תני לשורשים לדבר
אמירה טרנדית: נשים בנות +50, שלא צובעות את שיערן או צובעות לאפור
לאחרונה החליטה אנה, אחת מחברותיי, שחצתה את גיל ה-50 לפני כמה שנים, שהיא לא צובעת יותר את שיערה. "הייתי בטוחה שאשבר מהר", סיפרה בחיוך, "אבל היום, לאחר כמה חודשים שאני לא צובעת יותר ולא נלחצת מכל הצצה במראה, מחשש שאגלה עוד שתי שערות לבנות, אני מרגישה עם השיער ועם עצמי טוב מאי פעם. גם חוסך לי כסף, גם זמן וזאת אני. בלי מסכות ובלי צבעים".
אנה לא לבד. בשנים האחרונות יותר ויותר כוכבות קולנוע מבוגרות, מהשורה הראשונה, שבשערן זרקה שיבה – החליטו שהן לא צובעות אותו יותר, כדוגמת דיאן קיטון, ג'ודי דנץ', רוזאן בר, הלן מירן וג'יימי לי קרטיס. אבל עדיין הן בודדות בשטח בהחלטה זו שלהן.
הסדרה הדוקומנטרית של ערוץ 4 הבריטי "Fabulous Fashionistas", תיעדה שש נשים שגילן הממוצע 80, ושאופנה בשבילן היא דרך חיים. "כשאת מזדקנת אנשים מצפים שתיעלמי ברקע. אני לא הולכת לעשות את זה. אני ארגיש טוב ואיראה טוב ואעשה דברים מדהימים", אומרת בסרט ברידג'ט, 75, סבתא יוונייה. הסרט נולד בבלוג שהוקדש לסבתות, והפך לסרט דוקומנטרי, בו מציג הצלם והבלוגר ארי סת' כהן את סיפורן של אותן שש נשים ניו יורקיות מכורות לאופנה,
בטווח גילאים של 60 עד 100, כשאחד הדברים שמאחדים את כל המשתתפות הוא השיער הלבן. רוב המשתתפות לא צובעות אותו, אלא מתגאות בו. "אין לי סבלנות לשבת כל פעם במספרה. לא רק שזה לא פחות יפה, יש בשיער לבן יופי הרבה יותר מעניין משיער צבוע", אומרת אחת המשתתפות.
תוכיחי שאת פאשניסטה
אלא שגם בתקופה הלכאורה ליבראלית וסובלנית בה אנו חיים, עדיין שיער אפור אצל נשים מושך תגובות לא מחמיאות, וצריך הרבה אומץ כדי לצאת איתו בגאווה. הוא לא פוליטיקלי קורקט והבחירה בו אינה מובנת מאליה, ומה שטוב ומוגדר סקסי אצל גברים, כדוגמת ג'ורג' קלוני וריצ'ארד גיר, נחשב "זקן" אצל נשים. בשונה מגברים, נשים מתקשות להאפיר בשקט וזוכות למבול של תגובות, כשהערות כמו: "יש לך שורשים של גרושה", "יוצא לך הלבן מהשיער" הן רגילות. הן נחשבות "מוזנחות" משהו.
"זה נכון", אומר שלמה (65): "כשאני רואה אישה עם שיער לבן – אני כבר מרגיש רתיעה. אישה צריכה הרבה אומץ וביטחון עצמי כדי לא לצבוע אותו ולהרגיש בנוח עם שיער לבן או אפור, בדיוק כמו אישה שלא תזריק בוטוקס, ותצא עם הקמטים אותם הרוויחה ביושר".
ולמרות זאת, יש ליותר ויותר נשים, שמשאירות את שיערן הלבן או צובעות לאפור, סוג של אמירה: "אני מקבלת את עצמי כמו שאני, אוהבת את עצמי ונאמנה לעצמי, מקיימת הלכה למעשה את ההגדרה של המושג 'פאשניסטה': מי שאופנה היא בשבילה דרך לביטוי עצמי ולאמירה אישית, והופכת מודל לאחרות".
קחו למשל את הדוגמנית האמריקאית קריסטן מקמנאמי, שהתעקשה להכניס את האפור לאופנה, ולהפוך את שיער השיבה לדבר הכי טבעי שיש. או את צ'ז לוי, שהפכה לדוגמנית בסוכנות פורד רק בזכות הצבע הלבן של שיערה. ואת ג'יימי לי קרטיס (58), תומכת גדולה בהזדקנות מכובדת נטולת עזרים, או הלן מירן (73) שמטפחת כבר הרבה שנים את שיערה הלבן ולא מסתירה אותו, כך גם דיאן קיטון (72), וגם מריל סטריפ (68) שנראתה קלאסית ואלגנטית עם שיער לבן בסרט "השטן לובשת פראדה". ואצלנו מהווה דוגמה טובה לכך יעל חולדאי, רעייתו של רון חולדאי, ראש עיריית תל-אביב – יפו.
מי בוחרת בלבן?
נירית בן יוסף, מדריכת תיירים ישראלית שחיה בברלין, פרסמה בשעתו פוסט בפייסבוק על כוונתה להשתחרר מכבלי הצבע, ובהמשך העלתה תמונה במראה החדש שלה, תספורת קצוצה-מאפירה, וכתבה: "חששתי שאראה יותר מבוגרת. מפגש עם שתי ישראליות שהפסיקו לצבוע, שכנע אותי. האחת היא בת דודתי והשנייה אשת עסקים תל-אביבית. כל כך מצא חן בעיניי המראה שלהן, שהחלטתי ללכת בעקבותיהן".
כשהסוציולוגית, ד"ר דיאנה לוצאטו, נדרשה לנושא, היא כתבה: "נשים הבוחרות במראה הטבעי ולא צובעת את השיער הן לרוב בעלות מקצועות חופשיים, הישגיות, קרייריסטיות וחזקות. לעומתן, עדיין מי שצריכות לחפש עבודה כשכירות, יחושו צורך להראות שהן צעירות ומסוגלות לעבוד. בחירה מודעת היא הפריבילגיה. מי שתלויה בשיפוט של אחרים, לא יכולה להרשות לעצמה לבחור".
אז האם גם בישראל יתחילו יותר ויותר נשים ללכת עם הזמן ויפסיקו לצבוע את שיערן או יצבעו אותו באפור וירגישו טוב עם עצמן? לא ברור. ברור הוא רק ששיער שיבה או שיער אפור הוא לא רק צבע. הוא הצהרה חברתית של ממש, סתירה לכל מה שנכלל בהגדרת האנטי-אייג'ינג.