נתניהו תוקע את יצוא הקנאביס - על רקע היעדר אישורים משפטיים
שר האוצר ביקש אתמול, שוב, להעלות הצעת מחליטים ליצוא קנאביס - הפעם מגובה באישורים המשפטיים הנדרשים. בתגובה הודיע ראש הממשלה לאוצר שלא יעלה אותה, בשל היעדר אישורים משפטיים נוספים. לפי ההצעה, שרי הבריאות וביטחון הפנים יהיו רשאים להגביל את הפעילות במקרה של סכנה בריאותית או ביטחונית לציבור. יוקמו צוותים בין משרדיים לפיתוח, מיתוג ועידוד השקעות זרות בתחום
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ממשיך לעכב את יצוא הקנאביס מישראל: בקשתו של שר האוצר, משה כחלון, להעלות הצעת מחליטים ליצוא קנאביס - נדחתה שוב על ידי מזכיר הממשלה, צחי ברוורמן. זאת, כפי שהסביר בעבר, על רקע היעדר האישורים המשפטיים הנדרשים. באוצר מסבירים כי ההצעה נבחנה על ידי היועץ המשפטי של המשרד, אסי מסינג, ולדבריהם מסינג לא מצא כל מניעה משפטית בהצעה.
"העולם מחכה, יש טיוטות חוזים במיליארדים". החקלאים מאמינים בקנאביס הישראלי
שקד ואריאל דורשים מנתניהו: שחרר את הפקק ביצוא קנאביס
גם לפני שבוע שיגר כחלון, באמצעות מנכ"ל האוצר שי באב"ד, בקשה להעלות את ההצעה, אשר זוכה לרוב בקרב שרי הממשלה המעורים בעניין. בהחלטתו הכריז ראש הממשלה כי הוא מצדד בשר לביטחון פנים, גלעד ארדן, שממשיך להמציא דרישות חדשות ולעכב את המהלך על רקע חילוקי הדעות הקשים בין משרדו לבין האוצר.
לפי הצעת המחליטים, שפורסמה אתמול לראשונה ב"כלכליסט", השר לביטחון פנים ושר הבריאות יוכלו להגביל את הפעילות בתחום במידה וסברו כי קיימת סכנה ממשית לביטחון הציבור או לבריאות הציבור.
שני השרים יוכלו לפנות לממשלה לאחר התייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה, לצורך בחינה מחדש של מדיניותה בנושא. עם קבלת העדכון כאמור, המנהל – בהתאם להגדרתו בפקודת הסמים המסוכנים – לא ינפיק רישיונות חדשים בתחומי גידול, ריבוי, יצור ויצוא של קנאביס רפואי, וזאת עד לקבלת החלטת ממשלה בנושא.
לאחר פנייה של אחד משני השרים, תתכנס הממשלה בתוך 30 יום לדיון בנושא האפשרות והצורך לשנות החלטה זו, לרבות בדרך של "החמרת התנאים למתן רישיונות או החמרת תנאי הרישיונות שכבר ניתנו, אי הארכתם, הגבלת מספר הרישיונות שינתנו יחד עם קביעת שיטה חדשה לחלוקת כלל הרישיונות ובכלל זה הרישיונות הקיימים בהליך תחרותי ושוויוני, ביטול הרישיונות, הקצאת משאבים נוספים לפיקוח ואכיפה, בכפוף לסיכומים תקציביים, או כל דרך אחרת שתבטיח את ביטחון הציבור או את בריאותו או את מדיניות הממשלה וצורכי הציבור באותה עת, בכפוף למחויבות מדינת ישראל לאמנות בינלאומיות אשר היא חתומה עליהן", לשון ההצעה.
זאת, משום שהתרת יצוא צפויה להגדיל באופן משמעותי את כמות העוסקים בתחום ואת מספר חוות הגידול. במשטרה מעריכים כי חוות אלו נמצאות בסיכון גבוה יותר לזליגה בכיוון שימושים בלתי חוקיים, ועל כן הצורך לקיים מעקב אחר השפעות החלטה.
"נראה שארדן לא מגיע 'נקי'"
התהליך לאישור יצוא קנאביס רפואי מלווה בחילופי האשמות ומהלומות בין השחקנים המקדמים את הנושא - לרבות אנשי משרד האוצר ומנכ"ל המשרד, שי באב"ד - לבין אנשי המשרד לביטחון הפנים, בראשות השר גלעד ארדן. השבוע דווח ב"כלכליסט" כי פגישה שהתקיימה אצל מזכיר הממשלה, צחי ברוורמן, הסתיימה – פעם נוספת – בחילופי קללות בין באב"ד לעוזרו של ארדן, ליאור חיימוביץ.
אם לרגע נדמה היה שהמשבר הפוליטי הנוכחי, שנראה כמוביל את ישראל לבחירות מוקדמות, הוא זה שמטרפד את היוזמה - כעת מתברר שגם לאחר שהושגה הסכמה על המשך כהונת הממשלה הנוכחית, חילוקי הדעות נותרו בעינם.
על אף בקשת האוצר לקדם את הצעת המחליטים במקביל לחקיקה שתגביר את סמכויות האכיפה של המשטרה, השבוע שיגר היועץ המשפטי של המשרד לביטחון פנים מכתב ובו דרישה מחודשת לקדם את החקיקה - ורק לאחר מכן את הצעת המחליטים. השבוע גם האשים באב"ד, שוב, את גלעד ארדן בעיכוב מיותר באישור ההצעה, ובגרימת נזק לכלכלת ישראל. גורמים המעורים בפרטים מסרו כי "נראה שארדן לא מגיע 'נקי'. הוא מוסיף כל פעם בעיה אחרת, במקום לנסות ולמצוא פתרונות".
עוד עולה מההצעה, כי על השר לביטחון פנים תוטל המשימה לקדם חקיקה שתאפשר למשטרה סמכות עצמאית בביצוע פעילות אכיפה בכל הקשור לעיסוק בקנאביס רפואי, וכן להקים צוות בין משרדי שיבחן את כל ההיבטים של הנושא, לצורך יצירת מנגנון פיקוח ואכיפה אפקטיבי.
השר ארדן התנה את אישור יצוא הקנאביס בהגברת סמכויות המשטרה בכל הקשור לאכיפה – דרישה שהתקבלה על ידי שאר השרים המעורבים ביוזמה, לרבות שר האוצר משה כחלון, שרת המשפטים איילת שקד – שזירזה את ישום היוזמה, ושר החקלאות אורי אריאל.
לפי ההצעה יוקמו צוותים בין משרדיים לעיסוק במספר נושאים: הצוות הראשון יעסוק במיתוג, ברישום סימנים מסחריים ובקידום השיווק והיצוא של קנאביס רפואי ומוצריו. צוות זה יבחן מדי שנה את התקדמות תהליכי היצוא וימליץ לממשלה, ככל שנדרש, על צעדים לקידום היצוא ולהסרת חסמים ביצוא; הצוות השני יבחן את כל ההיבטים הרלוונטיים לשם יצירת מנגנוני פיקוח ואכיפה אפקטיביים, וימליץ לשר לביטחון פנים על פעילות נדרשת – לרבות יצירת כלי אכיפה מנהליים ותיקוני חקיקה; הצוות השלישי יוקם במטרה ללמוד ולבדוק את יעילות וישימות אישור המשקיעים הזרים בתחום.
ההצעה מטילה על שר הבריאות ועל השר לביטחון פנים את החובה לקיים דיון תקופתי – לפחות דיון אחד בכל שישה חודשים, בארבע השנים הקרובות – במטרה לבחון את משמעויות ההחלטה על ביטחון הציבור ועל בריאותו, ולהביא לממשלה, במידת הצורך, הצעה לשינויים נדרשים.
נזכיר כי השר ארדן החל כבר בשבוע שעבר, בתמיכת יו''ר ועדת הפנים, יואב קיש, לקדם את החקיקה הצפויה להעניק למשטרת ישראל סמכויות אכיפה מוגברות בכל הקשור לקנאביס רפואי, והצעתו עברה לקריאה ראשונה.