שתף קטע נבחר

 

חשבון רדום? הבנקים לא טורחים לחפש את הבעלים

הבנקים ממשיכים לנהל חשבונות רדומים בהיקף מצטבר של מיליארדי שקלים, למרות שאפשר לאתר כ-95% מבעליהם. הפיקוח על הבנקים: קיווינו שהציבור יהיה מעורב יותר. יו"ר ועדת הכלכלה: נקדם חקיקה שתחייב את הבנקים לעשות את זה

"95% מהחשבונות הרדומים בבנקים הם של אנשים שניתן לאתר, וצריך להטיל על הבנקים חובה כזו בחקיקה", כך אמרה היום (ד') האפוטרופסה הכללית, עו"ד סיגל יעקבי, בדיווח מיוחד בוועדת הכלכלה של הכנסת.

 

יעקבי אמרה עוד, כי חשבון שלא נעשתה בו פעולה במשך תקופה של מעל ל-10 שנים מדווח לאפוטרופוס הכללי, מבלי שהבנקים ביצעו בו פעולות איתור. היא העריכה כי באמצעות פעולות איתור ניתן להגיע ליותר מ-95% מהבעלים, כאשר הבנקים יוכלו להערכתה לאתר כ-75% וביתר המקרים יכול האפוטרופוס לאתר עוד כ-20%-25%.

 

לכתבות נוספות בערוץ הכסף שלי

 

אילוסטרציה: כסף (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה: כסף(צילום: shutterstock)
 

מנהלת המחלקה לגילוי וניהול רכוש במשרד המשפטים, עו"ד הלית אילסר, הוסיפה כי האפוטרופוס מנהל נכסים עזובים, אולם עיקר הכספים בחשבונות רדומים שייכים לאנשים - ולכן חשובה מעורבות הפיקוח על הבנקים.

 

נזכיר כי בספטמבר 2016 השיק הפיקוח על הבנקים את אתר הר הכסף 2 לאיתור חשבונות ללא תנועה בבנקים. מדובר בחשבונות בהם לא בוצעה כל תנועה במשך מספר חודשים. על פי נתונים שפרסם אז, בבנקים קיימים כ-480 אלף חשבונות ללא תנועה של יחידים, ובהם סכום מצטבר של כ-9 מיליארד שקל.

 

מתוכם, אלו שלא נעשו בהם פעולות מעל עשר שנים, מדווחים כאמור לאפוטרופוס הכללי. שנה לאחר מכן דווחו בפיקוח על מספר חשבונות זהה, אולם סך הכספים המוגדרים כ"מנותקים" הצטמצם לכ-5.2 מיליארד שקל, בין הייתר בעקבות פעולות של הבנקים לאיתור בעלי החשבונות. נציין בהקשר זה כי מבחינת ההגדרה, ברגע שהבנק איתר את בעל החשבון, הוא כבר לא נחשב ל-"רדום", גם אם בפועל הכסף לא נמשך וגם לא בוצעה פעולה כלשהיא. 

 

נציגת הפיקוח על הבנקים, גרניט אופק, אמרה בדיון בוועדת הכלכלה: "קיווינו שהציבור יחפש את הכספים, אך הבנו שזה לא קרה ואנחנו חושבים איזה צעדים כדאי לנקוט כעת". היא הוסיפה כי לפיקוח אין נתונים עדכניים לגבי סכום הכספים. לדבריה, הבנקים חייבים ליצור קשר עם הלקוח ברגע שפיקדון הופך להיות מוגדר כפיקדון ללא תנועה.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל אמר כי צריך "לגרות את האנשים לבדוק אם יש להם כסף שלא ידעו עליו. זה יכול להיות הרווח הכי גדול שאפשר לעשות בדקה. אין אנשים שלא רוצים שיהיה להם עוד כסף". כבל הוסיף כי יקדם חקיקה לחייב את הבנקים לאתר את בעלי החשבונות.

 

באיגוד הבנקים הגיבו לדברי כבל ושם טוענים כי מיזם הר הכסף, נותן פתרון לבעיה ולכן אין צורך ליזום פתרונות נוספים, מה גם שקיימת לדבריהם אחריות על הלקוח בעניין הזה. "זהו פתרון מדויק, שנתפר על ידי הבנקים ובנק ישראל ועונה בדיוק על הצורך שהתעורר, ומטרתו לאפשר לאנשים לאתר את החשבונות שלהם", נכתב בתגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים