דיון מכריע בחוק המזומן? ועדת החוקה צפויה להקל בסנקציות שיוטלו על הציבור
הוועדה תדון בשבוע הבא במוכנות הציבור לחוק הגבלת השימוש במזומן, שייכנס לתוקף בעוד פחות משבועיים. למרות לחץ רב, הסיכוי שהחוק יידחה קלוש; אך ייתכן שיכנסו שינויים מקלים בעונש שיוטל על מי שיפר את החוק
ועדת החוקה של הכנסת תתכנס ביום שני לדיון בבחינת המוכנות של הציבור ליישום החוק להגבלת השימוש במזומן, הצפוי להיכנס לתוקף בתחילת ינואר. בשבועות האחרונים נשמעו טענות רבות על כך שלא נעשתה הסברה על החוק ומשמעותו, וכן העובדה שטרם קיימת אלטרנטיבה מלאה לביצוע תשלומים כתחליף למזומן, לכלל המגזרים המודרים מהבנקים.
חוק המזומן: בוועדת חוקה מאיימים לדחות את החוק; רשות המסים: "תהיה תקופת חסד"
נזכיר כי לפני כשבועיים בשיחה עם ynet השמיע יו"ר הוועדה, ח"כ ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי), ביקורת חריפה על חוסר המוכנות לקראת כניסת החוק לתוקף; ואף איים כי ישקול לדחות את יישום החוק. "מה שקורה זו בושה גדולה. הייתה לי הבטחה מבנק ישראל שתהיה תשתית אלטרנטיבית, וזה נשאר בתיאוריה. אני צריך מכשירים שפועלים כבר בשטח, ואני צריך הסברה", אמר אז.
כך למשל, בעוד בנק ישראל מקדם את כרטיסי הדביט - כרטיס חיוב מיידי שהעסקאות המבוצעות בו מחייבות עוד באותו יום את חשבון הבנק של הלקוח, ומיועד בין הייתר לאוכלוסיות שלא אושר להם כרטיס אשראי (הכרטיס הזה עדיין דורש שללקוח יהיה חשבון בנק); מנגד, כרטיסי החיוב הנטענים, שיכולים להוות פתרון לאוכלוסיות שונות מודרי בנקים, לא זוכים לעידוד מבנק ישראל - ובטח לא מהבנקים, שרואים בהם סוג של אלטרנטיבה לניהול חשבון בנק.
אתגר ההסברה
עוד אתגר שטרם טופל הוא הצורך ב"חינוך" והסברה במעבר לתשלומים אלטרנטיביים, במיוחד בקרב אוכלוסיות מוטות מזומן. ממסמך שהכין מרכז המידע והמחקר של הכנסת לקראת הדיון שיתקיים בשבוע הבא, והגיע לידי ynet, עולה כי בבחינת נגישות אוכלוסיות שונות לאמצעי תשלום חליפיים למזומן - שיעור השימוש באינטרנט לביצוע תשלומים במגזר הכללי עומד על 53%; באוכלוסייה החרדית הוא עומד על 48%; בקרב עולים מאתיופיה הוא מגיע ל-37%; בקרב אזרחים ותיקים השיעור הוא 36%; ובקרב האוכלוסייה הערבית השיעור הוא 29% בלבד.
יו"ר ועדת החוקה מתח ביקורת קשה גם על תחום ההסברה: "אני מדבר עם אנשים - אף אחד לא יודע מזה. אתה הולך לעשות מהפך, וסוכם שתהיה הסברה רצינית כדי שאנשים יבינו שיש חוק כזה, מה הוא אומר. זה לא קיים". ח"כ סלומיאנסקי כיוון בעיקר לרשות המיסים, שאחראית על יישום החוק.
ואמנם, לפני מספר ימים החלה הרשות בקמפיין הסברה בכלי התקשורת ופרסום חוצות בעלות של 4.5 מיליון שקל. ברשות מבקשים להדגיש כי במהלך תשעת החודשים הראשונים מכניסתו של החוק לתוקף, תהיה תקופת בה תינתן אזהרה בלבד למי שיפר את החוק. "עד סוף ספטמבר 2019 תינתן תקופת התנסות, כדי שהמדינה תלמד את החוק והציבור יבין אותו", אמר ערן יעקב, מנהל רשות המיסים בראיון ל-ynet.
הוא הוסיף כי "בתקופה הזאת לא נאכוף את החוק - אלא רק ניידע ונאפשר גם למי ששילם במזומן מעל סכומים של 11 אלף שקל לקבל הודעה. כאשר אותו אדם יעשה את זה פעם נוספת בתקופה הזאת, רק אז על תוטל עליו סנקציה".
אלא שגם על תקופת חסד זו נשמעה ביקורת - מה יקרה אחרי שאדם שקיבל התראה, עבר שוב על ההגבלה, מחוסר ידע. האם הוא ייקנס ובאיזה סכום?
מי יוחרג ממגבלות החוק?
בהקשר זה נציין כי אחד הנושאים הלא פתורים קשורים בסנקציות שיוטלו על מי שיפר את החוק. בכוונת רשות המיסים להטיל קנס גם על אדם פרטי, שמשלם במזומן מעבר לסכום המותר (בתשלום לעוסק), ולא רק על העוסק שמקבל את הכסף; אולם טרם נקבע מה יהיה גובה הקנס. ההערכה היא שיו"ר ועדת החוקה יפעיל את סמכותו כדי להקל בענישה.
ברשות מתכננים מיד בתום "תקופת ההתנסות", לאחר חודש ספטמבר, לצאת בקמפיין נוסף בנושא בעלות של כשלושה מיליון שקל.
סוגיה נוספת שתעלה לדיון נוגעת למי שיוחרג ממגבלות החוק. כך למשל, בשבועות האחרונים עורכי הדין מפעילים לחץ כבד להחריג אותם מהגבלת השימוש במזומנים, כדי שלקוחות יוכלו לשלם להם במזומן על השירות, גם בסכומים גבוהים; אולם מהלך כזה דורש תיקון חקיקה שייקח זמן ומשמעותו דחיית החוק. ככלל, ההערכה היא שלמרות הלחצים הרבים, גם אחרי הדיון בוועדה, כניסת החוק לתוקף לא תידחה.
הכל על החוק להגבלת המזומן: מחר יתפרסם ב-ynet מדריך מקיף על חוק החדש שצפוי להיכנס לתוקף בתחילת 2019