כך אתם הורסים את השטיחים בבית
אם גם אתם מנסים להסיר כתם מהשטיח ומגלים שרק הגדלתם אותו, מאחסנים אותו בתוך שקית ניילון במהלך הקיץ או שואבים את הפרנזים בעוצמה גבוהה - אל תתפלאו שתוך זמן קצר השטיח ייראה שחוק ובלוי. אתר "המקצוענים" עם כללים לתחזוקה נכונה של שטיחים בבית
שטיחים בהחלט מוסיפים תחושת חמימות לבית ומשדרגים את העיצוב, אך הם מוסיפים גם הרבה מאוד לכלוך ואבק. אך שימו לב: אם אתם מקפידים על ניקיון יסודי של השטיח, אתם יכולים לגרום לנזק שלו. על מה כדאי להקפיד וממה להיזהר? לפניכם המדריך.
עוד כתבות בנושא:
שומרים על הריפוד
טיפים למלחמה בקרדית האבקאיך מנקים את השטיח והריפוד של הספה
הטעות: משפשפים אותו כדי לנסות להסיר כתם
רוצים להיפטר מכתם? הימנעו משפשוף שלו לצורך הסרת הלכלוך שגרם לכתם על השטיח. שפשוף של סיבי השטיח (בייחוד אם נעשה בעוצמה), רק ייקבע את הכתם, יגדיל את שטחו או יגרום לדהיית גוון, במרבית המקרים. הדבר קריטי בשטיחים שבהם יש פערי גוון (בין כהה לבהיר).
שפשוף של שני אזורים בעלי סיבים בגוון שונה יכול לגרום ל'גלישת צבע'. במקרה כזה, הדבר הנכון לעשות הוא לספוג היטב את הנוזלים תוך הידוק מטלית יבשה לשטיח. לאחר ספיגת מרבית הנוזלים, מומלץ לפזר אבקת סודה לשתייה, שתספוג את שארית הנוזלים. לאחר שהוא יבש, ניתן לשאוב אותו מהלכלוך.
הטעות: מעמידים אותו לייבוש אם נרטב
אם השטיח נרטב בצורה משמעותית (למשל, דלי של ספונג'ה שנשפך עליו), זו תהיה טעות לתלות אותו על חבל כביסה. החבל אינו ישר, ובשל כובד המשקל, צורת השטיח בהחלט עלולה להתעוות במהלך הייבוש.
במקרה כזה, עדיף לתלות אותו על מעקה יציב, עדיף לא לאורך זמן תחת שמש ישירה, אלא בצל. בעונה החמה, הוא יתייבש גם אם לא יהיה תחת שמש. טעות נוספת היא לגלגל אותו ולהעמיד אותו לייבוש כשהוא מגולגל. מעבר לכך שזה יעוות את צורתו, זה גם יגרום לייבוש איטי במיוחד, מה שיוביל להצטברות של עובש שיהיה מאוד קשה להיפטר ממנו, ולנזק לסיבי השטיח.
הטעות: מקפלים אותו וגורמים לסדקים ולקרעים
הדרך הנכונה לאחסן שטיח היא לגלגל אותו ולא לקפלו – אחרת ייווצרו סדקים בשטיח לאורך זמן. כמו כן, מומלץ להניח סדין לבן לפני שמגלגלים אותו, כדי למנוע מצב של גלישת צבע. לעתים, בשל תנאי הלחות שבסביבת האחסון, יכול להיווצר מצב של גלישת צבע בין הסיבים.
חשוב להניח אותו במצב מאוזן ולהימנע מלהניח עליו חפצים כבדים נוספים. אחסון שלו במצב מאונך יגרום ל'גלים' בשטיח כשתבואו לפרוש אותו בעתיד. כמו כן, חשוב לא לגלגל אותו בצורה מהודקת מדי ולקשור אותו בעזרת רצועת בד רחבה ולא באמצעות חוטים דקים שיכולים להזיק גם הם לסיבי השטיח.
הטעות: אף-פעם לא מסובבים את השטיח
זה כרוך בטרחה לא גדולה במיוחד, ויכול לשמור על מראה אחיד של השטיח. אם לא תסובבו את השטיח ותדרכו עליו בצורה אחידה, יהיו הפרשי גוון בין הסיבים של השטיחים באזורים שונים (שגם ניקוי מקצועי לא יפתור). לכן, מדי פעם, כדאי לזכור לסובב את השטיח.
הטעות: ממקמים את השטיח באזור שבו יש שמש ישירה
שמש הורסת לא רק את העור שלנו, אלא גם את השטיחים. דירות רבות מוארות וכוללות תריסים חשמליים. ואולם, ישנן דירות שבהן השמש נכנסת לסלון למשך שעות ארוכות. לעתים, כלל אינכם בבית ולכן אינכם שמים לב לכך. ואולם, הנזק לשטיח שחשוף לאורך שעות ארוכות לקרני השמש הוא גדול.
הטעות: לא שואבים אותו הפוך אף-פעם
אם יש לכם בית פעיל עם ילדים או בעלי-חיים, אז מומלץ לשאוב את השטיח אחת לשבוע. כמו כן, אחת לשבוע יש להפוך את השטיח למשך לפחות יום אחד ולדרוך עליו כשהוא הפוך. זאת, על מנת שלכלוך שהצטבר בין סיבי השטיח ייצא החוצה. לפני שאתם הופכים את השטיח בחזרה, שאבו אותו כשהוא הפוך.
מה לא כדאי לעשות? לחבוט על השטיח לצורך ניעור האבק והלכלוך. פעולה זו ממש מיותרת ויכולה להזיק לסיבי השטיח, לגרום למתיחה שלהם ולשחוק אותו.
אחת לשנתיים, מומלץ לשלוח אותו לניקוי מקצועי. נכון, זה לא זול ועבור שטיחים גדולים במיוחד מדובר בהוצאה של כמה מאות שקלים, ואולם זה עדיף מאשר להרוס את השטיח עד כדי צורך בהחלפתו.
"כדי להוזיל עלויות תוכלו לשלוח כמה שטיחים במקביל, מה שיוזיל את העלות עבור כל מ"ר של ניקוי", ממליצים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "אפשרות נוספת היא להזמין יחד עם השכנים חברת ניקוי שתגיע לאסוף את כלל השטיחים. תהיו בטוחים שההצעה שתקבלו תהיה הרבה יותר משתלמת לכולם, מאשר הגעת חברת ניקוי לצורך איסוף והחזרת שטיח אחד לניקוי".
הטעות: מניחים עליו רהיטים כבדים
זה נכון בייחוד בפינות אוכל שבה יש שטיח ואשר נהוג לגרור את הכיסאות שבה הלוך ושוב. במקרה כזה, זה רק עניין של זמן עד שתצטרכו להחליף שטיח. באזור פינת האוכל, יש לשאוב את השטיח לעתים קרובות יותר ולזכור להפוך אותו.
הטעות: גורמים לפרימת השטיח
נכון, גם הפרנזים של השטיח הם מלכודת אבק. ואולם, כשאתם שואבים אותם, הקפידו להחליש משמעותית את עוצמת השאיבה. אחרת, שאיבה בעוצמה גבוהה מדי יכול למשוך אותם ולגרום לפרימת השטיח.
הטעות: אורזים אותו בשקית ניילון וגורמים להצטברות לחות
במהלך האחסון רבים רוצים למנוע הצטברות של אבק על השטיח, ולכן אורזים אותו בשקית ניילון. זהו פתרון זמני מאוד שטוב רק לצורכי הובלת השטיח לחברת ניקוי. ואולם, אחסון כזה בבית לאורך זמן יגרום להצטברות של לחות שתגרום לעובש ותהרוס לגמרי את השטיח. אם אתם מאחסנים את השטיח מתחת למיטה, הניחו אותו על משטח הגבהה שימנע מגע של מים במהלך ספונג'ה.
כמו כן, אם בכל זאת אתם מתעקשים לארוז אותו בניילון, בשל אחסון בתנאי אבק, זכרו לחורר כמה חורים בניילון וכן הכניסו ניירות ושקיות עם מלח שיסייעו בספיגת הלחות. לצורך הרחקת עש הבגדים, תוכלו לפזר רוזמרין, עלי דפנה או פלפל אנגלי.
צריכים ניקוי שטיחים? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"