ברקע החקירות בארה"ב: ירידה של 49% ברווח של בנק מזרחי טפחות
הבנק, נגדו מתנהלות חקירות בחשד לסיוע בהעלמות מס, הפריש סכום של 425 מיליון שקל ברבעון, בנוסף לכ-180 מיליון שקל שכבר הפריש ברבעונים קודמים. הרווח הנקי ברבעון השני של השנה הסתכם ב-207 מיליון שקל. עם פרסום הדוחות הכספיים, הופסק המסחר במניית הבנק לזמן קצוב
החקירה מכה בשורת הרווח: הרווח הנקי של בנק מזרחי טפחות עמד ברבעון השני של השנה על 207 מיליון שקל, ירידה של 49% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, כך עולה מהדוחות הכספיים שמפרסם היום (ה') הבנק. במחצית הראשונה של השנה הסתכמו רווחי הבנק ב-550 מיליון שקל, ירידה של 24% בהשוואה לרווחי המחצית אשתקד.
- מזרחי-טפחות דחה הצעה לתשלום קנס של 342 מיליון דולר
- הבנקים הישראלים הסתבכו עם האמריקנים וזה עלול לעלות להם יותר מ-5 מיליארד שקל
- בעקבות החקירה מזרחי-טפחות דוחה את פרסום הדוחות
ברקע החקירות המתנהלות נגדו בארה"ב בחשד לסיוע בהעלמות מס, נאלץ הבנק להפריש ברבעון סכום של 425 מיליון שקל (116 מיליון דולר). זאת, בנוסף לסכום כולל של 45 מיליון דולר שכבר הפריש ברבעונים קודמים. הבנק גם הודיע כי לא יחלק דיבידנד לפחות עד תחילת 2019.
ברקע הדברים, הופסק המסחר במניית הבנק בבורסה וחודש לאחר כחצי שעה. נציין כי מאז עלה לכותרות הקנס הצפוי למזרחי, ערב הודעת הבנק על דחיית ההצעה האמריקנית ועד פתיחת המסחר הבוקר, צנחה מניית הבנק ב-13%, המגלמים ירידה של כ-2 מיליארד שקל בשווי השוק של הבנק.
"מכתב ממשרד המשפטים האמריקאי שהתקבל בבנק בתחילת חודש אוגוסט מכניס את החקירה לישורת האחרונה שלה ומהווה את תחילתו של המשא ומתן. בכוונתנו לנהל דו-שיח אינטנסיבי, ככל שהדבר יהיה תלוי בנו, במטרה להגיע להסדר ראוי בהקדם האפשרי. במקביל, ננקוט את כל שנדרש כדי להבטיח שהבנק מתמודד באופן מיטבי עם אתגרי החקירה, ובה-בעת ממשיך לצעוד בהצלחה בתוואי התוכנית האסטרטגית שלנו", כתב היום מנכ"ל הבנק, אלדד פרשר.
נזכיר כי לפני שלושה שבועות הודיע הבנק שקיבל הצעה ממשרד המשפטים האמריקני לפיה הבנק ישלם קנס של 342 מיליון דולר, כחלק מהסדר בנושא החקירה, אולם הבנק החליט לדחות את ההצעה. במזרחי טפחות העריכו כי התשלום שיצטרכו לשלם בסופו של דבר צפוי להיות נמוך יותר.
בבנק טענו אז כי "מכתבו של נציג משרד המשפטים האמריקני נוקב בסכום הנ"ל ללא כל פירוט או עקרונות תחשיב המבססים סכום זה". בתשובתם לרשויות בארה"ב, כתבו בבנק כי "כל חישוב סביר המבוסס על ההתנהגות הנטענת של הבנק כפי שתוארה, יוביל לסכום נמוך באופן משמעותי מאוד מהסכום שהוצע לבנק".
למרות טענות הבנק, הערכות שונות מדברות על כך שהסכום שהבנק יידרש לשלם בסופו של דבר, לא יהיה רחוק מההצעה שניתנה לו ואולי אף יותר מכך. בדו"ח שפורסם היום, הבנק אף מציין כי ההפרשה שביצע נעשתה על פי אומדנים זהירים וכי ייתכן שהקנס בפועל יהיה גבוה יותר מההצעה שנשלחה (342 מיליון דולר).
בדומה למזרחי, גם בנק הפועלים מצוי בחקירה של הרשויות האמריקניות. עד היום הפריש בנק הפועלים בגין החקירה 365 מיליון דולר, וייתכן שהבנק יסיים את החקירה עם קנס גבוה יותר משמעותית.
הפרשות אלו גם פגעו בשורת הרווח של הבנק ברבעונים הקודמים. ברבעון האחרון בנק הפועלים אמנם לא ביצע הפרשה נוספת, אך מנגד "ריתק הון" בצורה אחרת והודיע שלא יחלק דיבידנד לבעלי המניות - סכום שמוערך בכ-370 מיליון שקל שישארו בקופת הבנק כבטוחה.
נזכיר כי בסוף שנת 2014 נקנס בנק לאומי בסכום שהגיע לכ-1.3 מיליארד שקל, בגין פרשיות דומות של סיוע להעלמות מס.
מהדוחות הכספיים שפרסם היום הבנק עולה עוד כי סך ההכנסות במחצית הראשונה של השנה עמדו על 3.4 מיליארד שקל, מתוכם ההכנסות מריבית (נטו) הסתכמו ב- 2.42 מיליארד שקל. במהלך תקופה זו גבה הבנק עמלות בסכום של 725 מיליון שקל וחילק משכורות בסך כולל של 1.12 מיליארד שקל. התשואה על ההון צנחה ברבעון השני של השנה לרמה של 6%.