הסיבות לעלייתן של הדירות הקטנות
עליית מחירי הדיור בעשור האחרון, שינויים בתא המשפחתי ותופעת הקן המתרוקן - כל אלה ועוד הובילו לביקוש הגדל לדירות קטנות. מגמת צמצום השטח הפרטי לטובת המרחב הציבורי היא תופעה עולמית הולכת וגוברת, שנותנת את אותותיה גם בענף הנדל"ן למגורים הישראלי. "יש לא מעט סיבות לביקוש הגדל לדירות קטנות בשני העשורים האחרונים, אבל הבולטת שבהן היא שיעור הגירושין"
בשיתוף אלדד פרי
בעשור האחרון רשמו הדירות הקטנות את עליית המחירים החדה ביותר, לאור השפעתן של התוכניות הממשלתיות בעיקר על מחירי הדירות הגדולות. אם נצלול למספרים, לפי בדיקה שערכה לשכת שמאי המקרקעין בנובמבר אשתקד, מדובר על התייקרות של 112% בעשור האחרון - שיעור גבוה בהרבה בהשוואה לדירות מסגמנטים אחרים. "קיימת מגמה ברורה מאוד בשני העשורים האחרונים, של ביקוש לדירות קטנות, והסיבות לכך הן לא מעטות", מצהיר אלדד פרי, יו"ר ומנכ"ל קבוצת הנדל"ן אלדד פרי.
לטענת פרי, יש מספר גורמים שהשפיעו ומשפיעים על הביקוש לדירות קטנות, אבל שינויים בתא המשפחתי הם המניע המרכזי: "הסיבה הבולטת ביותר לביקוש הזה היא שיעור הגירושין הגבוה. למעשה, אם הייתה למשפחה דירה אחת שהחזיקה משק בית שלם, כעת יש צורך בשתי דירות אבל קטנות יותר. בנוסף לכך, יש רווקים שמתחתנים בגיל מאוחר וצורכים למשך זמן ארוך דירה קטנה יותר - עד לשינוי אורח החיים", הוא מסביר.
אבל שינויים בתא המשפחתי אינם המחולל היחיד של הביקוש הגובר - עליית המחירים בעשור האחרון הפכה את הדירות הקטנות לאלטרנטיבת מגורים ראויה עבור זוגות צעירים בתחילת דרכם. "דירה קטנה היא אפשרות לזוג צעיר בתחילת דרכו, שעוד אין לו מספיק כסף ויכולת לקנות את דירת חלומותיו, לרכוש דירה קטנה יותר ולהתחיל איתה את חייו", טוען יצחק לקס, מנכ"ל משותף בקבוצת אלדד פרי. "ככל שחולפות השנים וההכנסות גדלות, תהיה לאותו זוג אפשרות פיננסית להגדיל את הדירה ואת ההתחייבות ולעבור לדירה גדולה יותר", אומר לקס.
קו-ליווינג: מצטמצמים לטובת מרחבים משותפים
מגמת צמצום השטח הפרטי לטובת המרחב הציבורי היא תופעה עולמית שהולכת וגוברת, ונותנת את אותותיה גם בענף הנדל"ן למגורים הישראלי. "העולם עובר כיום למרחבים משותפים, ל-Co-living. במודל שלנו אנחנו מדברים עדיין על הדירה שלך, על השכונה שלך, אבל יוצרים בתוך זה תמהיל של מרחב משותף שבו מצד אחד יש לך הפרטיות שלך, הדירה שלך, ומצד שני ישנם המרחבים שיכולים לעזור לך להיות חלק ממשהו יותר גדול", מפרט לקס.
"במונחים אירופיים דירת 75 מ"ר לא נחשבת קטנה - וגם בישראל מתחילים להבין זאת. אנשים מבינים שעתודות הקרקע שיש לנו הן לא גדולות, ולכן הם לומדים לצמצם את המרחב האישי שלהם למרחב מחיה קטן יותר בתוך הבית. מצד שני, המרחבים הציבוריים והמרחבים הירוקים מקבלים משנה חשיבות", אומר פרי.
לתפיסתו של פרי, אחד הפתרונות שיסייעו לענות על הביקוש לדירות קטנות הוא לבנות בפרויקט ייעודי מספר גדול יותר של דירות במרחבים מצומצמים. "יש פתרון אמיתי לביקושים - צריך לקחת פרויקט שיש לו עשרות אלפי מטרים רבועים, ובמקום לחלק אותו למעט דירות גדולות, לחלק אותו להרבה דירות קטנות - זאת בתנאי שהיזם לא יקבל שקל יותר בגין הדירות הקטנות שהתווספו".
בכניסה לעיר רחובות נבנה בימים אלה פרויקט המגורים "פרי פלייס", שמיישם את התפיסה החדשה של צורכי השוק לדירות קטנות. "אנחנו בונים פה 750 דירות קטנות של 50-35 מ"ר, אבל כנגדן יש 130 אלף מ"ר של משרדים ועוד 12 אלף מ"ר של מסחר, מלונאות ומרחבים ציבוריים בתוך הפרויקט. לדעתי מדובר בפתרון חברתי אמיתי שבינתיים לא מיושם כראוי, ואנחנו מקווים שיחדור לתודעה הישראלית", אומר פרי.
"אין ספק שאנחנו נראה יותר ויותר פרויקטים שבהם יש דירות קטנות. להערכתי, לא רחוק היום שבו תמהיל הפרויקטים יהיה מגוון יותר: דירות שני חדרים, שלושה חדרים וכמובן הדירות הגדולות יותר", מסכם לקס.
בשיתוף אלדד פרי