אושר לקריאה ראשונה: פטור ממס להוצאות הפרטיות של ראש הממשלה
בתום דיון סוער אישרה ועדת הכספים את הצעת החוק של ח"כ מיקי זוהר, לפיה ראש הממשלה יהנה מאותם תנאים כמו נשיא המדינה. המשמעות: הוצאותיו הפרטיות לא יגולמו בשכרו לצורך חיוב במס. השאלה מהן הוצאות אישיות ומה לא - נותרה פתוחה. ח"כ מיקי רוזנטל: "יש לשים סוף לפארסה שבה ראש הממשלה ומשפחתו דוחפים להפיל את הוצאותיהם הפרטיות על הציבור"
אושר בטרומית: פטור ממס לרה"מ נתניהו על הוצאות הווילה בקיסריה
משמעות התיקון היא שההוצאות הללו לא יגולמו בשכרו לצורך חיוב במס, בדומה לנשיא. משמעותה של הצעת החוק בפועל היא, למשל, פטור ממס על רכבו הממוגן של ראש הממשלה, וכן על השתתפות המדינה בהוצאות בנוגעות לתפקידו בביתו הפרטי בקיסריה. עם זאת, הדיון כלל חילוקי דעות בעניין הגדרת ההוצאות הקשורות במילוי תפקיד ראש הממשלה.
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, דרש כי לצד תיקון החוק יקבע נוהל מסודר ומשותף לנשיא המדינה ולראש הממשלה. הערכת האוצר היא כי העלות התקציבית של התיקון נעה בין 100 ל-200 אלף שקל בשנה, והוא יחול החל מראש הממשלה הבא.
ח"כ זוהר אמר, כי החוק שיאושר בכנסת בקריאה שנייה ושלישית יבהיר בין השאר את גודל ההוצאה הפטורה ממס שיקבל ראש הממשלה עבור החזקת ביתו הפרטי בקיסריה. הוא ציין, כי במצב הקיים שכר הנטו שנתניהו מקבל נע סביב 13 אלף שקל בחודש.
"בעיני" אמר, "לא ראוי ולא סביר שזה יהיה הנטו של ראש הממשלה (הוצאות המעון ברחוב בלפור בירושלים מכוסות ישירות מהאוצר), כשהוא מקדיש את רוב זמנו לטובת המדינה". היו"ר גפני הוסיף כי "אנחנו לא נכנסים כאן למה זה הוצאות אישיות ומה לא הוצאות אישיות, אלא מאפשרים לו שלא לשלם מס על הוצאות שהוא לא צריך לשלם עליהן מס אחר".
ח"כ מיקי רוזנטל אמר בדיון כי "ראש הממשלה צריך להרוויח שכר הגון. אבל המנגנון שיפריד בין ההוצאות האישיות לציבוריות מייצר מצב שבו נעשית חצי עבודה. אי אפשר לדון רק על קליפת התפוח ולהתעלם מהתפוח.
"אם הוא מארח את נשיא ארה"ב, בוודאי שלא נחייב במס על ההוצאות, אבל אם הוא משתכשך בביתו הפרטי בקיסריה אנחנו לא צריכים לשלם, אם לא נקבע מה ציבורי ומה פרטי. יש לשים סוף לפארסה שבה ראש הממשלה ומשפחתו דוחפים להפיל את הוצאותיהם הפרטיות על הציבור. זו בושה למדינה".
עו"ד לירון נעים, ממשרד המשפטים, העיר כי "אנחנו חושבים שההצעה מעוררת קשיים משפטיים. הקושי המשפטי מתגבר ככל שהדברים נוגעים למימון של טובות הנאה בעלות אופי פרטי יותר".
היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד שגית אפיק, גילתה כי עד לעתירה לבג"צ שהוגשה לפני כשנתיים, כל הוצאותיו של ראש הממשלה הקשורות לתפקידו היו פטורות ממס - גם בהעדר סעיף בחוק. לאחריה הוחלט לקבוע עקרונות מנחים שמחלקים את הבית הפרטי לשלושה חלקים: פרטי כמו משרד, פרטי כמו חדרי שינה, ובין לבין כמו הסלון.
כמו כן נקבע כי מיסוי ההוצאות יבוצע בהתאם לשימוש ולמיקום בבית. לפיכך, אם מדובר בהוצאות פרטיות בלבד יש למסות אותן, ומילוי תפקיד מובהק לא צריך למסות או שהמיסוי יבוצע בהתאם לשימוש. כך נקבע, למשל, שהוצאות לשיפוצים ותחזוקה הן למטרות השבחה, וככאלו פרטיות תמיד, למעט הוצאות בינוי ביטחוניות - המוגדרות תמיד לצורך מילוי תפקידו.
לדעתה של היועצת המשפטית, הצעת החוק לא חותרת תחת המלצות הצוות. משרד ראש הממשלה יפרש את מהות ההוצאה ומיקומה בבית, ועל כן לא מדובר בפטור מוחלט ממס אלא רק לגבי הוצאות הקשורות למילוי התפקיד. "הפטור לנשיא מעתיק את הפטור שניתן לנציב העליון בתקופת המנדט הבריטי. לראשי הממשלה בתקופת המדינה נוספו חבילות תפקידים שלא הוא בחר בהן, כך שבהשוואה לנשיא אין קושי והיא ראויה".
גפני ביקש בסיכום להכין טיוטה של נוהל, שבבסיסו שוויון במיסוי של הוצאות הנשיא והוצאות ראש הממשלה: "הגיע הזמן שיהיה נוהל מסודר ומשותף לשני התפקידים העליונים".