סכנת מוות בבית: המפגעים הנסתרים שמאיימים על ילדיכם
477 ילדים מתו בעשור האחרון כתוצאה מפגיעה בבית ובחצר, 26 מהם בחודשים האחרונים. כדי שלא להפוך לחלק מהסטטיסטיקה, חשוב להבין שהבית שאמור להיות מקום מוגן עבורם, הוא דווקא אחד המסוכנים. כך תמנעו את הפגיעה המיותרת הבאה
ל', אחות במחלקת ילדים בבית-חולים, נשארה בביתה עם תינוק בן שנה. בזמן שהחליפה מצעים למיטה הזוגית, התינוק היה בתוך הלול לידה. היא הניחה לרגע את הכריות והשמיכה בתוך הלול, כדי שתוכל להחליף את הסדין. תוך כעשר שניות, התינוק הצליח לטפס על הכריות וליפול לרצפה. לרגע אחד לא שמרה איתו על קשר עין והתוצאה הייתה שהוא צרח מבכי כשהוא שוכב על הרצפה.
ל' כלל לא הייתה מודעת לסכנה, שכן זו הייתה הפעם הראשונה שבה הוא למעשה טיפס. היא מיהרה איתו לחדר המיון לוודא שלא נגרם נזק כלשהו, ולמרבה המזל המקרה הסתיים בשלום. במקרה זה, התינוק נפל על הגב ולא על ראשו. נפילה בזווית אחרת יכלה להסתיים באסון מצער.
אם זה קרה לל', אחות בבית-חולים המודעת היטב לסכנות ומטפלת מדי יום בילדים שמגיעים עם כוויות וחבלות, פעמים רבות בשל רשלנות ההורים – זה יכול לקרות לכל הורה. עבור תינוקות וילדים, כל גרם מדרגות או מעקה שלידו אפשרות טיפוס, הופכים לסכנה. דווקא הבית - שאמור להיות המקום הכי מוגן עבורם - הוא למעשה הזירה הכי מסוכנת, שבה מתרחשת כמות עצומה של תאונות.
המספרים הכואבים מדברים בעד עצמם: בעשור האחרון מתו 477 ילדים כתוצאה מהיפגעות בבית. 26 ילדים מתו בחודשים האחרונים, החל מינואר 2018. שנת 2017 הסתיימה עם 59 ילדים שמצאו את מותם במרחב הביתי. 71% ממקרי התמותה היו של תינוקות ופעוטות מתחת לגיל 4. הסיבות השכיחות לפגיעה הן חנק, הרעלה, כוויה, נפילה וטביעה.
עוד כתבות בנושא:
בית בלי חולים: על הסכנות הבריאותיות בבית
סכנה מתחת לרגלינו: מערכות ביוב לא תקינות סכנת חיים: למה לא כדאי לתקן בעצמכם
מספרי הפגיעות שלא הסתיימו במוות גבוהים בצורה משמעותית ממספרים אלו. חלקם כלל לא מגיעים למיון, חלקם מסתיימים בפציעה באורח בינוני וחלקם מסתיימים בפציעות חמורות ובנזקים בלתי הפיכים.
הקייטנות מאחורינו, הילדים נמצאים שעות ארוכות בבית והשעמום גובר. בימים אלו ועד סוף חודש ספטמבר, הם ישהו שעות ארוכות יותר במרחב הביתי ויחקרו את הגבולות. השהות הממושכת עמם יכולה לגרום לירידה בערנות ולהגדיל את הסיכון לפגיעה, שאף עלולה להסתיים חלילה במוות.
אז כדי שתעברו את הקיץ ואת תקופת החגים בשלום, ארגון "בטרם" ואתר "המקצוענים" מגישים את רשימת הסכנות הנסתרות בביתכם, שגורמות למרבית מקרי ההיפגעויות. זכרו היטב שרגע אחד של חוסר תשומת לב, יכול לעלות לכם באובדן. וכשמדברים על התאמת הבית למגורי ילדים, הכוונה גם לבתים של הסבים והסבתות: לדאוג שכל החלונות יהיו עם סורגים, שיהיו מחסומים בכל גרם מדרגות, שלא יהיו חומרי ניקוי גלויים (למשל מתחת לכיור המטבח, או לצד האסלה בשירותים) וכן כל כללי הזהירות המפורטים בכתבה זו. כמו כן, אם הילד נמצא בקייטנה ביתית, חשוב לוודא שגם בבית זה יש את כל אמצעי הבטיחות הנדרשים הן בשטח הבית והן בשטח החצר.
מטבח
קומקום: הניחו את הקומקום קרוב ככל האפשר לקיר כדי להרחיקו מתינוקות ופעוטות. הסכנה היא לא רק בהפלת הקומקום אלא בכל מגע בו כשהוא מכיל מים רותחים.
כיריים: עדיף לבשל בכיריים האחוריים. אם מבשלים בכיריים קדמיים להרחיק את ידיות הסיר מקצה השיש ולהפנות אותן לכיוון הקיר הפנימי. הסכנה: ילדים יכולים לנסות לתפוס את הידיות כדי לטפס ולראות מה בסיר.
מאכלים חמים: אסור להניח תבשילים או מאפים חמים על הרצפה. הסכנה: ילדים עלולים לגעת ולהיכוות.
שתייה חמה: לא מניחים ספלים עם שתייה חמה על השולחן בהישג היד של ילדים. מספיקה תכולה של כוס תה ממוצעת כדי לגרום לכוויה משמעותית על עור התינוק או הפעוט.
חומרי ניקוי: אין להשאיר חומרי ניקוי בארונות נמוכים (למשל מתחת לשיש) ובהישג ידם של ילדים. יש לאחסן חומרי ניקוי והדברה באריזה מקורית. אם למשל תאחסנו אקונומיקה בתוך בקבוק שתייה, הילד לא ידע להבחין בכך.
כלים מסוכנים במטבח: את ארונות המטבח יש לסדר כך שבארונות הנמוכים יהיו כלי פלסטיק וכלים שאינם שבירים או חדים. כלים שבירים ומסוכנים עדיף לאחסן בארונות עליונים. ארונות המכילים כלים מסוכנים יש לנעול כדי למנוע גישת ילדים אליהם.
סלון וחדרי שינה
יש לקבע לקיר טלוויזיות, ארונות וכונניות מעל לגובה 75 סנטימטר למניעת נפילה. במידה ולא ניתן לקבע טלוויזיה לקיר, יש להניחה קרוב ככל האפשר לקיר על מתקן יציב ללא גלגלים.
חפצים מסוכנים
בטריות: החלפתם בטריות? הקפידו מיד לפנות את הבטריות הישנות ולאחסן את שאר הבטריות שבאריזה הרחק הישג ידם של הילדים. כמו כן, חשוב לסגור היטב את הסוללות במכשירים ובמשחקים באמצעות בורג או נייר דבק למניעת הוצאתן על ידי הילדים.
משקולות וחבלים: דאגו לשמור משקולות ואביזרי כושר אחרים וכבדים מהישג ידם של ילדים.
בלונים: הרחיקו מילדיכם בלונים שאינם מנופחים. במידה והבלון התפוצץ, דאגו להרחיק את קרעי הבלון למניעת הכנסת לפה וחנק.
פקקים: הקפידו להשתמש בבית בעטים שיש להם פקק חלול – הפקקים החלולים הללו יכולים להציל חיים היות והם נועדו למנוע חנק במקרה של בליעה.
חדר האמבטיה
טמפרטורת המים: כאשר אתם ממלאים אמבטיה לילד, בדקו את המים לפני שאתם מכניסים אותו וודאו שאינם חמים מדי. מומלץ לפתוח קודם את המים הקרים ואחר כך להוסיף את החמים לקבלת טמפרטורה נעימה. כמו כן, מומלץ להתקין בכל הברזים אביזר להגבלת טמפרטורת המים. מומלץ להתקין בכל הברזים אביזר להגבלת הטמפרטורה של המים (בעיקר באמבטיה, אך גם במטבח).
תרופות וויטמינים: תרופות וויטמינים יש לאחסן בארון גבוה או נעול ולהרחיק מהישג ידם של ילדים (כולל גלולות למניעת הריון וגלולות שונות של מבוגרים).
רוקנו מים: תינוקות ופעוטות יכולים לטבוע גם במים בעומק 10 סנטימטר בלבד, לכן יש להקפיד לרוקן מים בתום השימוש מאמבטיה, דלי ספונג'ה, בריכה מתנפחת, גיגית וכו'. (הערה: השנה טבע פעוט ממבשרת במיכל השתייה של הכלב בחצר הבית).
מרפסת
לפי התקן גובה מעקה המרפסת חייב להיות 1.05 מטר לפחות. על המעקה להיות שקוף או משלבים אנכיים כדי למנוע טיפוס ילדים עליו.
חלונות וסורגים
יש להתקין בכל חלונות הבית סורגים או אביזר להגבלת פתיחת החלון עד 10 סנטימטר. מומלץ להשאיר חלון אחד עם אפשרות לפתיחה מלאה למקרה חירום. רשתות נגד חרקים אינן מספקות הגנה מפני נפילות.
רהיטים שיכולים לשמש לטיפוס
אין למקם רהיטים (מיטות, שידות, שולחנות, מדפים וכו') מתחת לחלון או ליד מעקה, כדי למנוע אפשרות של טיפוס עליהם וגישה לחלון. הצמדתם למעשה "מבטלת" את המעקה ומסכנת חיים.
דלתות
מומלץ להתקין על הדלתות מוצרים למניעת טריקה. ילדים מרבים לטרוק דלתות, ועלולים לטרוק אותם על האצבעות.
חדרי ילדים
שידת החתלה: אין להשאיר תינוקות ללא השגחה על שידת החתלה, מיטת ההורים או ספה. לעולם אין לדעת מתי התינוק יתחיל להתהפך או לזחול.
מדפים מעל מיטה: מעל מיטת הילדים אין למקם מדפים העלולים ליפול על הילד.
מעקה בטיחות של המיטה: במיטת תינוק יש לוודא כי מעקה הבטיחות סגור באופן מלא למניעת נפילה. לעולם אין לדעת מתי התינוק יתחיל להתהפך או לטפס.
מחוץ לבית
לגדר את הבריכה ולהתקין שער עם נעילה אוטומטית: במידה ויש בריכה בחצר, יש לגדר את הבריכה באופן שימנע גישת ילדים ללא השגחה. יש להתקין בגדר שער עם נעילה אוטומטית.
להפריד את החנייה: בבית פרטי, יש להפריד את אזור החנייה מאזור המשחקים ולמנוע גישת ילדים ללא השגחה לאזור החנייה.
חפצים מסוכנים בגינה: סרקו את הגינה מפעם לפעם ונקו אותה מאבנים וחפצים חדים.
כללי זהירות נוספים
גלאי עשן: גלאי עשן בבית מציל חיים. במקרה של שריפה, התרעה מוקדמת מאפשרת בריחה מהירה של כל בני הבית.
מעקה ומדרגות
מעקה המרפסת: לפי התקן גובה מעקה המרפסת חייב להיות 1.05 מטר לפחות. על המעקה להיות שקוף או משלבים אנכיים כדי למנוע טיפוס ילדים עליו.
מדרגות בבית: במקרה של מדרגות בבית, חייב להיות מעקה לכל אורך המדרגות לפחות בגובה 1.05 מטר. יש לקבע שערים משני צדי המדרגות. מומלץ כי השערים יהיו בעלי נעילה אוטומטית כדי להימנע מהשארת השער פתוח.
אמצעי זהירות נוספים והמלצות להתנהלות בטוחה תוכלו למצוא כאן .
מחפשים בעל מקצוע? לרשימה המלאה
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"