שתף קטע נבחר
 

"בעתיד העשירים יחיו במושבות שפליטי האקלים לא יוכלו להיכנס אליהן"

מה עומד מאחורי מחאת האפודים הצהובים בצרפת נגד מס הפחמן? למה טראמפ מתעקש להכחיש את ההתחממות הגלובלית? פרופ' דני רבינוביץ' מגיע לאולפן "הכמוסה" כדי לפענח את האינטרסים סביב המאבק בהתחממות הגלובלית. האזינו לפודקאסט

 

 

 

מה עומד מאחורי מחאות הענק של לובשי האפודים הצהובים, ששטפו את רחובות צרפת בחודש האחרון? לכאורה, התשובה ברורה - מס הפחמן שהטיל נשיא צרפת, עמנואל מקרון. זה הקש ששבר את גב הגמל, והוציא את הצרפתים, בעיקר מהפריפריה, למחות על יוקר המחיה. אבל פרופ' דני רבינוביץ' חושד שאולי לא מדובר רק בהתארגנות צרפתית ספונטנית. ייתכן, הוא אומר, שניצני המחאה בכלל הגיעו מכיוון מוסקבה.

 

פודקאסט מנועי הכסף: ארבעה אירועים שחייבים לשים לב אליהם לפני שהשנה מסתיימת

פודקאסט מנועי הכסף: מה אפשר ללמוד מהמוצר הנמכר ביותר בסייבר מאנדיי

 

"הסנטימנט של המוחים בצרפת הוא סנטימנט אמיתי, שמשקף פיסה מהמציאות", הוא אומר. "אבל יש דברים אחרים שמעוררים אצלי מחשבות, ספקולטיביות ונסיבתיות, שיכול להיות שמאחורי הדבר הזה עומדים כוחות עלומים. אני לא אופתע אם יסתבר שהמקור של המחאה הזאת - שנראית ספונטנית וללא מארגנים, ושאף אחד לא יודע מי המנהיגים שלה; שהדלק שהניע את האנשים האלה, שהופיע אצלם בפייסבוק ופרט על נימים נכונים ואמיתיים, מגיע מחוות הבוטים של פוטין".

 

מחאוה בפריז ליד שער הניצחון (צילום: AFP)
האפודים הצהובים בפריז, ליד שער הניצחון(צילום: AFP)

פרופ' רבינוביץ' אומר כי "יש יכולת מוכחת פעולה של רוסיה בצרפת", ומזכיר שרוסיה כבר ניסתה להתערב בבחירות שם ב-2017. "זה משרת את האינטרסים של רוסיה כמדינה מייצרת נפט, של האוליגרכים, שהם בעיקר מתחום האנרגיה, של פוטין בעצמו. כל דבר שיכול לשחוק ולדכא מסי פחמן, ולשמש גם כאות לבאות למדינות אחרות, משרת אותו היטב. וכמובן, כל העניין של מחאה אינטרנטית, שבה פתאום אנשים רואים על המסכים שלהם הזמנה לאירועים שייערכו בעיר שלהם מחר או מחרתיים, מזכיר מאוד את מה שקרה בארצות הברית ב-2016, כשחוות הבוטים של פוטין הוציאו אנשים לרחובות בפיטסבורג ומיאמי".

 

אז האינטרס הרוסי הוא ליצור מצב שבו כל מנהיג שיירצה להטיל מס פחמן יחשוב פעמיים?

"כן, זאת הסברה שאני מעלה. אין לנו מידע ברור, אבל הסממנים הם כאלה".

 

רבינוביץ', פרופ' לסוציולוגיה ואנתרפולוגיה באוניברסיטת תל אביב, עוסק זה שנים ארוכות בנושאי הסביבה ובמשבר האקלים. הוא מכהן כיו"ר האגודה הישראלית לצדק סביבתי, ובעברו שימש יו"ר גרינפיס במזרח התיכון. עכשיו, בראיון פוקח עיניים לפודקאסט "הכמוסה" מבית כלכליסט, רבינוביץ' מתאר איך ייראו החיים בעידן ההתחממות הגלובלית, ומבהיר היטב ששינוי האקלים לא ישפיע בצורה דומה על כולם - יש מדינות שיסבלו יותר מההתחממות הגלובלית, מהתייבשות ומהופעת נחילי חרקים נושאי מחלות, ויש גם הבדל גדול ביכולת של מדינות להתמודד עם שינוי האקלים. ישראל, למשל, עשויה להפוך לווילה ירוקה באיזור מצהיב, מתייבש, ומלא בפליטי אקלים.

 

אבל אפשר גם ללכת צעד אחד הלאה, ולדבר על הבדלים שנוצרים גם בתוך המדינות. רבינוביץ' מתאר תרחיש שבו "האוכלוסיות החזקות במין האנושי, עשירי העשירים, מתחילים להגן על עצמם מפני התהליכים האלה" במגוון אופנים, כולל "באמצעות מושבות אקסלוסיביות שאחרים לא יכולים להיכנס אליהם, כדי שפליטי האקלים לא יאיימו עליהם", אבל גם באמצעות טכנולוגיה רפואית מתקדמת ואולי גם באמצעות הנדסה גנטית.

 

התוצאה, אומר רבינוביץ', יכולה להיות מרחיקת לכת. "החיבור של כסף, מעמד, גישה לטכנולוגיה ולהארכת חיים באמצעים טכנולוגיים ננו-רפואיים יכול להוביל אותנו גם להתמיינות פיזית של תת-מין חדש. אני מדבר על האפשרות שה'הומו סאפיינס' יהפוך להיות משהו ארכאי. ולא במהלך עשרות או מאות אלפי שנים. בסדר זמן מאוד קצר פתאום תיווצר לנו אוכלוסייה אקסקלוסיבית בתוך המין האנושי, שתהפוך להיות מין אחר מבחינה ביולוגית, כי היא תחיה בתוך עולם משלה. זו ספקולציה שאני לא מוכן לשלול על הסף".

 

ובינתיים, בהווה, שבו ניתן לזהות היטב את סימני ההתחממות הגלובלית, אפשר למצוא אנשים שעדיין מכחישים אותה - למשל נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. מאחורי ההתנגדות של טראמפ למלחמה בשינוי האקלים ולניסיון להפחית את פליטת גזי החממה עומד אינטרס פוליטי, לפי רביבנוביץ'. "כל ניסיון גלובלי להתמודד עם שינוי האקלים ולייצר משטר פליטות יפגע בהישג הכי גדול של הימין השמרני, והוא שהשיטה הניאו-ליברלית הפכה לשיטה היחידה לנהל את המדינות והחברות, ושהקפיטליזם בצורתו הבוטה ביותר הפך חזות הכל. וזה המקור להתנגדות של טראמפ. הנשיא טראמפ יכול לשחק את הבור שלא שם לב למדענים כמה שהוא רוצה. אבל ברור שהוא מייצג גישה פוליטית וכלכלית".

 

"הכמוסה" הוא פודקאסט שבועי שבו קרן צוריאל ואורי פסובסקי מציגים רעיונות ואנשים יוצאי דופן. פרק חדש מתפרסם מדי יום שישי באתר כלכליסט וזמין גם בספוטיפיי , ב-iTunes ובאפליקציית הפודקאסט האהובה עליכם (חפשו את "הכמוסה" או העתיקו את הקישור הזה )

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים