דברים שאת צריכה לדעת למען בריאותך
הידעת? התקן תוך רחמי מתאים גם לנערות וגם בגיל מבוגר חשוב לעשות אולטרה סאונד רחם
1. ביקור אצל גינקולוג/ית זה לא עניין של גיל. כבר משלב תכנון קיום היחסים או ההריון כדאי להגיע לרופא/ה כדי להתייעץ, ולקבל הכוונה והדרכה נכונה. התייעצות מראש עם רופא/ה יכולה למנוע ולחסוך הרבה שאלות וסיבוכים בעתיד.
2. הסתכלת על הגוף שלך במראה והוא לא נראה מושלם? הכול בסדר! גוף האישה אינו סימטרי ולכן תופעה של שני איברים בגדלים שונים או נטייה מסוימת היא טבעית לחלוטין. אם הא-סימטריה משמעותית אפשר להתייעץ עם מומחה/ית.
3. אישה וגבר אמורים ליהנות בדיוק באותה מידה מיחסי המין. אם את מרגישה חוסר הנאה או סבל מקיום יחסים - רצוי שתפגשי רופא/ה ותיבדקי. חוסר ההנאה יכול להעיד על בעיה אנטומית (שעלולה להוביל לבעיה רפואית או אי פריון) או דלקתית, על חוסר הכנה מספקת במשחק המקדים או על טראומה בעבר.
4. בניגוד לדעה הרווחת בקרב נשים התקן תוך רחמי מתאים לכל גיל, וגם לנערות. בניגוד לדעה הרווחת התקן לא מעלה סיכון לזיהומים (מעבר לימים שאחרי ההחדרה). כמו כן, לא מעלה סיכון לאי פריון אחרי הוצאתו.
5. אם נטלת גלולה של היום שאחרי - זה לא מבטיח שלא תיכנסי להריון. זכרי כי אסור להשתמש בשיטה זאת כשיטה קבועה למניעת הריון, ויש להיבדק במידה והווסת לא מופיעה בזמן. הגלולה אינה מעניקה כיסוי מלא משום שאם מקיימים יחסי מין לא בטוחים בעת הביוץ ההריון יקרה למרות הגלולה.
6. את אחרי לידה? הזכירי לעצמך שוב ושוב שהגוף שלך צריך להתאושש ולנוח. הגוף יכול לחזור לבייץ שלושה שבועות בלבד אחרי לידה בעיקר אם את לא מניקה. ההמלצה הרפואית הינה לא ללדת כשנה אחרי לידה טבעית וכ-18חודשים אחרי ניתוח קיסרי. מאגרי הגוף כמו ברזל וויטמינים הולכים לעובר בזמן הריון, והגוף צריך זמן כדי להשלימם לאחר הלידה ותקופת ההנקה. גם איברי הרבייה צריכים לחזור למצבם הנורמלי, וצלקת ניתוחית ברחם צריכה להחלים ולהגיע לחוזק מקסימלי בכדי להפחית את הסיכון לקרע של הרחם בלידה הבאה.
7. הקפידי לעשות בדיקות סקר למניעה וגילוי מוקדם של מחלות. לדוגמה: בדיקת פאפ המפחיתה סיכון לסרטן צוואר הרחם; בדיקת שד וממוגרפיה לגילוי מוקדם של סרטן השד; בדיקה גינקולוגית שנתית ואולטרה סאונד. כמו כן, חשוב לעשות חיסונים כמו חיסון לנגיף הפפילומה למניעת יבלות וסרטן צוואר הרחם, וחיסון שפעת ושעלת בהריון למניעת סיבוכים.
8. אמנם אחוז הנשים שסובלות מדליפת שתן עולה מעל גיל 50 אולם זה עלול לקרות לנשים צעירות ואפילו לספורטאיות ולפגוע באיכות החיים. דברי עם הרופא/ה שלך לגבי טיפול שמתאים לך ולאורח חייך : ניתוח, תרופות, תרגילים ואמצעים היגייניים שישחררו אותך מהסיטואציה המגבילה.
9. אחרי לידה חווים ירידה בחשק המיני. יש לזה כמה סיבות, חלקן גופניות כמו שינויים הורמונליים, פצעים או החלמה לא מושלמת של תעלת הלידה ופחד מכאב, וחלקן נפשיות כמו עייפות ותפיסת האישה את גופה לאחר הלידה.
10. עודף משקל, עישון, תזונה לקויה וחוסר פעילות גופנית עלולים לגרום לבעיית פריון.
11. התפיסה כאילו נשים מבוגרות לא מקיימות או לא נהנות מיחסי מין הינה שגויה. אם האישה נמנעת מזה עקב יובש בנרתיק יש דרכים לפתור את הבעיה כמו למשל – שימוש בתכשירים המכילים אסטרוגן או נטילת תרופות הורמונליות לבליעה.
12. סביב גיל 45-55 מתחילות אצל האישה תופעות של גיל המעבר: גלי חום, עצבנות, קושי בהירדמות וקשיים בשינה, כאבים בזמן קיום יחסים וכדומה. מודעות לתופעה עוזרת, וזה הזמן לשמור על תזונה מאוזנת, לעשות פעילות גופנית, להתייעץ עם הרופא/ה באשר לנטילת תרופה הורמונלית או לא הורמונלית ולא לקבל את התופעות כגזירה.
13. יש נשים שתופעות גיל המעבר מופיעות אצלן מוקדם יותר, בגיל הפריון. במקרים מסוימים זה מעיד על בעיה בתפקוד השחלתי ולכן צריך לראות בסימנים נורה אדומה ולפנות לרופא/ה.
14. בגיל מבוגר, חשוב להוסיף לתפריט מולטי ויטמינים בהתייעצות עם הרופא/ה ולהקפיד על התעמלות גופנית מותאמת גיל ומצב בריאותי. בגיל הזקנה זה חשוב מתמיד כדי לחזק את השרירים ואת גמישות המפרקים, ולהאט את ספיגת העצם.
15. אולטרה סאונד אגן, רחם ושלחות - הבדיקות שהכי מזוהות עם נשים צעירות שיכולות עדיין ללדת, חשובות לא פחות לנשים בגיל השלישי מכיוון שהן עשויות לאתר גידולים ומחלות שגילויים המוקדם עשוי להציל חיים.
המידע באדיבות פרופ' מרדכי חלק, מנהל תחום בריאות האישה במחוז השרון של "מכבי שירותי בריאות"