לגרום ליריעות ביטומניות להתנתק ולמים לחדור אל תשתית המבנה.
על מה להקפיד בשלב ההתקנה?
תקינות השיפוע: השיפוע התקני הוא של 1-1.5 אחוז. למשל, אם הנקודה הנמוכה ביותר במשטח (היכן שנמצא פתח המרזב) היא בגובה אפס, הרי שהשיפוע יתחיל בגובה של 10 ס"מ (בנקודה הכי גבוהה שלו במשטח). הסימון מתבצע בשטח באמצעות מתיחת חוטים הנמתחים מהנקודה הגבוהה ביותר לנקודה הנמוכה ביותר.
מינון המלט: חשוב שכמות המלט שבתערובת תהיה מספקת, ושהחומר לא יהיה אוורירי מדי, אחרת הוא ייסדק במשך הזמן.
השארת ארובות לאוורור: במשך הזמן עולים אדים מכיוון הדירות שבקומות העליונות. חשוב להשאיר ארובות לאוורור, כדי לאפשר למים הכלואים להתאדות. אחרת, יכולות להיקוות בועות ענקיות מתחת ליריעות ביטומניות שהונחו מעל שכבת הבטקל.
המתנה עד לייבוש מוחלט של הבטקל: "לפני הנחת יריעות ביטומניות או זפת על שכבת הבטקל, חשוב מאוד להמתין עד לייבוש מוחלט שלו. תחילה יש לבצע אשפרה של החומר (השקיה מרובה שלו), לאחר מכן יש להמתין 14-28 ימי ייבוש (בהתאם למזג-האוויר).
כמה זה עולה?
"כשהמשטח בגודל של 100 מ"ר ומעלה, מחיר יישום בטקל הוא 50-60 שקל למ"ר", אומרים במוקד השירות. "אם המשטח קטן יותר, העלות למ"ר תהיה גבוהה יותר, בשל העובדה שהקבלן ממילא מגיע עם ציוד, וישנה עלות הגעה מינימאלית. המחיר אינו כולל עלות של פירוק דוודים או תיקוני בטון בשטח".
מחפשים קבלן איטום? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"