יצואנים? אלה חמשת היעדים החמים לייצוא בשנה ה-71 למדינה
הייצוא הישראלי בשנת ה-70 למדינה מסתכם בכ-102 מיליארד דולר, לעומת 6 מיליון דולר בלבד ב-1948 – אבל רובו עדיין מיועד לאירופה ולארה"ב. על הכוונת הישראלית: "כיבוש" המדינות המתפתחות באסיה, דרום אמריקה ואפריקה, המשוועות לטכנולוגיות, לחקלאות ולמוח היהודי הקודח פטנטים לחיים קלים יותר
כשמנסים למנות את הישגי מדינת ישראל ב-70 השנים הראשונות לקיומה, אין ספק שאחד ההישגים הגדולים הוא עוצמתה הכלכלית. הכלכלה הישראלית היא מהמפותחות, היציבות והחזקות בעולם, ישראל היא ממדינות ההייטק המתקדמות ביותר ושיעור האבטלה בה נמוך זה שנים רבות. להצלחה אבות רבים, כידוע, אבל קשה לחשוב על גורם שתרם לעוצמתה הכלכלית של ישראל יותר מהייצוא ומהיצואנים.
כך מייצאים את הבירה הישראלית לחו"ל
בקרוב בממשלה: הפיכת ישראל לייצואנית קנאביס
ישראל, כמדינה קטנה ומוקפת אויבים, שהתברכה במיעוט יחסי של אוצרות טבע, תלויה בייצוא שלה. אם ב-1948 הסתכם הייצוא הישראלי ב-6 מיליון דולר, ב-2017 הוא כבר הגיע ל-102 מיליארד דולר, גידול של 6% לעומת השנה הקודמת (נתוני מכון היצוא).
לצד ההישגים העצומים של היצוא הישראלי, אחד האתגרים שלו הוא הצורך לגוון את יעדי הייצוא. 58% מהייצוא הישראלי ב-2017 היה לאיחוד האירופי ולארה"ב, ורק 42% לשאר העולם. פוטנציאל הגידול של הייצוא הישראלי מצוי, בראש ובראשונה, בהרחבת היקף היצוא לשווקים מתפתחים, כגון סין, הודו ומדינות אפריקה. הממשלה מעודדת את הייצוא לאזורים מתפתחים, בין היתר באמצעות אשרא, המספקת ביטוח אשראי והשקעות בעסקאות יצוא לטווח בינוני וארוך ליצואנים ישראלים למדינות מתפתחות. כחלק משירות זה ליצואנים, אשרא בוחנת כל העת את רמות הסיכון בפעילות בשווקים מתפתחים ואת ההזדמנויות המצויות בהם. אנו גאים להציג את חמשת היעדים המבטיחים ביותר לייצוא הישראלי בשנה ה-71 למדינה, על-פי ניתוח אשרא:
סין: תעשיית היי טק מתפתחת
כלכלת סין נהנית מנזילות גבוהה; שנים של עודף בחשבון השוטף וחוב נטו שליל;, גרעונות תקציביים נמוכים; בסיס מימון מקומי איתן ונכסים ממשלתיים משמעותיים; שיעור אבטלה נמוך, מדיניות רפורמות גמישה ואי-חשיפת החוב הממשלתי לתנודתיות בשער החליפין או לתנאי המימון הגלובליים ולתיאבון של המשקיעים הזרים.
היקף הייצוא מישראל לסין ב-2017: כ-3.28 מיליארד דולר. הפוטנציאל להגדלת הייצוא הישראלי לשם מגולם בתעשיית ההיי-טק המתפתחת במהירות (סמיקונדוקטורים, אלקטרוניקה, מיחשוב, תוכנה); דרך התעשייה הכימית ונגזרותיה; תעשיית הרכב הסינית הצומחת בקצב מרשים; התעשייה החקלאית ולצדה ענפי המים ואיכות הסביבה מתפתחים ומושכים משאבי פיתוח רבים.
ההתרחבות בהיקף הפעילות, בשילוב העלייה ברמה הטכנולוגית, הופכים את התעשייה הסינית לשוק יעד חשוב עבור תתי-מערכות ורכיבים, ציוד ומערכי ייצור, מערכות וציוד בקרה, ומערכות ניהול.
סיכונים ואתגרים: אם סין רוצה לשמור על היציבות בטווח הארוך, עליה להתמודד עם כמה אתגרים מרכזיים, בהם שינוי מבני במודל הצמיחה שתורם להאטה בצמיחה, הורדת המינוף בכלכלה - בפרט בקרב חברות, טיפול בהתפתחות המואצת של בנקאות הצללים, חובות גבוהים בקרב הממשלות המקומיות, פוטנציאל לבריחת הון ולהמשך הלחץ על עתודות המט"ח וזיהום סביבתי. לסין ישנם גם אתגרים מעניינים במישור הפוליטי, הן במיתון המתיחות המסוימת ביחסים עם ארה"ב והן ביישוב סכסוכים עם הודו.
השורה התחתונה: על אף הסיכונים והחשש ממלחמת הסחר עם ארה"ב (ספק אם תשפיע בצורה דרסטית, בשל התלות הרבה בין המדינות), מדובר במדינה עם פוטנציאל ענק, אשר צפויה להמשיך ולצמוח בקצב יפה ולהיות הכלכלה הגדולה בעולם בעתיד. לכן החששות מתגמדים לנוכח הפוטנציאל.
ברזיל: מתעניינים במדעי החיים, קלינטק ובטחון המולדת
הכלכלה הגדולה ביותר באמריקה הלטינית. מאופיינת בגיוון כלכלי ובהכנסה לנפש גבוהה יחסית. רמת העתודות הבינלאומיות גבוהה. הנתח הקטן של חוב במטבע-חוץ בחוב הממשלתי, מגביל את רמת הרגישות של החוב לתנודות במט"ח.
היקף הייצוא מישראל ב-2017: 905 מיליון דולר.
פוטנציאל להגדלת היצוא הישראלי: על אף הקושי שנובע ממערכת מכסים מורכבת ומרגולציה, ליצואנים הישראלים יש נקודת התחלה טובה יותר, בזכות הסכם המכסים בין ישראל לברזיל (ישראל היא המדינה היחידה מחוץ לאמריקה הלטינית שלה הסכם סחר חופשי).
כמו כן, אנו רואים שיש התעניינות בברזיל לא רק בתחומים המוכרים כמו דשנים וכימיקלים, אלא גם ביקוש לטכנולוגיות בתחומי מדעי החיים, שירותי מובייל מתקדמים, אנרגיה, קלינטק ובטחון המולדת ( HLS) – כולם תחומים שבהם ישראל מצטיינת.
סיכונים ואתגרים: מיתון עמוק, שהוחרף על ידי משבר פוליטי, עלייה בשיעור האבטלה, הצמיחה הריאלית השלילית, מגמת עלייה בחוב הממשלתי והגרעון התקציבי, נטל החוב ותשלומי הריבית גבוהים, פיחות ניכר במטבע המקומי בשנים האחרונות ואינפלציה גבוהה, רגישות להאטה בצמיחה בכלכלות מפותחות ומתעוררות (במיוחד סין) ולירידות נוספות במחירי הסחורות המיוצאות. פרופיל ההוצאות הקשיח מאוד ונטל המס הכבד, מעיקים על הגמישות הפיסקלית של הממשלה. רמת התשתיות ירודה ועלות עשיית העסקים גבוהה.
השורה התחתונה: המדינה סבלה בשנים האחרונות מכל הגורמים שצוינו בסקירה, אך עושה רושם שפניה לדרך חדשה. מדובר בכלכלה בעלת פוטנציאל גדול שעוד רחוק ממימוש.
ארגנטינה: הזדמנויות ליצואנים בתחומי החקלאות והסייבר
אחת הכלכלות הגדולות בדרום אמריקה, עשירה במשאבי טבע ובעלת בסיס תעשייתי מגוון. רמת ההכנסה לנפש ומדדי הפיתוח האנושי גבוהים יחסית. ארגנטינה הצליחה בשנים האחרונות לזכות מחדש בגישה למימון חיצוני, תוך שיקום היחסים עם שוקי ההון הבינלאומיים. רוב החוב של המדינה הוא למוסדות מולטי-לטרליים ולישויות מהסקטור הציבורי.
היקף הייצוא מישראל ב-2017: 139 מיליון דולר.
פוטנציאל להגדלת היצוא הישראלי: כמו בברזיל, גם כאן היצואנים הישראלים נהנים מהסכם מרקוסו"ר, המקנה ביטול מכסים רבים, כללי מקור גמישים נוחים ליצואן הישראלי וכן מנגנון ישיר ליישוב סכסוכים. לזה יש להוסיף את השינוי שחל בכלכלת הארגנטינית והתחממות היחסים בין המדינות, אשר כללו את ביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו במדינה בסוף 2017.
אחד התחומים המבטיחים מבחינת היצואנים הישראלים הוא ענף החקלאות, המהווה כמחצית מהיצוא הכללי של ארגנטינה ומוגדר על-ידי הממשל כענף אסטרטגי. ישנה חשיבות לשיפור התחרותיות בענף שם, דבר שיכול להוות הזדמנות ליצואנים ישראלים המציעים פתרונות ייעול, פתרונות השקיה, אופטימיזציה של דישון וכדומה.
כמו כן, העובדה שרוב ספקי המים בעיריות נמצאים ברווחיות גבולית וכי תשתית המים נמצאת במצב רעוע, פותחת הזדמנויות חדשות ליצואנים הישראלים בתחום המים.
בנוסף, הממשל החדש פתוח לטכנולוגיות חדשות ומעוניין לשפר את יכולות המדינה בתחומי הסייבר, הטכנולוגיה והגנת הגבולות. אף שהמדינה לא נמצאת בלחימה שנים רבות, התרבות ביבשת מכתיבה התחמשות ומוכנות גם במצבי שלום. בשנים האחרונות חלה עליה בפשיעה ממדינות שכנות ולכן הייתה עלייה משמעותית בחשיבות של הגנת גבולות תצפית ובקרה.
סיכונים ואתגרים: היסטוריה של חדלות פרעון, אינפלציה גבוהה והיחלשות במטבע מקומי, עלייה ניכרת בגירעון במאזן התקציבי בשנים האחרונות, נטל החוב של ארגנטינה רגיש לתנודתיות בשער החליפין וקיימת תלות בברזיל כשותפת סחר עיקרית ותלות גבוהה בסחורות.
השורה התחתונה: מדובר במדינה מתחדשת שעושה שינוי כיוון של 180 מעלות. מצד שני, למדינה היסטוריה של חדלות פירעון . כל עוד המשטר הנוכחי ימשיך עם הרפורמות, אנו צפויים לראות צמיחה והזדמנויות רבות (במיוחד נוכח הקשרים בין ישראל וארגנטינה).
חוף השנהב: נוכחות גוברת ליצואנים ישראלים בתחומי החקלאות והתעשייה
חברה באיחוד הכלכלי והמוניטרי של מערב אפריקה (WAEMU), התורם למטבע יציב ואינפלציה מתונה. המדינה היא יצרנית הקקאו הגדולה בעולם, הצמיחה הכלכלית חזקה והיא נהנית מגישה טובה יחסית למימון ומתמיכה חזקה מתורמים.
היקף הייצוא מישראל ב-2017: 10 מיליון דולר.
פוטנציאל להגדלת היצוא הישראלי: חוף השנהב היא מדינה בצמיחה, עם פוטנציאל עצום בכל הנוגע לתשתיות, חקלאות ומים. ישנה התעניינות הולכת וגוברת מצד יצואנים ישראלים שזיהו את ההזדמנות הכלכלית במדינה. כבר כיום יש בה כמה מיזמים ישראליים בתחומי החקלאות והתעשייה ובנוסף, אשרא הנפיקה אישורים עקרוניים לפוליסות ביטוח סיכוני סחר חוץ בעשרות מיליוני דולרים, לפרויקטים בתחומי התקשורת, החקלאות והמים. הצפי הוא שבשנים הקרובות יתממשו פרויקטים בהיקף של קרוב ל- 100 מיליון דולר.
סיכונים ואתגרים: חוף השנהב היא שיאנית בפריסת חובות, דבר שיש לקחת בחשבון על אף השיפור המתמיד בשנים האחרונות. כמו כן, חשוב לזכור שהמדינה חברה בגוש הפרנק, כאשר מטבע הגוש - ה-CFA - צמוד לאירו.
מצד אחד מדובר ביתרון, שכן הדבר מגביר את הוודאות בהשוואה למטבעות אקזוטיים באזור. עם זאת, אי ודאות לגבי יכולתו של גוש האירו להישאר על כנו, מחד, והתחזקות אפשרית של האירו בטווח הבינוני, מאידך, מצביעים על כך שהדיון סביב ביטול פוטנציאלי של ההצמדה של ה-CFA צפוי להימשך בעתיד, מה שיכול ליצור סיכון עבור היצואנים.
בנוסף, המדינה נותרה חשופה לירידה בביקוש החיצוני, מחירי הסחורות בעולם ותנאי מזג האוויר, רמת העוני במדינה גבוהה והיסטוריית ניהול החוב בעייתית (פריסות חוב רבות, שני אירועי default ופיגורים לספקים מקומיים וחברות ממשלתיות). כל זאת, כשמלחמת האזרחים בעבר עדיין קיימת ברקע.
השורה התחתונה: מדובר במדינה שהגיעה פעמים רבות לחדלות פירעון, בדומה לארגנטינה, אולם חשופה הרבה יותר לזעזועים מארגנטינה. נכון להיום, נראה שהמדינה צועדת לכיוון הנכון והיא ללא ספק אחת המדינות בעלת הפוטנציאל הגדול ביותר לייצוא הישראלי באפריקה, נוכח השיפור שחל בה בשנים האחרונות. אך על היצואנים להיות ערניים באופן שוטף למתרחש במדינה ולהיכנס אליה בצורה מדודה.
סנגל: מבחן ההיסטוריה הקשה
מהדמוקרטיות היציבות באפריקה. חברה באיחוד הכלכלי והמוניטרי של מערב אפריקה, המקנה לה יציבות מחירים והבטחת המרה ליורו. מוסדות המדינה חזקים יחסית, תמיכה מתמשכת של הקהילה הבינלאומית, בעיקר מצרפת והאיחוד האירופי. שיתוף פעולה עם קרן המטבע בניהול המדיניות הכלכלית מאז 2008.
היקף הייצוא מישראל ב-2017: 12 מיליון דולר.
פוטנציאל להגדלת היצוא הישראלי: מדינה במדינה עם פוטנציאל עצום בתחומי התשתיות, החקלאות והמים. הגידולים העיקריים הם בוטנים , כותנה, תירס, ירקות. גם ענף הדיג בה מפותח.
סיכונים ואתגרים
: חובות גבוהים, גירעונות מתמשכים וגבוהים יחסית במאזן התקציבי וגירעונות מבניים גדולים בחשבון השוטף, תשתיות רעועות, כולל היעדר אספקת חשמל סדירה, 14 פריסות חוב במסגרת "מועדון פאריז". רגישות לתנודתיות במחירי סחורות. המדינה מתבססת על חקלאות (החקלאות מעסיקה כ-75% מהעובדים בה), ולכן היא תלויה רבות בכמות הגשמים.
השורה התחתונה: עקב השיפור בנתונים הכלכליים, אנו רואים מגמה חיובית מאוד במדינה ופוטנציאל רב ליצואנים. מנגד, לאור ההיסטוריה, יש לבחון את השיפור שמציגה המדינה בשנים האחרונות לאורך זמן.
* הכותב הוא מנכ"ל בפועל של אשרא, החברה הישראלית לביטוח סיכוני סחר חוץ