915 מיליון שקל בדרך לחברת החשמל: נחתמו הסכמות להסדר החוב של הרשות הפלסטינית
לראשונה הוסדרו יחסי המסחר של מכירת החשמל בין חברת החשמל לרשות הפלסטינית. בין היתר סוכם, כי הפלסטינים ישלמו את יתרת חוב העבר בסך כ-915 מיליון שקל, וסך הכל כ-2.8 מיליארד שקל בשנה כולל ערבויות בנקאיות לחוב עתידי
חברת החשמל וחברת הולכת החשמל הפלסטינית PETL חתמו על טיוטת הסכם מסחרי אליו הגיעו הצדדים, להסדרת חובות העבר של הממשלה הפלסטינית לחברת החשמל.
הפלסטינים יקבלו אחריות על רשת החשמל
מאז ספטמבר 2016, אז נחתם הסכם עקרונות על ידי שר האוצר, מתאם הפעולות בשטחים והשר הפלסטיני לעניינים אזרחיים, נמשך משא ומתן ממושך. אמש הגיעו הצדדים להבנות מסחריות שאפשרו לחתום היום על מסמך מסחרי ראשון מסוגו שמסדיר את יחסי המסחר של מכירת החשמל בין הצדדים.
החוב של הרשות הפלסטינית לחברת החשמל עמד ב-2016 על כ-2 מיליארד שקל בגין חובות של 10-15 שנה קודמות. לאחר משא ומתן ארוך, הופחת ב-2016 החוב ל-1.5 מיליארד שקל, בין היתר בשל טעויות חישוב והפחתות על בסיס התעריף החברתי. מאחר שמבנה התעריף החברתי של ישראל כולל תעריף הנחות שישראל משלמת בגין ניצולי שואה, נכים ומשפחות מעוטות יכולת, טענו הפלסטינים בהתנהלות המשפטית כי הם לא יכולים לשלם עבור צרכים אלה. הוחלט באותה התנהלות משפטית שאכן הרשות הפלסטינית לא תשלם בגין הסעיף החברתי ועל כן חלק מההפחתות שהושגו.
מתוך החוב, שהופחת כאמור ל-1.5 מיליארד שקל, שילמו הפלסטינים כ-520 מיליון שקל בספטמבר ובאוקטובר 2016. מה שנותר מהחוב הוא סכום של 915 מיליון שקל, לגביו הושגו ההסכמות אמש.
במסגרת טיוטת ההסכם, שתוקפו למשך 15 שנה, צפויה חברת החשמל למכור לחברת PETL חשמל ושירותים נלווים באמצעות ארבע תחנות משנה במתח עליון, שהוקמו על ידי חברת החשמל עבור הרשות הפלסטינית, וכן באמצעות נקודות חיבור במתח גבוה ונמוך, וזאת לצורך חלוקתו ואספקתו על ידי חברת PETL לצרכנים בשטחי הרשות הפלסטינית. החלוקה והאספקה, וכן הבעלות על ארבע תחנות המשנה, יהיו כולן בבעלות ואחריות תפעולית ותחזוקתית של חברת PETL.
נכון להיום נאמד ההסכם בין הצדדים על כ-2.8 מיליארד שקל לשנה, כולל יתרת החוב וכן העמדת ביטחונות כנגד חובות העתיד.
במסגרת ההסכם שנחתם, הצליחה הרשות הפלסטינית לראשונה להעמיד ערבויות בנקאיות בסך כ-600 מיליון שקל כנגד חובות העתיד.
עם החתימה הסופית של ההסכם יחל תשלום החוב בהיקף של כ-915 מיליון ב-48 תשלומים שווים, וזאת בגין צריכת חשמל בתקופה שלפני ה-12 בספטמבר 2016, כפי שנקבע בהסכם העקרונות שנחתם בין ממשלת ישראל והרשות הפלסטינאית מה-13 בספטמבר 2016.
ההסכם ייכנס לתוקף לאחר שיאושר על ידי הגורמים המוסמכים, לרבות דירקטוריון החברה, מליאת רשות החשמל וקמ"ט חשמל.
לדברי שר האוצר, משה כחלון, "חתימת ההסכם המסחרי הינה צעד היסטורי, המשלים את ההסכם עליו חתמו הממשלות בספטמבר 2016. חיזוק שיתוף הפעולה הכלכלי בין ישראל והרש"פ הוא קודם כל אינטרס ביטחוני ישראלי. ההסכם יביא להבטחת התשלומים העתידיים לחברת החשמל, וחיזוק איתנותה הפיננסית. אני מברך את צוותי המשא ומתן על השלמת המשימה".
שר האנרגיה, יובל שטייניץ, אמר כי "עם חתימת ההסכם, נוכל להתקדם מול הפלסטינים לפיתוח רשת חשמל מודרנית, על פי המודל של תחנת המשנה שחנכנו בג'נין".
יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, אלוף (במיל') יפתח רון טל, אמר כי "מדובר באירוע היסטורי. בהסכם זה חברת החשמל הסדירה לראשונה עיוות היסטורי של צבירת חובות ללא ערבויות, ללא יכולת גבייה ושליטה על היקפי החוב. הסכם עוגן זה, לא רק שמהווה הישג פיננסי חסר תקדים, הוא מהווה אבן דרך משמעותית בהסדרת מערכת היחסים המסחרית – חשמלית , בין חברת החשמל הישראלית לפלסטינית".
מתאם הפעולות בשטחים היוצא, שהיה שותף לחתימה, אלוף יואב (פולי) מרדכי, ציין כי "מהיום תושב שכם, חברון, ויריחו לא עובד יותר מול ישראל אלא מול הרשות הפלסטינית, ובנוסף דאגנו לערבויות וביטחונות לחברת חשמל שכל צריכה פלסטינית תשולם במלואה".