שתף קטע נבחר
 

זהירות, קבלן חאפר: אלו ליקויי הבנייה הנפוצים בארץ

רטיבות, סדקים, קירות עקומים בקירות ותקלות אינסטלציה: אם אתם משפצים או בונים, זה הצ'קליסט שחייב להיות מונח לפניכם לאורך כל הדרך. איך אפשר להקטין את הסיכון לליקויים ומה חשוב לציין במפרט הטכני? אתר "המקצוענים" עם מדריך שיחסוך לכם כסף ועוגמת נפש

אתם משקיעים את מיטב כספכם בשיפוץ או בבנייה, ובסיום התהליך מגלים ליקויי בנייה חמורים. הצרה הגדולה היא שלעתים הליקויים מתגלים רק מספר שנים אחרי, כשהנזק יקר מאוד לתיקון ולעתים אף בלתי הפיך. כשמדובר בריג'קט קל של תיקוני צבע, קל להתמודד עם העניין. ואולם, מה תעשו כשתגלו שיסודות המבנה שוקעים, שהצנרת הותקנה בצורה רשלנית ושיש כשלי איטום חמורים?

 

בדקנו עם בעלי מקצוע מהתחום מהם הליקויים הנפוצים ביותר, שעליהם כדאי לתת את הדעת. איך? באמצעות מפרטים טכניים ברורים, פיקוח הדוק ובחירה מושכלת של קבלן. אולי לא תוכלו למנוע את כל הליקויים, אך מודעות אליהם בהחלט תקטין את הסיכון. במדריך זה נתמקד בבעיות רטיבות, קירות עקומים, סדקים, תכנון אינסטלציה שגוי ובעיות חשמל. במדריך הבא, נפרט על פתחי הבית, שימוש בחומרים ללא תו תקן, שקיעה של יסודות המבנה, ליקויים בהתקנת גגות רעפים ונשירת אריחים מסוכנת מחזית המבנה.  

רטיבות ועובש (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מכת מדינה: רטיבות בבתים חדשים

"למעלה מ-80% מליקויי הבנייה נובעים מכשלים באיטום", אומר ישראל אמסלם, סמנכ"ל הבית השקוף. "על מנת להימנע מהתופעה, יש לצרף למכרזי הביצוע לקבלנים מפרטי איטום של התעשיות המייצרות ומייבאות חומרי איטום. מפרטים אלו כוללים גם את אפיון המוצרים וגם את אופן יישומם. כמו כן, חשוב לוודא שביצוע עבודות האיטום יהיה על-ידי קבלן מורשה ומיומן שעבר הסמכה מקצועית".

 

"נקודות התורפה באיטום גגות, למשל, הוא בחיבורים", מסבירים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "למשל, בחיבורים שבין חומר האיטום לאלמנטים המחוברים לגג (דודי שמש, קולטי שמש ומזגנים), בחיבור שבין היריעות הביטומניות או במריחת חומר איטום לא מתאים, שלא יכול להיאחז בצורה טובה לשכבת האיטום המקורית שעל הגג. דבר נוסף, שאין לזלזל בו הוא איטום של חללים רטובים (מטבח ואמבטיה). אחרת, במקרה של רטיבות, אתם אלו שתצטרכו לשלם על כל נזק שייגרם לבעלי הדירות שמתגוררים מתחתיכם. לעתים, מדובר בהוצאה משמעותית שיכולה להגיע גם לעשרות אלפי שקלים. לכן, ודאו שבעל המקצוע אינו חוסך באיכות החומרים ומבצע איטום יסודי, כולל שימוש ברובה אפוקסית, שנחשבת לעמידה יותר לאורך זמן".

 

"אחד הכללים החשובים ביותר באיטום הוא שמירה על אחידות ועל רציפות", מסביר מאיר אביגל, מאיר מחברת אביגל לניהול פרויקטים ותקציב בבנייה. "אם משתמשים בחומר מסוים, חשוב להשתמש בו לכל אורך המשטח. אם מלחימים יריעות ביטומניות זו לזו, חשוב שיהיה שטח חפיפה של 10 ס"מ. בבתים פרטיים חשוב לאטום היטב את קירות המרתף ואת רצפת המרתף. אחרת, עלויות התיקון יכולות להיות גבוהות במיוחד, והנזק שייגרם לרכוש יהיה מאוד גדול".

 

עוד כתבות בנושא:

ליקויי איטום בבית - כיצד מתמודדים?  

אל תזרקו את הכסף שלכם מהגג 

סימנים של רטיבות

 

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הליקוי: סדקים בקירות  

ליקוי נפוץ נוסף הוא היווצרות של סדקים בקירות. "הסיבה העיקרית לסדקים היא כתוצאה מתזוזות של הבית", מסביר אביגל. "לכן, כשמהנדס קונסטרוקציה עושה חישובים סטטיים, הוא מחשב איזה סוג ברזל, איזה בטון ומה יהיה הקוטר שלהם. במרבית הבתים בישראל משתמשים בכלונסאות. ככל שהקוטר והעומק של הכלונס גדולים יותר, כך הבית יהיה יציב יותר. יש משמעות למיקום הגיאוגרפי ולסוג הקרקע, ולהתאמת התשתית אליהם. למשל, אדמה סלעית או אדמה חולית יהיו שונים מקרקע באזור חקלאי".

 

"כמו כן, ניתן למנוע סדקים באמצעות עבודות טיח על ידי טייח אקרילי וטיח הכולל בהרכבו תוספות של חומרי אלסטיים מונעי סדיקה", ממליצה כרמל זמיר, אדריכלית וסמנכ"ל מקצועי במרכז הבנייה הישראלי. "יש לאפיין את סוג הטיח במפרט על פי מפרטי היצרנים של מוצרים אלו בשוק. אם יש לפרויקט מפקח בנייה, הוא אחראי לבדוק את יישום הטיח על-ידי קבלן עבודות הגמר. אם אין מפקח, על בעל הדירה לוודא שהיישום הוא בהתאם להנחיות היצרן, ללא קיצורי דרך. למשל, אם היצרן מגדיר שיש צורך ליישם שתי שכבות בעובי מסוים, יש לוודא שהוא אכן מטייח שתי שכבות ולא מטייח שכבה אחת שהיא בעובי של שתי השכבות המומלצות, מבלי להמתין לייבוש השכבה הראשונה".

 

הליקוי: אין מים חמים כשפותחים שני ברזים במקביל

ליקוי שנפוץ בבתים רבים בישראל, ומשפיע על אורח החיים בבית לרעה הוא תכנון לקוי של צנרת מים. במצב כזה, אם אחד מדיירי הבית מתקלח, ובאותו הזמן דייר אחר מדיח כלים במטבח, ייתכנו הפרשי טמפרטורה. הסיבה: תכנון לקוי שמזרים את המים מאותה צנרת למספר נקודות מים שונות. "כדי למנוע זאת, יש להתעקש על כך שיועץ אינסטלציה יכין תוכנית שעל פיה הקבלן יהיה מחויב לעבוד, ולא להשאיר זאת לתכנון של הקבלן. לקבלנים יש נטייה לעשות את מה שהכי נוח, מהיר וזול להם. אם משתמשים בצנרת של מים חמים למספר נקודות שונות, ישנו חיסכון בצנרת, אבל פגיעה משמעותית בדיירים לטווח ארוך.

 

"למניעת בעיות לחץ מים, כשפותחים מספר ברזים במקביל, ישנן שתי אפשרויות", מסביר אמסלם. "האחת, לתכנן מערכות אספקת מים בהשחלה. שיטה זו מחייבת אספקה עצמאית ישירה אל כל נקודת מים. אפשרות נוספת היא לתכנן מערכת אספקת מים חלופית שאינה בהשחלה, זאת מבלי לייצר פיצולים בצנרת. כלומר, בשתי השיטות נקצה מקום למרכזיית מים (הנקראת 'חנוכייה') וממנה ייצא צינור אספקת מים נפרד לכל ברז: להדחת אסלה, לאינטרפוץ למקלחון, לאמבטיה וכדומה".  

   (צילום: .shutterstock) (צילום: .shutterstock)
(צילום: .shutterstock)

נפילות בלוח החשמל עקב ריבויי מכשירים  

יש לתכנן מראש לוח חשמל שיתאים לצורכי הבית, תוך חשיבה לטווח רחוק. "מומלץ להתייעץ עם יועץ החשמל כבר בשלב התכנון, לפני שמגישים בקשה להיתר", אומרת זמיר.

 

אביגל: "יש לבצע את ההתאמות לפי גודל הבית, כמות הדיירים וכמות המכשירים שצפויים לפעול בו, ולדאוג שההזנה הראשית לבית תהיה מספקת. בבתים שבהם יש חימום תת-רצפתי על בסיס חשמל, או מעלית, יש הכרח להגדיל את הזנת החשמל".

 

קירות שלד עקומים

אביגל: "קירות עקומים הם תוצאה של עבודה לקויה של קבלן השלד. לכן, חשוב לבחור קבלן שלד שיש לו צוות מיומן ומקצועי".

 

זמיר: "בנוסף, כדי להקטין את הסיכון לכך שקירות השלד יהיה עקומים, יש לוודא שמהנדס הקונסטרוקציה יהיה באתר בכל שלב של היציקה ויאשר את שלבי ביצוע השלד. אין לאפשר טיוח של המעטפת עד לאישור של המפקח על הבנייה".

 

בכתבה הבאה, כאמור, נרחיב על ליקויים בפתחי הבית, שימוש בחומרים ללא תו תקן, שקיעה של יסודות המבנה, ליקויים בהתקנת גגות רעפים ונשירת אריחים מסוכנת מחזית המבנה.

 

מחפשים קבלן שיפוצים? לחצו כאן

  

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

פורסם לראשונה 18/10/2018 08:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים