נובל לכלכלה יוענק היום: המועמדים המובילים
בצהריים יפורסמו שמות הזוכים בפרס היוקרתי ביותר בעולם בתחום הכלכלה, זו השנה ה-50. עד אז: כמה נשים קיבלו את הפרס, מי הישראלים שזכו בעבר וכמובן – מי המועמדים המובילים השנה?
ההודעה על הזוכה או הזוכים בפרס נובל בכלכלה תוכרז היום (ב') בשטוקהולם שבשבדיה. בין המועמדים המובילים ניתן לראות לא מעט נשים מוכרות מעולם הכלכלה, וזאת אף על פי שרק אישה אחת נבחרה ב-50 השנים האחרונות. האם השנה תיבחר האישה השנייה בהיסטוריה של הפרס?
למעשה, בתחום הכלכלה לא מדובר בפרס נובל רשמי, אלא ב"פרס הבנק המרכזי של שבדיה במדעי הכלכלה לזכר אלפרד נובל", המוענק באופן נפרד מחמשת הפרסים המקוריים אותם הגדיר נובל ב-1895. הפרס מוענק מאז 1968 ונחשב לפרס נובל בכלכלה בפועל, והזוכה צפוי לקבל פרס של תשעה מיליון קורנות שבדיות - בנוסף לכבוד ולמעמד הנכסף.
טראמפ וקים במתח: מי יזכה בפרס נובל לשלום?
דוקטורנטים, הבזקי אור ופרסי נובל
זוכה הנובל - אנטי ציוני: "לשים סוף למשטר הכובש"
הזוכה בשנה שעברה היה פרופ' ריצ'רד ת'יילר (Thaler) מאוניברסיטת שיקגו, על תרומתו לכלכלה ההתנהגותית.
ועדת הפרס כתבה על הבחירה בשנה שעברה: "התרומה של פרופ' ת'יילר בנתה גשר בין הכלכלה לבין המחקר בפסיכולוגיה בתחום של קבלת החלטות של הפרט. הממצאים האמפיריים של מחקריו והתובנות התיאורטיות שלו סייעו ביצירת תחום חדש ומתרחב של כלכלה התנהגותית, אשר השפיע באופן עמוק על תחומי מחקר רבים ועל מדיניות כלכלית".
ת'יילר חקר נושאים כמו רציונליות מוגבלת, שיקולים מנטליים בתהליך קבלת החלטות, העדפה חברתית והיעדר שליטה עצמית.
בין הזוכים בפרס היו גם שני ישראלים: ב-2002 זכה פרופ' דניאל כהנמן, בזכות הישגיו בתחום התנהגות הצרכנים וקבלת החלטות בתנאים של חוסר וודאות. ב-2005 זכה בפרס פרופ' ישראל אומן, על מחקריו בתחום תורת המשחקים.
הגיל הממוצע של הזוכים עומד על 67, והאישה היחידה שקיבלה את הפרס הייתה אלינור אוסטרום מאוניברסיטת אינדיאנה, בשנת 2009. בין יתר הזוכים ניתן למצוא את מילטון פרידמן, ג'וזף שטיגליץ, פול קרוגמן וג'ון נאש.
מיהם השמות הפופולאריים ביותר ברשימות המועמדים לפרס השנה?
נתחיל מהנשים:
סוזן אתאי (Athey) מסטנפורד, אמריקאית החוקרת את תחום המיקרו-כלכלה, אקונומטריקה ולימוד מכונה. אתאי היא האישה הראשונה שזכתה במדליית ג'ון בייטס קלארק של התאחדות הכלכלנים האמריקאית ב-2007, ומייעצת לחברת מיקרוסופט כבר שנים רבות.
אסתר דופלו (Duflo) מ-MIT, כלכלנית אמריקאית-צרפתית, המתמקדת בתחום המיקרו-כלכלה במדינות מתפתחות, לרבות התנהגות משק בית, חינוך, גישה לפיננסים, בריאות והערכת מדיניות. היא מובילה יחד עם עוד קבוצת חוקרים את קידום הניסויים בשטח בתור מתודולוגיה חשובה לגילוי מערכות יחסים נסיבתיות בכלכלה. בין שותפיה של דופלו למחקרים, אשר עשויים לקבל את הפרס בנפרד או ביחד איתה, נכללים ג'ון אי. ליסט (List) האמריקאי מאוניברסיטת שיקגו ואבהיגי'ט באנרז'י, הכלכלן האמריקאי-הודי מ-MIT.
קלאודיה גולדין (Goldin) מהארוורד, כלכלנית אמריקאית המנהלת את הפיתוח של התכנית לכלכלה אמריקאית בלשכה הלאומית למחקר כלכלי, נשיאת האגודה האמריקאית לכלכלה לשעבר וזוכה בפרס IZA לכלכלת עבודה. ב-1990 גולדין היתה האישה הראשונה שזכתה לקביעות במחלקה לכלכלה באוניברסיטת הארוורד. פעילה בתחום כלכלת העבודה, היסטוריה כלכלית, מגדר וכלכלה, כלכלת עבודה, משפחה וחינוך.
אן קרוגר (Krueger) מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס, כלכלנית אמריקאית, לשעבר סגן יו"ר קרן המטבע הבינלאומית וכלכלנית ראשית בבנק העולמי, המתמחה בתחום הסחר הבינלאומי ומדיניות כלכלית. קרוגר עשויה לזכות בפרס במשותף עם החוקרים ג'אגדיש בהגוואטי, כלכלן הודי-אמריקאי מאוניברסיטת קולומביה, ו/או יאנוס קורנאי, כלכלן הונגרי המתמקד בתחום כלכלה ממסדית.
ובין המועמדים הגברים:
פול רומר (Romer), כלכלן אמריקאי מ-NYU, לשעבר הכלכלן הראשי של הבנק העולמי, המתמחה בצמיחה כלכלית.
ארנולד הרברגר (Harberger), כלכלן אמריקאי מ-UCLA שעל שמו קרוי משולש הרברגר, העוסק בהפסד העומס שעשוי להיגרם על ידי מונופול של מוכר, מיסוי, או מחירי מינימום או מקסימום הנכפים מבחוץ.
ז'אן טירול (Tirole), כלכלן צרפתי מאוניברסיטת טולוז, מהחוקרים הבולטים בתחום הארגון התעשייתי, תורת המשחקים, בנקאות, כלכלה התנהגותית וכלכלת מידע.
רוברט בארו
(Barro), כלכלן אמריקאי מאוניברסיטת הארוורד, אחר החוקרים המצוטטים והמשפיעים בעולם בתחום המקרו-כלכלי.
צ'רלס מנסקי (Manski), כלכלן אמריקאי מאוניברסיטת Northwestern, המתמחה בתחום המדידה הכלכלית (אקונומטריקה).