מיסים מקק"ל? ייתכן שהמדינה לא תראה שקל בשנים הקרובות
הקרן טוענת יש לחשב את רווחיה מקרקע רק מראשית השנה הנוכחית, כלומר לא לשלם בעצם כמעט דבר - כך על פי פרשנותה לחוק מיסוי קק"ל שאושר בראשית השנה לאחר מאבק קשה
למרות העברת חוק מיסוי קק"ל המדינה לא תראה כנראה אפילו שקל מהקרן בשנים הקרובות, ואם תראה זה יהיה לאחר מאבקים משפטיים ממושכים ומתישים. כך התברר לאחר שנציגי קק"ל הציגו פרשנות משפטית יצירתית לאנשי רשות המיסים, ולפיה הם אמורים לשלם מיסים על מכירות קרקע כאילו רכשו אותה בתחילת השנה, כלומר בעצם לא לשלם כמעט דבר.
בראשית 2018 העבירה הכנסת ביוזמת האוצר את חוק מיסוי קק"ל. זאת, לאחר מסע ומתן קשה ורווי השמצות בין שני הצדדים ולארח שקק"ל סירבה לדרישת האוצר להעביר למדינה שני מיליארד שקל בשנים 2019 ו-2020. הצפי היה שקק"ל תאלץ לשלם לרשות המיסים סכום של 25% מהכנסותיה ממכירת קרקעיות והוא ינוע על 300-500 מיליון שקל.
אלא שעכשיו מתברר שקק"ל טוענת שיש לחשב את רווחיה מקרקעות רק מיום כניסת החוק החדש לתוקף ב-1.1.2018 ועל פי שווי הקרקעות במועד זה. זאת בטענה שעד אז הייתה פטורה על פי חוק ממס. משמעות עמדת קק"ל היא כמובן שעל קרקעות שתמכור בשנים הקרובות לא תצטרך כמעט לשלם מסים, שכן שוויין לא ישתנה כמעט.
מבחינת מנכ"ל האוצר שי באב"ד זוהי מפלה שנייה. לא רק שלא הצליח להביא להעברת כספים מקק"ל למדינה, עכשיו גם המסים נראים רחוקים
יו"ר קק"ל ויו"ר ועדת הכספים של הקרן, ארנן פלמן, אמר ש"מדובר בוויכוח ענייני לגמרי על המועד ממנו מחשבים את עליית שווי הקרקע". לדבריו, "רשות המיסים קיבלה את העמדה שלנו. עובדה שלא הטילו עלינו מקדמות או ניכוי במקור". ספק אם ברשות המיסים אכן יקבלו בקלות את הפרשנות הזו, אבל מהרשות נמסר שאינם יכולים להתייחס לתיקי נישומים בגלל חובת הסודיות.
צילום: הרצל יוסף
מומלצים