התעשייה הישראלית שתורמת לבריאות בכל העולם
מעל 25 שנות ניסיון בהטמעת טכנולוגיות IT רפואיות בבתי החולים וניהול רשומות רפואיות באופן אלקטרוני הביאו את ישראל לאחת מהמתקדמות בעולם בתעשיית הרפואה הדיגיטלית. בשבוע הבא יוקם לראשונה ביתן ישראלי בתערוכת HIMSS בלאס וגאס עם 20 חברות ישראליות. הנה הטכנולוגיות שיוצגו
נדמה שהתרגלנו לטכנולוגיות רפואיות קונבנציונאליות שכבר עשרות שנים מוטמעות בבתי החולים ובשימוש על ידי הצוות הרפואי, כדוגמאת הסטנטים, כלים לניתוחים בצורה לא פולשנית או פולשנית מינימלית וציוד הדמיה כגון MRI ו-CT, אך בשנים האחרונות אנו רואים העצמה של התחום הדיגיטלי שיש לו היכולת לשנות את העולם הרפואי כפי שאנו מכירים.
ישראל כתעשייה טכנולוגית, ממשיכה להוביל גם בתחום זה וכן ניתן לראות חברות חדשות כל שנה עם טכנולוגיות מצילות ומשפרות חיים.
בתערוכת HIMSS שתתקיים בשבוע הבא (בין התאריכים 6-8 במרץ) בלאס וגאס, מכון היצוא ומנהל סחר חוץ מקימים לראשונה ביתן לאומי ישראלי, שבו יציגו 20 חברות ישראליות, להן פתרונות בתחום הרפואה הדיגיטלית, ופתרונות טלה-רפואה.
רפואה עד הבית
"העידן הדיגיטלי והקידום הטכנולוגי מספקים הזדמנויות עצומות לתחום שירותי הבריאות", אומר תומר אפשטיין , מנהל ענף מכשור ומחשוב רפואי, מכון היצוא. "באמצעותם יש הנגשה ושירות למטופלים בביתם בכל זמן ושעה וזאת גם דרך האינטרנט או טלפון חכם".
תחום הרפואה הדיגיטלית כולל בין היתר: טלה-רפואה, אפליקציות רפואיות, מוצרים לבישים, ניטור מרחוק ומערכות לניהול רשומות רפואיות באופן אלקטרוני. לתעשיית הרפואה הדיגיטלית בישראל יש שורשים עמוקים לאורך ההיסטוריה, שכן יש מעל 25 שנות ניסיון בהטעמת טכנולוגיות IT רפואיות בבתי החולים וכן ניהול רשומות רפואיות באופן אלקטרוני, בשונה ממדינות רבות בעולם שרק בשנים אלו מאמצות הטכנולוגיה והגישה תוך הבנת חשיבותה.
"כמות החברות הישראליות בתחום הרפואה הדיגיטלית גדלה באופן משמעותי ובשנתיים האחרונות מספרן הוכפל וכעת עומד על מעל 400 חברות העוסקות בתחום", מוסיף אפשטיין, "כאשר המטרה של כולן היא ברורה - שיפור איכות החיים והנגשת השירות הרפואי בצורה הנוחה והטובה ביותר לנותני השירות, לרופאים ולמטופלים - תוך השמת דגש על חיסכון עלויות למערכת הבריאות".
טלה רפואה כבשורה - אבחון וטיפול מרחוק
אחד מתתי התחומים של הרפואה הדיגיטלית שבו התעשייה בישראל מצטיינת הוא טלה-רפואה. "טלה-רפואה מאפשר לנותני השירות הרפואי לאבחן ולטפל במטופלים מרחוק בשימוש של טכנולוגיות, תקשורת מתקדמות", מסביר אפשטיין. "לפלטפורמה מספר יתרונות הן עבור המטופל ונותני השירות, בין היתר: מוריד עלויות הטיפול, חוסך זמני נסיעה, יעילות, פרטיות ועוד.
לדבריו, ישנן מספר תהליכי טלה-רפואה אשר כבר היום מיושמים בקרב נותני השירות ומטופלים: ניהול מחלות כרוניות מרחוק, בדיקת שמיעה, טיפול בגמגום ובבעיות דיבור ושפה, בדיקות שגרתיות אצל רופא המשפחה, רפואה מניעתית, ביקורת ומעקב לאחר אשפוז והעלאת הביטחון בקרב אוכלוסייה מבוגרת על ידי תמיכה וניטור 24/7.
"משרד הכלכלה והתעשייה זיהה את תחום הבריאות הדיגיטלית בישראל כמנוע צמיחה לאומי ומוקד חדשנות עולמי", אומר יונתן הדר, סגן מנהל מינהל סחר חוץ.
"תערוכת HIMSS 2018, היא תערוכת דגל בתחום ה-Health IT ומהווה פעילות משמעותית, שמשתלבת בתוכנית עבודה רב שנתית, שמטרתה האצת הצמיחה של חברות ישראליות בתחום הבריאות הדיגיטלית והגדלת הייצוא בתחום לשוק מרכזי כמו ארה"ב וגם מדינות יעד נוספות בעולם".
- איך בחרתם דווקא את תערוכת HIMMS?
"תערוכת HIMSS נחשבת כבר שנים כתערוכה מרכזית בעולם בתחום ה-Digital Health. הנספחים הכלכליים בארה"ב רוצים לייצר הזדמנויות עסקיות לחברות הישראליות ומאפשרת להן לפגוש במקום אחד ריכוז גבוה של השחקנים הגדולים בעולם ה-Healthcare כמו: Allscripts , AthenaHealth, Epic, IBM, GE ועוד.
"מינהל סחר חוץ והנספחים הכלכליים ב-15 נציגויות כלכליות ברחבי העולם, לרבות הנציגויות בארה"ב (שיקגו, סן-פרנסיסקו, ניו-יורק ויוסטון) ויחד עם מכון היצוא, עובדים בימים אלו על תיאום מאות פגישות עבור 20 החברות הישראליות המשתתפות בתערוכה עם לקוחות, שותפים אסטרטגים, משקיעים, מפיצים ועוד.
טיפול בבעיות דיבור מהבית
אחת המערכות שיוצגו בתערוכה, היא מערכת שפיתחה חברת נובוטק, המסייעת לטפל בבעיות דיבור מהבית. בעיות דיבור כמו גימגום, עלולים להביא איתם בושה גדולה למטופל אבל המערכת של החברה מאפשרת טיפול וגם עוזרת להתגבר על מחסומים רגשיים של מטופלים, תוך טיפול ומתן פידבק מיידי.
"התחום הראשון שאותו פיתחנו הוא טיפול בגימגום, בעיקר בגלל בעיה כזו שהיתה לאחד ממייסדי החברה", אומרת לילך רוטשילד, אחת ממייסדות החברה ו-COO בה. היא מסבירה שהחברה פיתחה פלטפורמה אונליין, שמנגישה טיפול בדיבור לאנשים בכל העולם. "בעתיד נפתח אותה לטיפול גם בבעיות דיבור אחרות. זה תחום עם הרבה תופעות שדורשות טיפול. הטיפול הוא א-סינכרוני, שזה אומר שהאדם מטפל בהכל בעצמו", היא מסבירה. "למטופל יש מערכת תגמולים והנחיות, כולל פידבקים ומתן דגשים למטופל תוך כדי הטיפול וסיכום ודגשים לטיפול הבא".
לדבריה, זו מערכת שמבוססת על עקרונות ה-eLearning - הלימוד האינדיבידואלי מרחוק והיא אינה חידוש טיפולי, אלא חדשני בדרך העברת הטיפול. "התהליך כולו מפוקח מרחוק על ידי אנשי מקצוע והמטופלים מקבלים מענה מאותם אנשי מקצוע, אם צריך", היא אומרת.
"הפידבק המיידי עוזר לתרגול אפקטיבי ואינטואיטיבי והשיפוט העצמי של המטופל אינו מתווך אלא נעשה על ידו. הטיפול מאפשר לעשות הכל בזמן הנוח למטופל אבל גם למטפל שמחווה דעה. החסכון הזה, בזמן יקר של תאום והגעה, מקל על כולם", היא מסכמת.
נובוטק קיימת כ-4 שנים. בשנתיים האחרונות החברה מפתחת את המערכת יחד עם צוות קליני של הדסה, שמטפלים עם המערכת של נובוטק מול הפציינטים שלהם. "המטרה שלנו בטיפול אינה רק לטפל בשטף הדיבור אלא גם לגרום לבנית בטחון עצמי של המטופלים, לעזור להם לממש את הפוטנציאל הפנימי שלהם כלפי חוץ", היא מסבירה.
רוטשילד מסבירה שהפלטפורמה יכולה לשתף מטופלים בכל שפה, עניין שנובע משיטת עיצוב השטף, שאינה מותנית במשמעות השפה אלא בשטף הדיבור. בשיטה כזו העברת המערכת לשפות אחרות היא פשוטה יחסית.
בתערוכה תציג החברה את המערכת בגרסתה האנגלית במטרה לפגוש גופי מימון, לקראת הגיוס הבא. במקביל הם מחפשים עוד שותפים עסקיים, לטובת הטמעת שיתופי פעולה נוספים.
מכשירי שמיעה תוך חצי שעה וברבע מחיר
מכשירי שמיעה הם עניין לא זול והם כרוכים בהליך ארוך של אבחון, ניתוח והכנת המכשיר עצמו. דמיינו שניתן היה להיכנס לחנות ולצאת תוך חצי שעה עם מכשיר שמיעה. חברת Audyx מנסה לעשות בדיוק את זה, מבלי להתפשר על איכות המכשיר.
"ב-Audyx אנחנו עובדים על פיתוחים בתחום הטיפול בבעיות שמיעה", מסביר המנכ"ל ברנרד לסרי, עולה ותיק מצרפת, שמנהל חברות מתחום האינטרנט. "היום אנשים שסובלים מירידה באיכות השמיעה עושים בדיקות שמיעה שנקראות אודיומטר. אנחנו פיתחנו אפשרות לעשות בדיקות שמיעה באינטרנט תוך כדי אבחון, במטרה לבדוק ולהתאים מכשירי שמיעה על ידי התייעצות עם רופא אף אוזן גרון או קלינאי תקשורת, לפי הרגולציה הנהוגה בכל מדינה".
- איך עובדת המערכת?
"למערכת יש פרוטוקול מקצועי מובנה שבודק תוך רבע שעה את המטופל, ללא צורך באיש מקצוע. המידע הזה מגיע למומחה שמכין את התכנית להכנת התכנות והכיוונון של מכשיר השמיעה עצמו. תוך חצי שעה הלקוח מקבל את התוצאה. התוצאה מגיעה חזרה לחנות, שמכניסה את התכנות למכשיר עצמו והלקוח יוצא עם מכשיר שמיעה. הפעולה הקצרה הזו מוזילה את עלות המכשיר לכדי רבע לערך", הוא מסביר.
- היכן עובדת כבר המערכת?
"כרגע, אחרי שפיתחנו את המערכת, מכרנו אותה כבר לצרפת והתחלנו בפיילוט של חלק מהבדיקות בקמבודיה. החזון שלנו הוא להנגיש מכשירי שמיעה לכלל האוכלוסייה בועלם, ללא קשר ליכולות הכלכליות שלהם".
בתערוכה תציג החברה את הפלטפורמה באמצעות 3 אמצעים: פלטפורמה לבדיקות שמיעה מתקדמות, כלים למתן שרות למסת אנשים בזמן קצר וגם פיילוט לטלפיטינג. החברה פונה לשיתופי פעולה עם בתי חולים, מטפלים בבריאות קהילתית ולנציגים שבאים ממדינות מתפתחות.
תוצאות הבדיקות באופן רציף ומרחוק
G Medical Innovation היא חברה שעוסקת בניטור של חולים מרחוק באמצעות פלטפורמות מובייל. לחברה שני קווים של מוצרים:
פריזמה - פלטה של סנסורים, שבעזרת אפליקציית מובייל מתממשקת לטלפון של המטופל ומאפשרת לקחת סך של מדדים רפואיים שלו בזמן אמיתי, לקבל את התוצאות מייד ואף מאפשרת לשתף את התוצאות עם צד שלישי (רופא או כל עוד אחד אחר). את המדדים יש אפשרות למדוד ולראות בטווח ארוך, בפורטל יעודי. המוצר הזה קיבל את אישורי ה-FDA ו-CE.
VSMS היא מוצר שני של החברה וזו בעצם מדבקה, שקוראת מדדים חיוניים של הפציינט בניטור מתמשך, תוך שיתוף הנתונים עם צד שלישי וכולל תצוגה שלהם. זה מתאים גם לרפואה מרחוק אבל מתאים גם לבתי חולים ולמוסדות, באשפוז או בשהייה ביתית או בכל סביבה מחוץ לבית החולים, סביבה שאינה רפואית. מוצר זה מאושר CE (תו התקן האירופי).
כל הפתרונות מאפשרים ניטור בשלבים של מניעה, אשפוז ביתי, בסביבות רפואיות וגם אחרי שחרור של פציינט וכדי לשמור איתו מעקב תוך שיתוף רפואי.
היתרון של מוצרי החברה, שיוצגו גם בתערוכת HIMMS, הוא שהם מודדים שלל מדדים יחד. ככל שתוסיף החברה לסל התוצאות עוד בדיקות, ניתן יהיה לקבל תמונה כוללת של המצב.
יתרונות המערכת ברורים - היא מוזילה כוח האדם וגם מאפשרת ניטור על המטופל בזמן אמיתי ולאורך זמן. זה משנה את איכות החיים של הצוות הרפואי וגם של המטופל.
החברה קיימת כבר 4 שנים ומ-2017 נסחרת בבורסה. היא נוסדה על ידי ד"ר יעקב גבע, לו יש ניסיון של שנים בתחום. בתערוכה תציג החברה את הפריזמה בלייב ובמערכת השניה, ה-VSMS, יראו דמו חי.
החברה מקווה להגיע בתערוכה למדיה האמריקאית שתהיה שם ולגופים רפואיים שהפוקוס שלהם הוא בטלה-רפואה ושירותים רפואיים במובייל. "הפתרון הדיאגנוסטי האלחוטי הרפואי שלנו יודגם בפעם הראשונה לגופים רפואיים, שישתתפו בתערוכת HIMMS", אומר מנכ"ל החברה, ד"ר יעקב גבע.
"המערכת מספקת נתונים מדויקים ואבחון מעשי בזמן אמיתי, עם דגשים על רמת הטיפול והאפשרויות לקהילה המטפלת. אנחנו מצפים להדגים את המערכת ולחלוק את החדשנות שלה בימי התערוכה", הוא מסכם.
בשיתוף מכון היצוא