עשיר ומאושר
האם העושר עושה אותנו מאושרים? איפה נמצאים האנשים הכי מאושרים בעולם ולמה דווקא שם? רמז: לא קשור לכמות הכסף שלהם
לשאלה אז מה אדם רוצה יותר - להיות עשיר או מאושר אין תשובה מוחלטת, מה גם שבפרקי חיים שונים משנים את סדר העדיפויות, ותשובה שהייתה נכונה לפני כמה שנים - לא נכונה לעכשיו. בכלל, האם אנחנו עוצרים רגע לחשוב אחרי מה אנחנו רודפים? מהם המרכיבים המקדמים את החיים הטובים שאנחנו רוצים לחיות? הנושא מתחדד לאור השאלה, עד כמה עושר קשור לאושר.
ב־2006 פורסם מחקר, שביצעו חוקרים מאוניברסיטת פרינסטון, בהם הפסיכולוג חתן פרס נובל - פרופ' דניאל כהנמן, והכלכלן אלן קרוגר, שהגיעו למסקנה, שאנשים שיש להם כסף אינם מאושרים יותר ממישהו אחר - אלא הם רק חושבים שהם מאושרים יותר. מהמחקר, שפורסם במגזין "Science" עלה, כי מדד האושר הממוצע במדינות רבות לא השתנה במידה משמעותית ב־40 השנים האחרונות, למרות הגידול הריאלי בהכנסה האישית. עוד נמצא במחקר, כי מצב הרוח בטווח הקצר אינו קשור דווקא להכנסה, וכי אנשים מעריכים אושר בחיי היומיום שלהם באופן שתלוי בעיקר באינטראקציות חברתיות ונכסים לא חומריים. בנוסף, מחקרים פסיכולוגיים מראים, שככל שאדם עשיר יותר, כך הוא חווה רגשות שליליים אינטנסיביים יותר, ולא נמצא קשר בין עושר לאושר גדול יותר, מה גם שהוכח כבר, שכמות הכסף שאנשים אומרים שהם צריכים עולה ביחד עם הכנסתם.
10 שנים אחרי המחקר הזה פורסם מחקר, שהוכיח שהעושר דווקא כן קשור לאושר. לפי תוצאות המחקר, אנשים בעלי הכנסה גבוהה יותר נוטים לחוות רגשות חיוביים יותר ולהיות יותר ממוקדים, בהשוואה לאלה שמרוויחים פחות. המחקר, שפורסם ב-the journal Emotion, התמקד בבחינת סוגים שונים של אושר, והשתתפו בו 1,500 מבוגרים אמריקנים משלל שכבות סוציו אקונומיות. הם נשאלו על ההכנסה הכוללת של משק הבית שלהם ועוד שאלות, שנועדו למדוד את התדירות בה עולים בהם שבעה רגשות שונים הנחשבים כליבת האושר: חמלה, שעשוע, הוקרת תודה, חמלה, סיפוק, התלהבות, גאווה ואהבה. עוד עלה מהסקר, שהעשירים חוו יותר סיפוק וגאווה, בעוד שמעוטי היכולת דיווחו על אהבה, חמלה והוקרת תודה כרגשות, שמציפים אותם לעיתים קרובות.
"מה צריך בסך הכל בן אדם בשביל לחיות"? ומה בשביל להיות מאושר?
במרץ 2018 פורסם מדד האושר העולמי השנתי של הרשת לפיתוח פתרונות ברי קיימא של האו"ם (SDSN), שדירגה 156 מדינות לפי מדדים שונים. מהמדד עלה, כי פינלנד היא המדינה המאושרת ביותר בעולם. אזרחיה הודו שהם אוהבים ומעריכים את הטבע, הביטחון, הדאגה לילדים, החינוך וביטוח הבריאות החינמי שבמדינתם. בעשיריה הראשונה במדד 2018 נמצאות המדינות: פינלנד, נורבגיה, דנמרק, איסלנד, שווייץ, הולנד, קנדה, ניו זילנד, שבדיה ואוסטרליה, ישראל במקום ה-11 וארה"ב במקום ה-18.
פרופסור מרטין סליגמן, שנחשב לאבי הפסיכולוגיה החיובית, מסביר בספרו ״Flourish״: "אדם מאושר אינו זה שמקפץ תוך כדי שירה וחיוך מרוח על שפתיו, אלא זה שחווה רווחה פסיכולוגית מורכבת ועמוקה יותר. סליגמן מציע מודל מעשי של חמישה מרכיבים מדידים, שכל אחד מהם קריטי ליצירת החיים המאושרים שלנו: רגשות חיוביים, מעורבות, מערכות יחסים, משמעות והישגים. העושר וחיי פאר ויוקרה לא נכנסו כמדיד לאושר.