מחליפים ריצוף? כך תמנעו נזקי רטיבות ועלויות מיותרות
כדי להימנע מנזקי רטיבות ותביעה של עשרות אלפי שקלים מהשכנים, כדאי שתהיו מעורבים בתכנון הפוגות ובבחירת סוג הרובה. הרובה היא עניין שאולי נראה זניח, אך הוא החשוב ביותר. סוג הרובה ואיכות היישום שלה בשטח הם שיקבעו את איכות האיטום בביתכם. אתר "המקצוענים" עם כל מה שצריך לדעת כשמחליפים ריצוף וחיפויי קיר
רובה היא אומנם חומר "שחור" שהקבלן מספק, אך כדאי לכם להיות מעורבים בבחירתה, כבר בשלב ההתקשרות עם הקבלן. מדוע? כי היא שתקבע את איכות האיטום של המשטח המרוצף, והחלפה שלה יכולה לעלות לכם ביוקר. מעבר לכך, היא משפיעה משמעותית על עיצוב החלל ועל נראות האריחים. בחירה של גוון בהיר מדי תבלוט לאחר שישחיר, ובחירה בגוון שאינו תואם את גוון האריח, תבלוט ותשווה מראה "זול" לכל החלל.
עוד כתבות בנושא:
סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם?
צביעת דירה: איך מחשבים עלויות צבעשיפוץ בגבס בבית: אסתטיקה ואקוסטיקה
מהי רובה ולמה היא כה חשובה לאיטום?
רובה היא אותו החומר שממלאים במרווחים (פוגות) שבין האריחים (על הרצפה או אלו המחפים את הקירות). רובה נחשבת ל"חומר שחור", כלומר לחלק מהחומרים שקבלן השיפוצים רוכש. בשונה ממלט, טיט וטיח – הרובה משמעותית לעניין העיצוב. היא שתקבע האם האריחים יהיו מודגשים או לא. ככל שהרובה בולטת יותר, למשל באריחי פסיפס, כך ישנה חשיבות גדולה יותר לבחירתה. גם בבחירת אריחים דמויי פרקט, בחירת הרובה תקבע האם התוצאה תיראה כמו הדבר האמיתי, או חיקוי זול שלו. מכיוון שיש לרובה נטייה להתלכלך ולשנות גוון, כדאי לבחור בחוכמה את הגוון, בהתאם לצבע האריחים.
מהו המרווח המומלץ בין האריחים? הגודל המינימלי המומלץ הוא של 3 מ"מ. שיש קבלנים שמטעמי עיצוב מנסים לשכנע אתכם להסתפק במרווח של 2 מ"מ. אך לא כדאי להסכים לכך, שכן במרבית המקרים הרובה כלל לא תיאחז, ויהיו לכם קשיי תחזוקה בהמשך. עומק הרובה אמור להגיע עד לכשני-שליש מעומק האריח.
מהם סוגי הרובה הקיימים בשוק?
שני סוגי הרובה העיקריים הם רובה אקרילית ורובה אפוקסית. רובה אקרילית, מורכבת מאבקה צמנטית אליה מוסיפים חומר פולימרי וסיליקון דוחה מים. היא הסוג הנפוץ יותר לשימוש, ואיתה אוטמים את מרבית חדרי הבית וחיפויי הקירות. רובה אפוקסית מורכבת מאגריגטים, חול, סיבים וחומר מקשה. היא מיועדת בעיקר למקומות שאמורים לבוא במגע עם מים: חדרי אמבטיה, מרפסות ואזורים מסויימים במטבח. זאת, בשל עמידותה הגבוהה יותר. היא חדירה יותר למים, ואוטמת טוב יותר את המשטח עליו היא מיושמת, אך החיסרון העיקרי שלה הוא מחירה הגבוה. המחיר נובע בעיקר ממשך היישום הארוך והמורכב יותר שלה: היא מתייבשת הרבה יותר מהר, מחייבת מיומנות גבוהה יותר ביישום ופחות מועדפת על-ידי רצפים.
בדיוק בגלל הסיבה הזו, בעלי מקצוע וקבלנים רבים ינסו לשכנע אתכם להסתפק ברובה אקרילית. בחללים רטובים, ממש לא כדאי לכם להתפשר על כך, שכן תשלמו את ההפרש בתיקונים בהמשך. רובה זו תתפורר, תחייב אתכם בתחזוקה שלה לעתים תכופות, ובמקרה של כשלי איטום הנזק שיכול להיגרם מרטיבות הוא בלתי הפיך ויקר מאוד לתיקון.
לכן, כדאי מאוד כבר בשלב תמחור עלויות הריצוף לדאוג שיהיה כתוב בצורה ברורה ומפורשת מה סוג הרובה איתה ירוצף החלל. לפני שסוגרים עם בעל המקצוע, הרבה יותר קל להתמקח איתו. במקרה של דרישת תוספת תשלום, היא תתבצע מראש ולא אחרי שכבר התחלתם את השיפוץ ואתם בידיים של הקבלן. חשוב לציין מה סוג הרובה ולוודא שהיא אכן עומדת בתו התקן הישראלי כדי להבטיח שהיא תישמר לאורך זמן.
האם ניתן ליישם את הרובה לבד? אם מדובר ביישום רובה אקרילית, הרי שתוכלו להתמודד עם המשימה בעצמכם. חשוב שתפעלו על פי הוראות היצרן מבחינת המינון (לרוב, יחס של 25% מים ו-75% חומר). אחרת, התערובת תהיה דלילה מדי או סמיכה מדי. חשוב לציין שאם מדובר ביישום של רובה אפוקסית, הרי שכדאי לא להיכנס להרפתקה הזו, ולקרוא לבעל מקצוע המיומן בעבודה עם רובה מסוג זה".
צריכים הנדימן? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"