"סייבר הוא הנשק הגרעיני החדש"
ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו, הזהיר השבוע בכנס סייבר שהתקיים במסגרת ועידת השלטון המקומי וקק"ל, כי המלחמה הבאה בין ישראל לאויביה לא תהיה קונבנציונלית. "האויבים שלנו לא צריכים מטוסים וטילים - הם יכולים לפגוע בנו קשות בתקיפות סייבר שישביתו כאן את כל המערכות"
בשיתוף מרכז השלטון המקומי וקק"ל
"צריך להתייחס לסייבר כאל הנשק הגרעיני החדש. יצירת כאוס תהיה הדרך הטובה ביותר לנצח מלחמה בעתיד", את הדברים הללו אמר השבוע ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו, במושב שעסק בהגנת סייבר בישראל ובעולם, במסגרת כנס החדשנות האורבנית והעיר החכמה Muni Expo שהתקיים במסגרת ועידת השלטון המקומי וקק"ל 2018.
לדבריו, במלחמה הבאה, האויבים שלנו לא צריכים מטוסים וטילים - הם יכולים לפגוע בנו קשות בתקיפות סייבר שישביתו כאן את כל המערכות. "תפקידה של ההנהגה למנוע את זה, אבל המנהיגים בדמוקרטיות מנצלים את הסייבר לתועלתם בין היתר על ידי הפצת שקרים ודיסאינפורמציה. הם מאיימים בכך על קיומן של הדמוקרטיות שהם מנהיגים".
"אין צורך להשתמש בטילים ולהרוס פיזית את רשתות החשמל. באמצעות סייבר אפשר לגרום נזק רב מצד אחד ולחזור לנורמליות בשבריר שנייה מצד שני", הוסיף.
באמצעות סייבר ניתן להרוס מדינות מבלי לירות כדור אחד
הכנס בו השתתף פרדו היה כנס הסייבר המוניציפלי הבין לאומי הראשון מסוגו שהוא חלק מכנס החדשנות האורבנית והעיר החכמה Muni Expo שבוועידת מרכז השלטון המקומי וקק"ל 2018. דוברים נוספים במושב "ערים חכמות תחת מתקפה", (Smart Cities under Attack), היו: שר הכלכלה אלי כהן, מנהל מערכות המידע (CIO) של העיר פאלו אלטו בקליפורניה, ד"ר Jonathan Reichental, מייסד שותף ומנכ"ל FortyTwo Global מני ברזילי, מנכ"ל מר תעשיות ניר למפרט, מייסד שותף ומנכ"ל Radware רועי זיסאפל ועוד.
פרדו ציין כי פצצת האטום פתחה עידן חדש אחרי מלחמת העולם השנייה. "20 שנה אחר כך נפתח עידן הסייבר. זהו עידן זול יותר, לא תראו דם ברחובות אבל אפשר לפגוע בצורה חמורה בחברות, להרוס מדינות ולנצח במלחמה מבלי לירות כדור אחד".
אין אפשרות לעצור פריצות באופן מוחלט
פרדו הדגיש את הבעייתיות במתקפות סייבר, שנעשות מאחורי הקלעים, לעומת מלחמה קונבנציונלית בהקשר של החקירה שנפתחה בארה"ב בהסתמך על ראיות לכאורה כי הרוסים סייעו בבחירתו של טראמפ. "הייתי בארה"ב בזמן שאובמה עדיין היה הנשיא וביקש שיחקרו מה הרוסים עשו במהלך הבחירות. שאלתי את העמיתים שלי: תחקרו את העניין שנה ותגיעו עם מסקנה. נניח שהרוסים או אחרים ניסו לעשות מניפולציות בבחירות, מה ההשלכות? האם אתם רואים מישהו שיושב היום בבית הלבן אומר: סליחה אני חייב לפרוש, מי רוצה להיות נשיא? כמובן שלא".
"אלו שהצביעו עבור הנשיא שלהם יגידו שזה שקר ולא יאמינו לכך, אלו שהפסידו יגידו הוא צריך לפרוש. תחשבו כמה כסף במלחמה קונבנציונלית צריך לבזבז כדי ליצור כזה בלאגן במדינה. טייסות של F-16, טנקים ועוד לא יביאו לנזק שיכול להיגרם מסייבר. אם תהיה בארה"ב מתקפת סייבר על שלוש תחנות גרעיניות לייצור חשמל התוצאה תהיה אפקט צ'רנוביל. כמה זמן ייקח ל-FBI ולכל הארגונים לזהות מי עמד מאחורי זה? זה ייקח יותר משנה ולא בטוח שהם יישארו עם אקדח מעשן בסוף היום. איך ארה"ב תגיב אז?".
"אנחנו נמצאים בעידן שבו אין אפשרות לעצור פריצות באופן מוחלט. אנחנו מתעסקים במשהו שמעולם לא נחקר כראוי. דברתי עם מנכ"ל בנק קטן-בינוני. אנשי ה-IT עושים שם 40,000 שינויים ברשת בשנה. רק לחשוב כמה טעויות נעשות שם, כמה פרצות יש שם שקוראות להאקרים, ממש כמו גן עדן עבורם".
בתשובה לשאלה של יואב לימור שהנחה את הראיון, האם אנחנו מצפים שהערים יהפכו לכאוס, אמר פרדו: "אנחנו לא מבינים עד כמה גדול האיום הזה. אנחנו לא מבינים את ההשלכות. אני חייב להודות שבנקים הם הראשונים לזהות את גדול האיום, והם השקיעו בזה הון, ועוד ישקיעו המון. אך גם אז לא יוכלו לחסום לגמרי את ההתקפות. בישראל נעשים המון מאמצים למנוע התקפות סייבר, אבל זה לא יספיק"
"כשאנחנו צריכים להגן על גבולות פיזיים, יש משמעות לגדול המדינה והצבא. מתקפות סייבר קורות בכל העולם כל ידי כל גורם, החל מילדים קטנים וצעירים - והם יכולים לעשות כמעט כל מה שרוצים. הם ציידים. שיש להם רעב, סבלנות, והם אורבים לטעויות שהארגונים עושים, ועושים כל כך הרבה טעויות".
מעלים את רמת האבטחה ברשויות
במהלך הוועידה ציין חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי כי מאות ערים ורשויות מותקפות מדי שנה בישראל ובמרכז השלטון המקומי פועלים על מנת להגן על הרשויות. "לאחרונה מרכז השלטון המקומי יצא ביוזמה להקמת ענן ציבורי לרשויות המקומיות במטרה להעלות את רמת האבטחה ברשויות ולצמצם את הפער בין הרשויות החלשות לחזקות".
בוועידת השלטון המקומי של מרכז השלטון המקומי וקק"ל השתתפו קברניטי המדינה ובהם ראש הממשלה, שרים, רגולטורים וחברי כנסת, לצד כל ראשי הערים בישראל. כחלק מהוועידה התקיימו כנסים מקצועיים בנושאים: תכנון עיר העתיד, חינוך, רווחה ועידוד צעירים, מהפכת השירות לתושב, ערים חכמות תחת מתקפת סייבר ועוד.
במסגרת הוועידה התקיים כנס MuniExpo - יריד חדשנות אורבנית וכנס בינלאומי בהשתתפות מקבלי החלטות מישראל ומ-80 עיריות מרחבי העולם. למעלה מ-150 חברות טכנולוגיה וסטארטאפים הציגו בתערוכה את מיטב החידושים הטכנולוגיים בתחום המוניציפלי.
בשיתוף מרכז השלטון המקומי וקק"ל