הזוכים בפרס נובל לכלכלה: ויליאם נורדהאוס ופול רומר
נורדהאוס היה הראשון שיצר מודל כמותי שתיאר את יחסי הגומלין בין הכלכלה והאקלים. מחקרו של רומר השפיע על תקנות ורגולציה שעודדו שגשוג וצמיחה לטווח ארוך. גובה הפרס שיתחלק בין הזוכים: 1.1 מיליון דולר
הזוכים בפרס נובל לכלכלה לשנת 2018 הם ויליאם ד. נורדהאוס (77) מאוניברסיטת ייל ופול רומר (63) מ-NYU - כך הוכרז היום (ב') בצהריים בשטוקהולם שבשבדיה. הזכייה ניתנה לשניים על כך שעיצבו שיטות המטפלות בכמה מהנושאים הבוערים ביותר של זמננו: צמיחה בת קיימא לטווח ארוך בכלכלה הגלובלית, ורווחת אוכלוסיית העולם.
טראמפ וקים במתח: מי יזכה בפרס נובל לשלום?
דוקטורנטים, הבזקי אור ופרסי נובל
זוכה הנובל - אנטי ציוני: "לשים סוף למשטר הכובש"
מהאקדמיה המלכותית השבדית למדעים נמסר כי הזוכים קיבלו את הפרס על שילוב שינוי האקלים והחדשנות הטכנולוגית בתוך ניתוח מאקרו-כלכלי. בהכרזה על הזוכים נאמר כי "הממצאים שלהם הרחיבו באופן משמעותי את היקף הניתוח הכלכלי, על ידי בנייה של מודלים והסבר על האופן שבו כלכלת השוק באה באינטרקציה עם הטבע והידע".
מחקרו של נורדהאוס מראה כי הפתרון הטוב ביותר לבעיות הנגרמות בידי פליטות גז החממה הוא תוכנית מיסוי גלובלית שתוטל על ידי כל המדינות. נורדהאוס היה הראשון שיצר מודל כמותי שתיאר את יחסי הגומלין הגלובליים בין הכלכלה והאקלים. הוא החל לחקור את הנושא בשנות ה-70, בעת שבה התבהר השפעת הזיהום על ההתחממות הגלובלית. המודל שלו משמש כיום לבחינת ההשלכות של מדיניות בתחום האקלים, למשל בנושא ההתחממות הגלובלית.
מחקרו של רומר, לשעבר הכלכלן הראשי של הבנק העולמי, הניח את היסודות למה שנקרא כיום תאוריית הצמיחה האנדוגנית, אשר בהמשך השפיעה על תקנות ורגולציה שעודדו שגשוג לטווח ארוך. מחקרו הראה כיצד כוחות כלכליים שולטים ברצונן של חברות לייצר רעיונות חדשים ויזמות. רומר מזוהה עם ציטוט מאחד ממחקריו בשנות ה-80 בו אמר, כי "A crisis is a terrible thing to waste" (משבר הוא דבר נוראי לבזבז") בהתייחסו לשינויים ולמדיניות שניתן לנקוט בתקופת משבר כלכלי על מנת להביא לצמיחה מהירה.
לאחר הזכייה אמר רומר, כי אופטימיות היא אחד הגורמים המסייעים לאנשים להתמודד עם בעיות, ואחד הקשיים בטיפול בבעיות האקלים הוא שרבים חושבים שהעלויות יהיו גבוהות מאוד. "אני מקווה שהפרס היום יראה שלאנשים יש יכולות מדהימות... אני חושב שהאופטימיות תסייע להוביל לצעדים הנדרשים".
הזוכה בשנה שעברה: חוקר מתחום הכלכלה ההתנהגותית
הפרס בתחום הכלכלה מוענק על ידי הבנק המרכזי של שבדיה מאז 1968, לזכרו של אלפרד נובל. אמנם תחום זה אינו נחשב לאחד מחמשת התחומים שהגדיר נובל ב-1895 כזכאים לנובל, אבל הוא נחשב לפרס נובל לכלכלה בפועל - ובשמו הרשמי: פרס בנק שוודיה לכלכלה לזכרו של אלפרד נובל.
גובה הפרס הוא תשעה מיליון קרונות שבדיות (1.1 מיליון דולר), וזכו בו עד כה 79 אנשים. הזוכה בשנה שעברה היה פרופ' ריצ'רד ת'יילר מאוניברסיטת שיקגו, על תרומתו לכלכלה ההתנהגותית.
בין הזוכים בפרס היו גם שני ישראלים: ב-2002 זכה פרופ' דניאל כהנמן, בזכות הישגיו בתחום התנהגות הצרכנים וקבלת החלטות בתנאים של חוסר וודאות. ב-2005 זכה בפרס פרופ' ישראל אומן, על מחקריו בתחום תורת המשחקים.
הגיל הממוצע של הזוכים עומד על 67, והאישה היחידה שקיבלה את הפרס הייתה אלינור אוסטרום מאוניברסיטת אינדיאנה, בשנת 2009. בין יתר הזוכים ניתן למצוא את מילטון פרידמן, ג'וזף שטיגליץ, פול קרוגמן וג'ון נאש.
לא מעט מחלוקות טמונות במתן פרס הנובל לכלכלה - החל מניכוס השם "נובל" לפרס, על אף שאינו חלק ממורשתו של אלפרד נובל, ועד טענות בנוגע להטיה פוליטית בבחירת הזוכה - רוב הזוכים הינם אמריקאים מאסכולת שיקגו השמרנית, הדוגלת בליברליזם כלכלי, קפיטליזם ושוק חופשי.
מעבר לכך ובדומה לשאר פרסי הנובל, הליך בחירת הזוכה אינו שקוף לציבור, ולכן אין מידע בנוגע לקריטריונים של השיפוט.