שתף קטע נבחר

 

סטודנטים במינוס

ללמוד כדי לעבוד, או לעבוד כדי ללמוד? ואיך מכסים גרעון של 1,250 שקלים בממוצע חודשי? קבלו טיפים מהתאחדות הסטודנטים הארצית, כיצד לעבור בשלום את התקופה

הלימודים האקדמיים בישראל אינם זולים וזאת עובדה. לכן ללא גב כלכלי קשה מאוד לסטודנטים בימינו לשרוד. רבים מהסטודנטים נאלצים לתמרן בין הלימודים התובעניים, שמהווים את צורך הזמן המרכזי, לבין משמרות בעבודה, כדי לממן את שכר הלימוד ואת הוצאות המחייה השוטפות.

לפי סקר שערכה התאחדות הסטודנטים הארצית באמצעות מכון המחקר "מאגר המוחות", שעליו ענו למעלה מ- 10,000 סטודנטים, נמצא שסטודנט שעובד במקביל ללימודים, מסיים כל חודש בגירעון של כ-1,215 שקלים בממוצע. ואילו החוב השנתי אותו צובר סטודנט עובד, עומד על כ-15,000 שקלים בממוצע.

 

ההוצאה המרכזית של סטודנטים היא מטבע הדברים שכר הלימוד למוסד הלימודים, שעומדת על 12,364 שקלים בממוצע בשנה. נוסף לכך, ישנן הוצאות המחייה השוטפות. קחו למשל את עניין המגורים. הוצאה ממוצעת על שכר דירה, עומדת על סכום של כ-1,273 שקלים, ולמעשה מהווה את ההוצאה החודשית המרכזית והגדולה ביותר. וכמה מוציאים סטודנטים על מזון, נסיעות ובילויים?

 

אילוסטרציה (צילום: shuttertock) (צילום: shuttertock)
אילוסטרציה(צילום: shuttertock)

 

לפי הסקר, הרוב המוחלט של הסטודנטים עובד במקביל ללימודים. כ-81% מהסטודנטים בישראל עובדים ומשתכרים בממוצע רק כ-3,824 שקלים בחודש, מתוכם 37% מהסטודנטים מרוויחים פחות מ- 2,000 שקלים בחודש.

 

הנתונים האלה מובילים למצב אבסורדי, שבו סטודנטים שעובדים ולומדים גם יחד, צוברים פער של 1,215 שקלים בין ההכנסות וההוצאות מידי חודש, שכן סך ההוצאות החודשיות הממוצע לסטודנט עובד מגיע לכ-5,039 שקלים. משמע, ללא תמיכה כספית מהבית או מלגות, כמעט בלתי אפשרי לשרוד את התואר האקדמי.

 

מה הפתרון?

מלגות הן אחת מהדרכים השכיחות והיעילות לסטודנטים כדי להשיג מימון נוסף, בין אם מדובר במימון לשכר לימוד או לשם מחייה.

 

מידי שנה מוענקות מלגות לסטודנטים בסך כולל של כ-713,000,000 שקלים. אלה נתרמות על ידי קרנות פרטיות ומשרדים ממשלתיים (לא כולל את כספי המענק של היחידה להכוונת חיילים משוחררים של משרד הביטחון).

 

אלא שמבחינת הסטודנטים המבחר הזה יוצר לא פעם בלבול מול המלגות הרבות והביורוקרטיה, מה שמונע מרבים מהם להגיש את מועמדותם למלגות שמיועדות בפועל עבורם. אתר Milgapo, המכיל למעלה מ-850 מלגות, נועד כדי לאתר לכל סטודנט את המלגות המתאימות לו באופן אישי, ולייעל את תהליך הרישום למלגה. שרית תורג'מן, סטודנטית לכלכלה במכללה האקדמית אשקלון, סיפרה כי נתקלה באתגר גדול בחיפוש אחר מלגה, עד שנרשמה ב-Milgapo, ובזכות השימוש בחבילת ההגשה האוטומטית קיבלה מלגה על סך 12,480 שקלים. בנוסף, להתאחדות יש מגוון רחב של מלגות, שהקריטריון הבלעדי בהן הוא תרומת שעות פעילות לזולת ונפתחות להרשמה בחודשי הקיץ. ניתן לעקוב אחר מועדי ההרשמה ומאגר Milgapo באתר התאחדות הסטודנטים הארצית.

 

שרית תורג'מן, שקיבלה מלגה (צילום: באדיבות התאחדות הסטודנטים הארצית) (צילום: באדיבות התאחדות הסטודנטים הארצית)
שרית תורג'מן, שקיבלה מלגה(צילום: באדיבות התאחדות הסטודנטים הארצית)

 

דרך נוספת להתמודד עם יוקר המחייה הסטודנטיאלי, הוא לעקוב אחר ההטבות וההנחות המגיעות במיוחד לסטודנטים. ישנם כ-350,000 סטודנטים בהשכלה האקדמית והטכנולוגית בישראל, המהווים כוח צרכני משותף שביכולתו להוביל להנחות כמעט בכל התחומים, קל וחומר נוכח המצב הכלכלי ההישרדותי בו הם מצויים. למשל, חברת דלק מעניקה כרטיס הנחה לסטודנטים, המעניק הנחה של 26% לליטר בנזין + 7% הנחה על רכישות ברשת מנטה. גם בבילויים אפשר לחסוך: סטודנטים נהנים מהנחות על מגוון הופעות בכל רחבי הארץ. כמו כן, ישנן הנחות על ביטוחי נסיעות, מחשבים ניידים ועוד.

 

חיסכון מרכזי לסטודנטים הוא בתחבורה ציבורית, עם כרטיס רב קו סטודנטיאלי. משרד התחבורה בשיתוף ההתאחדות, הנגישו הנחה קבועה של 33% בתחבורה הציבורית בישראל. בנוסף להנחה הקבועה ישנן 2 אפשרויות של נסיעה חופשית לזמן ארוך בהנחה של עד 50% מעלות חופשי חודשי. מידע נוסף על הטבות לסטודנטים, תקנון וזכאויות אפשר למצוא באתר התאחדות הסטודנטים הארצית.

 

הוצאות סטודנטים פר חודש, לפי סקר התאחדות הסטודנטים לשנת 2017:

מזון לצריכה ביתית: 794 שקלים

דיור (שכר דירה ו/או משכנתה): 1273 שקלים

תקשורת (טלפון נייד, אינטרנט, טלוויזיה בכבלים/בלווין): 133 שקלים

אחזקת דירה (חשמל, מים, גז, ועד בית, ארנונה): 374 שקלים

בריאות (ביטוחים, תרופות, טיפולים רפואיים): 157 שקלים

בילויים (מסעדות, פאבים, מופעים, ספורט וכדומה): 473 שקלים

נסיעות (הוצאות רכב פרטי ו/או הוצאות תחבורה ציבורית): 555 שקלים

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים