לרגל ולנטיין דיי: כך תשמרו על הזוגיות במהלך שיפוץ
יום המשפחה, שנחגג השנה באופן סמלי לאחר ולנטיין דיי, מעלה את סוגיית השיפוץ הביתי והשפעתו על הזוגיות. אתר "המקצוענים" עם כמה עצות איך לעבור את השיפוץ בשלום ועד כמה כדאי לערב את הילדים בהחלטות במהלך השיפוץ
משפחה ממוצעת תבצע שיפוץ אחד או שניים לכל היותר במהלך החיים. בתקופה מאתגרת זו, היחסים בין בני הזוג עומדים למבחן. לרגל יום המשפחה שחל מחר (ה'), שהשנה נחגג יום לאחר ולנטיין דיי, בחרנו להביא בפניכם כמה עצות שיעזרו לכם לעבור את השיפוץ בשלום.
קבלו החלטות שטובות לכם ולא לסביבה
"כל מי שהיה מעורב בתהליכי בנייה או שיפוץ מכיר מקרוב את האתגרים והמכשולים הרבים שעולים לאורך התהליך", אומרת עדי חמיצר, מבעלי המשרד לוי-חמיצר אדריכלים. "רובם יגדירו את התקופה כמאתגרת בחייהם, ברמה האישית והזוגית. לא בכדי, זוגות שמתנסים בתהליך המורכב לראשונה נמצאים תחת לחצים אדירים".
לדבריה, "מדובר בפרויקט בעל משמעויות רבות להבטחת עתיד המשפחה וככזה שכרוכות בו הוצאות כלכליות נכבדות. בשלב זה, אנו מקבלים החלטות לעתים בהתאם למה שהסביבה מצפה מאתנו ולאו דווקא לפי מה שאנחנו כזוג, או כמשפחה רוצים או מאמינים שנכון לנו".
עוד כתבות בנושא:
סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם?
צביעת דירה: איך מחשבים עלויות צבעשיפוץ בגבס בבית: אסתטיקה ואקוסטיקה
החלטות שישפיעו על אופי התא המשפחתי
"לאחרונה", היא מספרת, "הגיע אלינו זוג עם הורים לילדים קטנים, שלראשונה נאלצים להתמודד עם השאלה איך ינהלו את המשפחה שלהם בעשורים הקרובים. שאלות כמו – איך נרצה לייצר נקודות מפגש משפחתיות, האם נחלוק חדר רחצה משותף או חדרי רחצה אישיים בסוויטות, האם נעדיף חדרי שינה יחסית קטנים שיעודדו את הילדים לצאת לאגף הציבורי ולבלות יחד או לתכנן להם 'ממלכה' בחדר הפרטי שם יוכלו לארח את החברים. אלו שאלות שהתשובות אליהן יכתיבו בצורה זו או אחרת איך יראה התא המשפחתי שלהם לאורך השנים ובאופן טבעי, נוצר לחץ וציפייה ליצור את התמהיל הנכון".
לשלב בין שני רצונות מנוגדים
ואכן בניית סיפור המסגרת של הבית היא רק קצה הקרחון. לדברי חמיצר, "לאורך התהליך, צצים קונפליקטים גם סביב נראות הבית. לדוגמה: האם רוצים חלונות אלומיניום או פרופיל בלגי. זו החלטה שיוצרת שוני בנראות וסגנון הבית וגם משפיעה על המחיר שידרשו לשלם. אם בני הזוג לא מגיעים להסכמה, יכולה להיווצר בעיה ובחלק מהמקרים לעכב את התקדמות הפרויקט.
"באחריות האדריכלים ומעצבי הפנים לגשר בין בני הזוג כבר משלביו הראשוניים של הפרויקט. כחלק מהעבודה, אנו חוקרים ומנסים להבין מה הרצונות והמאווים של כל אחד מבני הזוג בנפרד, וביחד, למצוא ולכוון אותם בכל שלב לעבר המכנה המשותף. הרציונל הוא לזקק את הרצונות של שני הצדדים ולהציע להם מעטפת של דרכים ופתרונות להשיג את המטרות. למשל, אם אחד מבני הזוג מעדיף סגנון מודרני ונקי, והשני נמשך לסגנון רומנטי-כפרי, ננסה לשלב בין פרופילי האלומיניום למוטיבים מעץ טבעי שמכניס יותר חמימות כפרית הביתה".
הוא מעדיף מטבח שרחוק מהסלון כי היא בלגניטסית
"אומרים שהפכים נמשכים זה לזה. כשזה נוגע לתכנון הבית, נראה שהקלישאה מתבררת כנכונה", אומרת חמיצר. "התהליך מציף אצל שני הצדדים התנהגויות והרגלים שמפריעים להם אצל הצד השני ועשויים להשפיע על ההתנהלות השוטפת בבית החדש. במקרים כאלה, אנו לא עסוקים בלהכריע בין שני הצדדים אלא מנסים להגיע למהות.
"למשל, הגיע אלינו זוג שבו אחד הצדדים התעקש לתכנן מטבח בקונספט סגור. השאלה שצריכה להישאל היא מה הסיבה. האם זה כי הוא מעדיף מראה מינימלי או אולי כי בן הזוג הוא בלגניסט".
"חשוב להבין מה המקור להתבצרות בעמדה, ולחשוב על פתרונות יצירתיים שיענו על צרכי שני הצדדים", מציעים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "למשל, ניתן לתכנן מטבח קרוב לסלון, שבכל זאת יצליח להסתיר את הבלגאן בעזרת קירות הפרדה נמוכים או שטחי אחסון גדולים".
לדבריה, "המטרה של כל הצדדים היא לספר את סיפורה של המשפחה במילים ובסגנון שרלוונטי לה. בתחילת התהליך, נראה כאילו יוצאים לדרך במסלול אחיד ומגובש אבל התהליך הסוער והמסעיר של הבנייה או השיפוץ גורם להרבה חוסר שקט ולמחלוקות גם בקרב זוגות שניסו להפגין עד כמה הם מאוחדים".
מתי כדאי להתעקש ומתי להרפות?
"אני ממליצה", אומרת חמיצר, "לכל אחד מהצדדים לעצור מדי פעם ולחשוב האם ההתעקשות הזאת היא קריטית, או שהיא פרט שולי שלא כדאי להתעכב עליו. כמו כן, כדאי להימנע מרעשי רקע ולבחור לפי מה שמתאים לבני הזוג, ולא לקרובים שלהם. פעמים רבות זוגות מתפתים לקבל החלטות לפי מה האחות או החבר עשו בביתם. כדאי לברר ולקבל השראה ועצות מאחרים, אך יש מקרים שכדאי להעז ואף לצאת נגד הזרם. בסופו של דבר בני הזוג וילדיהם הם שיצטרכו לחיות לאורך השנים עם הבחירות האלו".
עד כמה הילדים משפיעים על אופי הבנייה או השיפוץ?
במציאות העכשווית, לילדים אמנם יש כוח והשפעה גדולים על ההורים אך כשזה מגיע לתכנון הבית, נשאלת השאלה האם כדאי לערב אותם בתהליך. "אני ממליצה לערב את הילדים באופן חלקי ביותר", היא אומרת.
לדבריה, "ילדים ובני נוער נמצאים בשלבי התפתחות שונים: בגיל הזה הם סקרנים ויצירתיים אך עוד לא לגמרי בעלי טעם מגובש. לכן, גם כשמדובר בבחירת אלמנטים בחדרים שלהם, כדאי לשתף אותם אבל להעדיף מעטפת כמה שיותר קלאסית. ככל שהאלמנט יותר מרכזי וקבוע, כך יהיה יותר קשה ויותר יקר להחליף אותו. צריך לזכור שהרצונות שלהם משתנים בגילאים אלו בקצב גדול יותר, ולתת להם לבחור בעיקר אלמנטים שיהיה קל וזול להחליף ולשדרג אחת לכמה שנים את החדר".
תכנון מראש ושקיפות כל שלבי העבודה יפחיתו מתחים
אחת הדרכים המרכזיות למזער את הלחצים וההתמודדויות עם הלא נודע היא להתכונן עד כמה שניתן מראש לכל תרחיש ומכשול שצפוי לנו בדרך.
חמיצר: "חשוב לבקש מהאדריכל או המעצב שיבנה עבורכם ציר זמן עקרוני שיכלול את כל נקודות ושלבי הפרויקט: מה הוא כולל, כמה זמן הוצא צפוי לערוך וכו'. בניית ציר שכזה בהחלט יכול להכניס את הדברים לפרופורציות, להרגיע ולאפשר להם לקבל את ההחלטות הרלוונטיות לכל שלב. זה גם נותן תחושה של שליטה גדולה יותר בתהליך עצמו".
צריכים קבלן שיפוצים? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"