מודי'ס חתכה את דירוג החוב של איטליה לרמה אחת מעל "זבל"
המהלך של סוכנות דירוג האשראי מגיע בתגובה להחלטת ממשלת איטליה להגדיל את יעד הגירעון לשנים הקרובות בניגוד לחוקי האיחוד האירופי, והחשש שבא בעקבותיה שארץ המגף תעזוב את האיחוד. זאת למרות יתרונותיה של כלכלת איטליה שנחשבת גדולה ומגוונת
סוכנות דירוג האשראי מודי'ס הורידה את דירוג החוב של איטליה, כך שהוא נמצא כעת ברמה אחת בלבד מעל דירוג "זבל", כך מדווח הניו יורק טיימס.
המהלך הוא בתגובה להחלטת הממשלה האיטלקית להרחיב את הגירעון התקציבי בשנים הקרובות. בסוכנות דירוג האשראי ציינו כי גירעונות גדולים יותר ישאירו את החוב האיטלקי ברמתו הנוכחית והגבוהה של 130% מהתוצר.
הממשלה באיטליה מאמינה שהגדלת ההוצאות תעזור לעודד את הצמיחה הכלכלית, זאת על אף שחוקי האיחוד האירופי מחייבים הפחתה של הגירעון התקציבי. המחלוקת הזו בין איטליה והאיחוד האירופי, שהסלימה בשבועות האחרונים, מעוררת חשש בקרב המשקיעים לעזיבת איטליה את האיחוד.
במקביל, המחלוקת הובילה לכך שהתשואה על אג"ח איטלקיות לעשר שנים הוכפלה מאז מאי וטיפסה לרמה של 3.5%, כך שהיא מתקרבת לטווח של בין 5%-7% שנרשם ב-2012 בשיאו של משבר החובות האירופי.
החשש מתעצם בשל חשיבותה הכלכלית של איטליה, המייצגת 15% מכלל כלכלת גוש היורו. "לאיטליה יש את היכולת לשנות את הכיוון של שוקי ההון העולמיים", אמר לניו יורק טיימס ג'וליאן בריגדן מחברת המחקר Macro Intelligence 2 Partners.
על אף הורדת הדירוג, במודי'ס ציינו גם את היתרונות של איטליה, שכוללים כלכלה גדולה ומגוונת ועודף מסחרי עם מדינות אחרות. מסיבות אלה, אופק המדינה נותר יציב.
המשבר באיטליה מגיע בתקופה רגישה למשקיעים. בארה"ב, החשש ממלחמת סחר והעלאת שיעורי הריבית מייצרים אי ודאות למשקיעים בעוד שבאירופה הדאגה נוגעת להאטה בצמיחה ולמצב הבנקים הגדולים, בעיקר האיטלקיים. כך למשל, מניית יוניקרדיט, הבנק הגדול באיטליה, נפלה מאז תחילת השנה ב-26%.
צילום: shutterstock
מומלצים