שתף קטע נבחר
 

האוצר מצמצם סמכויות לרשות שוק ההון

ל"כלכליסט" נודע כי מנכ"ל האוצר שי באב"ד דאג לסכל מינוי דובר לרשות שוק ההון, משום שראש הרשות דורית סלינגר סירבה להכפיף אותו לאוצר

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד ביטל מינוי שהובילה ראש רשות שוק ההון דורית סלינגר - כך נודע ל"כלכליסט". ממלא מקום נציב שירות המדינה אודי פראוור דרש לא לאייש את משרת דובר רשות שוק ההון, אחרי שסלינגר כבר בחרה במועמד והודיעה לו על זכייתו. ל"כלכליסט" נודע כי מי שעמד מאחורי מהלכו של פראוור הוא באב"ד, שלו השגות לגבי מידת העצמאות של הרשות ושל סלינגר.

  

מנכ"ל האוצר: "אמרנו שאם יהיו עודפי הכנסה נוריד מסים. כרגע אין עודפים"

מנכ"ל האוצר: "גם אם הממשלה תתפרק - יש יציבות"

מנכ"ל האוצר: "ב-2018 נראה ירידה במחירי הדירות"

 

סוגיית מינוי הדובר הגיעה לפתחו של פראוור בעקבות דרישתו של באב"ד כי הדובר יהיה כפוף, לפחות באופן חלקי, לדוברת משרד האוצר לילך ויסמן. לאחר שסלינגר התנגדה לדרישה, באב"ד פנה לכמה גורמים, לרבות הנציב, כדי לעצור את המכרז ולקבוע כי הדובר יהיה כפוף אליו.

  

לטענת באב"ד, ישנן סוגיות של מדיניות שתלויות במשרד האוצר ולא ברשות ושלגביהן נדרשת התייעצות עמו. "לא יעלה על הדעת שיוזמת מוסד לבוררות חובה, שהיא יוזמה של שר האוצר בחוק ההסדרים, תדוברר על ידי הרשות על דעת עצמה", הסבירו אתמול (ג') באוצר. "היו גם מקרים שהרשות דיבררה נגד שר האוצר עצמו. זה כבר סקנדל".

מנכ"ל האוצר שי באב"ד (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מנכ"ל האוצר שי באב"ד(צילום: גיל יוחנן)
  

לעומת זאת, גורמים ברשות שוק ההון טוענים כי הדרישה של באב"ד "אינה הגיונית, אינה לגיטימית וגם מעוררת קשיים משפטים". בנוסף, באוצר סבורים כי מכיוון שסלינגר עוזבת את הרשות בעוד כשלושה חודשים, לא מן הראוי שהיא תבחר דובר שיכהן למשך ארבע שנים.

  

ל"כלכליסט" נודע כי בכוונת באב"ד לתאם עם המחליף של סלינגר כי הוא זה שיבחר את הדובר החדש. עוד נודע כי באב"ד יציע שהדובר יישב ברשות, אולם יהיה כפוף למשרד האוצר. בעקבות פניתו של באב"ד, פראוור שיגר לסלינגר מכתב שבו היא התבקשה לא לקדם את המכרז. למרות זאת, סלינגר קידמה את המכרז ואף בחרה במועמד.

  

בנציבות טוענים כי הכפפת המועמד לדוברת האוצר היא עניין קריטי וכי המועמד לתפקיד חייב להיות להסכים לה, שכן לא ניתן לשנות אותה לאחר בחירת המועמד. אלא שברשות שוק ההון מספרים סיפור אחר לגמרי מזה שמספרים באוצר. שם אומרים כי הכעס אינו במקום, שכן המועמד עודכן לגבי ההכפפה ואף ניתן אישור של הנציבות לכך. לטענתם, הניסיון לעצור את המינוי נעשה מטעמים לא ענייניים ודרישתו של באב"ד פוגעת בעצמאותה של הרשות - עיקרון מהותי עבור סלינגר והרשות.

ראש רשות ההון דורית סלינגר (צילום: גלעד קוולרצ'יק) (צילום: גלעד קוולרצ'יק)
ראש רשות ההון דורית סלינגר(צילום: גלעד קוולרצ'יק)
  

עוד מסבירים ברשות כי השהיית האיוש פוגעת בתפקוד המשרד, אך בעיקר פוגעת בציבור. כך למשל, מסבירים שם כי הדובר אחראי לאשר שירותי חינוך פיננסי הניתנים לציבור, וכל עוד התפקיד לא מאויש אין גורם שמוסמך לאשר את הפעילות.

  

זו לא הפעם הראשונה שבה באב"ד מתערב בבחירת דובר רשות שוק ההון. מנכ"ל משרד האוצר ביקש לבטל גם את מינויו של דובר הרשות הראשון רונן ליבוביץ', בטענה שאין צורך בדוברות כפולה וכי הפעילות צריכה להתבצע תחת ויסמן. גם אז סלינגר התנגדה נחרצות וסברה כי הדבר פוגעת בעצמאות הרשות. בסופו של דבר, באב"ד החליט לוותר על דרישתו כדי להפחית את גובה הלהבות.

 

 

מנציבות שירות המדינה נמסר: "מכיוון שנושא תחומי האחריות שצריכים להופיע בתיאור התפקיד בעת פרסום המכרז נמצא בבדיקה בנציבות, נשלחה ב־11 באפריל הנחיה לממונה על שוק ההון שלא לכנס ועדת בוחנים למכרז עד לסיום הבדיקה. בניגוד להוראה זו, רשות שוק ההון כינסה ועדה ב־29 באפריל. לאור זאת הורתה הנציבות לרשות שלא להתחיל בשלב זה בכל הליך קליטה למשרה עד לקבלת החלטות בנושא".

 

מרשות שוק ההון נמסר: "עם הקמת רשות שוק ההון, ובדומה לקיים ברשויות מקבילות, אושר לרשות תקן של דובר. דובר הרשות ביקש לסיים את תפקידו בתחילת אפריל ובאישור נציבות שירות המדינה פורסם מכרז לאיתור דובר חדש. איתור והשמת הדובר נעשים על פי כללי נציבות שירות המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים