יזם וקבלן: הטובים השניים מן האחד?
בשנים האחרונות ניכרת מגמה ברורה בשוק ההתחדשות העירונית: יזמים שהם גם קבלני הביצוע בפועל. מהם היתרונות בזה, ומדוע התופעה ממזערת חיכוכים בשלב הביצוע?
בשיתוף מרכז הנדל"ן
כובע אחד: יזם שהוא גם קבלן
תהליך התחדשות עירונית, החל בשלב חתימת החוזה ועד לקבלת המפתח, הוא פרויקט ארוך שדורש מבעלי הנכסים אורך רוח ואמונה ביזם ובמבצע. בשנים האחרונות צצים בשוק יזמים שהם גם קבלני הביצוע בפועל. "כמו שאני רואה את זה, בעוד שנתיים-שלוש יהיו יותר יזמים שהם גם קבלנים", אומר תומר רייפמן, סמנכ"ל בחברת יעז יזמות ובנייה. הסיבה לכך, לפי רייפמן, נעוצה הן בבעלי הנכסים והן ביזמים עצמם. "ראשית, בעלי הזכויות מבינים את החשיבות של יזם שהוא גם קבלן ודורשים זאת. הסיבה הנוספת היא שאותם קבלנים מבינים את הכוח שלהם ונכנסים יותר ויותר לענף כיזמים", הוא מסביר. להערכתו, בעתיד הקרוב לא נראה בשוק יזם שאיננו קבלן. "זו לא דרך שיכולה לעבוד, אין בכך היגיון. אנחנו פה לבנות בניינים", הוא מוסיף.
כתובת אחת בשטח
הבחירה ביזם ובקבלן היא המהותית ביותר עבור בעלי נכסים המתעניינים בפרויקט התחדשות עירונית. "הרבה פעמים, בעלי הזכויות שמחפשים יזם לפרויקט התחדשות עירונית עלולים להאמין שתכנון, הדמיות או מצגות הן חזות הכול. בסופו של דבר אנחנו בענף הבנייה, ותמ"א 38 הוא פרויקט בנייה", מבהיר רייפמן. על השאלה אם יש צורך אמיתי בהאחדת הגורמים, כלומר שהיזם והקבלן יהיו אותו גוף, משיב רייפמן: "אני חושב שזו שאלה מוזרה, והשאלה שאמור להישאל צריכה להיות הפוכה. למה שהיזם לא יהיה הקבלן? בסופו של דבר הקבלן הוא הדמות שמובילה את הפרויקט בשטח, ולכן יש יתרון ענק מבחינת הדייר - כתובת אחת בכל התהליך", הוא מסביר.
גורם עיכוב: המתח בין היזם לקבלן
נשאלת השאלה, מהו היתרון המובהק בכך שהיזם חובש את כובע הקבלן, מלבד הנוחות עבור בעלי הזכויות, שפונים כך לגוף אחד בלבד? האם נשמרת טובתם של בעלי הנכס כאשר היזם והקבלן אחד הם? "אחד הגורמים הנפיצים ביותר לעיכוב פרויקטים בשטח ולבעיות בביצוע - הוא המתח שבין היזם לקבלן", מבהיר רייפמן. לדבריו, יזם שהוא גם קבלן יכול לשלוט טוב יותר בפרויקט. "אפשר לומר שהחיכוך הזה הוא הגורם מספר אחת לעיכובים בבנייה. יזם שהוא גם קבלן מצליח לחמוק מהמתח הזה ומסוגל לנהל טוב יותר פרויקט הבנייה. כמו שלא היינו נותנים לג'ובניק לתכנן פעילות מבצעית מבלי שהיה אי פעם בשטח, ככה עדיף שקבלן יהיה אמון על התכנון", מסכם רייפמן.
בשיתוף מרכז הנדל"ן