שתף קטע נבחר
 

מדדי הבורסה קרסו: ת"א 35 נפל ב-5%; פריגו צללה ב-29%, טבע צנחה ב-8%

לאחר הירידות בסופ"ש בניו יורק: מדד ת"א 35 רשם את הירידה היומית החדה ביותר מאז אוגוסט 2011; ת"א 125 נחתך ב-4.7% - כל המניות במדד ננעלו באדום, ת"א בנקים איבד 4.1%; בלטו בירידות: מניית הבינלאומי נסוגה ב-5%, פועלים ב-4.3%, מזרחי ב-4.1%, לייבפרסון ב-7.4%

הבורסה ננעלה (א') באדום כהה: ת"א 35 צנח ב-5.1% - הירידה החדה ביותר מאז 7 באוגוסט 2011.

 

הנפילות בבורסה: "יש הרבה סיבות לדאגה"

השווקים סוערים: וול סטריט חתמה את השבוע הגרוע ביותר בעשר השנים האחרונות

 

לאחר הירידות בסופ"ש בניו יורק: ת"א 125 נחתך ב-4.7% - כל המניות במדד ננעלו באדום, ת"א בנקים איבד 4.1%; בלטו בירידות: מניית הבינלאומי נסוגה ב-5%, פועלים ב-4.3%, מזרחי ב-4.1%, לייבפרסון ב-7.4%, אופקו מחקה 7.6%.

 

רצפים שליליים: פריגו עם יום שמיני רצוף של ירידות, דלק קבוצה, דלק קידוחים, שופרסל, טאואר ונייס עם 7 ימים רצופים במינוס, טבע עם רצף של 6 ימים אדומים. 

בורסת תל אביב (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
בורסת תל אביב(צילום: Gettyimages)

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות, על החלטת הפד והתגובה של השוק: "הסיפור הגדול מאחורי תגובת השוק להחלטה של הנגיד פאוול הוא לאו דווקא שהשווקים ציפו לכך שהפד ימתין עם העלאת הריבית ולכן הופתעו, אלא שתחזיות ריבית נמוכות יותר בשנים הבאות כבר לא מספיקות. על אף שהפד עדכן את תחזיות הריבית שלו כלפי מטה, בשווקים חוששים כנראה שהריבית הנוכחית כבר גבוהה מדי ושהסיכוי שהעלאות נוספות יובילו להאטה במשק הוא גבוה מאוד.

 

"החלטת הפד מתקבלת בתנאים של אי ודאות ולכן הוא חייב לקחת סיכון מסוים. אם הריבית תועלה אזי הסיכון הוא שהמשק ייכנס להאטה. אם הריבית לא תועלה הסיכון הוא שהאינפלציה תרים את ראשה. מכיוון שהטיפול בסיכון הראשון הוא פשוט יותר (עצירת העלאות הריבית וחזרה להפחתות ריבית) מאשר הטיפול בסיכון השני (העלאה מהירה של הריבית וסכנה לסטגפלציה), בנקים מרכזיים תמיד יעדיפו לקחת את הסיכון הראשון ולא את השני.

 

"לכן, אפשר לומר שבנק מרכזי תמיד יבחר באופן מודע להכניס את המשק להאטה ואין שום סיבה להניח שהפעם זה יהיה שונה. עד פה החדשות הרעות. החדשות הטובות הן שבניגוד למחזורי העסקים הקודמים, במחזור הנוכחי עלות הטעות תהיה כנראה נמוכה יותר. הסיבה לכך היא שהעלאות הריבית הן איטיות מאוד. לכן, גם אם הפד יאחר וימשיך להעלות את הריבית לתוך ההאטה, החריגה מהריבית הנייטרלית לא תהיה כנראה משמעותית ולכן תרחיש של האטה סביר יותר מתרחיש של מיתון".

 

המפולות הגדולות בשוקי המניות בעשורים האחרונים התפתחו בתסריט יחסית דומה, כך אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש. "קודם הופיעה בעיה כלכלית ואחר כך התגלתה בועה פיננסית". לכן זבז'ינסקי מציע לבחון - האם ההיחלשות הנוכחית בכלכלה היא הדרך ללא מוצא למטה והאם יש בועה פיננסית מאיימת.

 

לדברי זבז'ינסקי, אמנם יש האטה כלכלית בעולם וסימני היחלשות בארה"ב, אך זה מצב בר תיקון. "בגורמי הסיכון העיקריים שהובילו להאטה בכלכלה חלו לאחרונה התפתחויות חיוביות. הסינים מקדמים תוכניות להאצת הצמיחה, ארה"ב וסין צפויות לנהל מו"מ שעשוי להסתיים בהסכם. העלאת ריבית הפד בשבוע שעבר הייתה תקלה, אך היא דווקא עשויה לסלול דרך להסרת איום של עליית ריבית נוספת".

  

זבז'ינסקי חוזר לשאלה – האם יש בועה פיננסית ומה גודלה? "החשודים העיקריים ביצירת סיכון פיננסי הם החובות של המגזר העסקי בארה"ב שהגיעו לרמות גבוהות.

 

"צריך לשים לב במיוחד לאפיק אג"ח החברות בארה"ב, בעיקר בדירוגים נמוכים. ירידות שערים באפיק אכן היו חדות, בשבוע האחרון במיוחד. יחד עם זאת, צריכים לזכור שב-2016 האיום באפיק זה היה גדול, אך הסכנה נמנעה בזכות השיפור בכלכלה ואי עליית הריבית בארה"ב. גם כעת זה יכול לקרות".

 

זבז'ינסקי מזכיר שמבחינת הערכות שווי, מכפיל הרווח החזוי במדד S&P 500, המדד המקובל להערכת כדאיות השקעה, ירד משמעותית מתחת לממוצע של 25 השנים האחרונות, מה שמצביע על כדאיות השקעה באפיק זה.

 

"מובן שהסיכונים קיימים והם לא מבוטלים", מסכם זבז'ינסקי. "לכן עדיף להגן על חשיפות באפיקי סיכון. אחת ההגנות היעילות מפני המשך הירידות בשווקים היו בדרך כלל האג"ח הממשלתיות האמריקאיות. בתקופות של ירידות בעבר הן נהנו מעליות שערים וגם הדולר בדרך כלל התחזק ביחס לשקל. אם, לעומת זאת, השווקים יירגעו, אפיק זה גם צפוי להיות יציב".

 

כל הדואליות בת"א 35 (ולמעשה כמעט כל הדואליות הנסחרות בבורסה) שבו הבוקר לתל אביב בארביטראז' שלילי. פריגו בתחתית עם פער שלילי מבהיל למדי של 30.5% - לאחר שמניית פריגו בניו יורק צללה ב-29.3% בשישי, אחרי ההודעה שיצאה באירלנד על דרישה לתשלום מס נוסף של 1.9 מיליארד דולר על עסקה שביצעה ב-2013.

 

אלה הפערים בשאר המניות: טבע 7.5%-, אורמת טכנ' 1.7%-, נייס 1.9%-, אלביט מערכות 1.8%-, טאואר 0.6%-, כיל 1%-, לייבפרסון 6.2%-, גזית גלוב 1.1%-, אופקו 5.3%-, איי.אפ.אפ 1.1%-.

 

הפערים החדים הללו הובילו ל"פתיחה אנגלית" בבורסה - דחייה של 5-3 דקות בפתיחת המסחר לצורך צינון התנועה החדה.

 

השבוע הגרוע ביותר בוול סטריט מזה עשור

ביום שישי האחרון ירד מדד דאו ג'ונס ב-1.8%, נאסד"ק נחתך ב-3% ו-S&P 500 איבד 2.1% מערכו. ביום חמישי ירד דאו ג'ונס ב-2%, נאסד"ק ו-S&P 500 ירדו ב-1.6%. בסיכום שבועי ירדו מדדי דאו ג'ונס ו-S&P 500 ב-7%, נאסד"ק נפל ב-8.4%.

 

מדובר בשבוע הגרוע ביותר שחוותה וול סטריט בעשור האחרון, ונשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, מצא את הפתרון למפולת: שוקל להדיח מתפקידו את יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, בצעד שנחשב קיצוני ביותר. הסיבה: הנגיד, שמכהן בתפקיד פחות משנה, העלה את הריבית בארה"ב ל-2.5% ביום רביעי שעבר.

דונלד טראמפ וג'רום פאוול (צילום: AP, AFP)
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ויו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול(צילום: AP, AFP)

ההחלטה הגיעה בניגוד מוחלט לדרישתו של טראמפ להימנע מהעלאת ריבית נוספת, בעיקר על רקע הירידות החדות בוול סטריט. מקורביו של טראמפ, כך על פי הדיווחים, התנגדו נחרצות למהלך של הנשיא.

 

בימים שקדמו להחלטת הריבית התערב טראמפ בצורה גסה וחסרת תקדים בעצמאותו של הבנק המרכזי בארה"ב, כאשר זימן את פאוול לשיחות ולפי פרסומים בארה"ב, ובהם של סוכנות בלומברג, רמז לפאוול כי העלאת הריבית תגרום לו לאובדן המשרה.

 

אין מסחר בחג המולד

ההשבתה החלקית של הממשל בארה"ב, מתווה העלאות הריבית של הפד והחשש המתמשך מהאטה גלובלית וממלחמת הסחר - השילוב של כל אלה ממשיך להכות בשווקים הפיננסיים העולמיים, ובהתאם גם בשוק המקומי. מדד ת"א 35 איבד בשבוע שעבר 4.4% מערכו, ת"א 125 סגר ירידה שבועית של 4.3%. מתחילת דצמבר ירדו המדדים ב-6.3% וב-6% בהתאמה.

 

השווקים הבינ"ל ייכנסו מחר לשבוע מסחר חלקי, כאשר חופשת חג המולד בפתח. בדרך כלל בימים אלה של טרום חג, מחזורי הפעילות נמוכים מאד באופן יחסי; ואולם לנוכח הסנטימנט השלילי החזק של השבועיים האחרונים - קשה לדעת אם אנו עומדים בפני הפוגה קלה בסערה.

 

ביום שני, ערב חג המולד, לא יתקיים מסחר בטוקיו, בגרמניה ובאיטליה. בהונג קונג המסחר יינעל ב-12:00, בפריז ב-14:05, במדריד ב-14:00 ובניו יורק ובקנדה בשעה 13:00. ביום שלישי, חג המולד, לא יתקיים מסחר, כמובן, בניו יורק ובקנדה, במערב אירופה (אנגליה, גרמניה, צרפת, איטליה, ספרד, שווייץ) ובהונג קונג (בטוקיו יתקיים מסחר בשלישי).

 

אשר לאיגרות חוב ממשלתיות: האג"ח השקלית ל-10 שנים (0928) פותחת את השבוע בתשואה של 2.330%. האג"ח המקבילה בארה"ב, ל-10 שנים, תפתח מחר את שבוע המסחר בתשואה של 2.788%.

 

מניות מרכזיות

אנלייט אנרגיה הודיעה שהחלה בהפעלה המסחרת של פרויקטים לייצור חשמל מאנרגיה סולארית, במסגרת זכייה במכרז רשות החשמל. אנלייט מעריכה שהפרויקטים יניבו הכנסות שנתיות של 20 מיליון שקל.

 

עדיקה מדווחת לבורסה כי החלה בפיילוט של הפעלת מותג האונליין שלה בארה"ב. עדיקה מציינת כי "בכוונתה לבחון בחודשים הקרובים אפשרויות שונות להרחבת פעילות המסחר הקמעונאי המקוון לפעילות בארה"ב".

 

מנועי בית שמש שבשליטת קרן פימי חתמה על הסכם מסגרת ארוך טווח עם חברת המנועים הבריטית סימנס אינדסריאל (Siemens Industrial Turbomachinery) שבמסגרתו תפתח ותייצר עבורה חלקים למגוון מנועים בתחום האנרגיה. ההכנסות הצפויות בחוזה מסתכמות ב-27 מיליון דולר, לתקופה של 7 שנות ייצור (2025-2019).

 

מנרב פרויקטים רכשה יחד עם שותפה (חברת א. ר ראם, בבעלות האחים נקש ורז עודד) על הסכם לרכישת זכויות בקרקע תמורת 11 מיליון שקל. הקרקע, בשטח של כ- 1,067 מ"ר, מהווה כ-30% ממגרש הממוקם בין הרחובות הירקון, הרב קוק וגאולה בתל-אביב. האופציה למימוש הזכויות ניתנת למימוש בתמורה ל-51.7 מיליון שקל עד ל-14 בפברואר 2019.

 

במקביל חתמה מול חלק מבעלי קרקע פרטיים הסכם קומבינציה לרכישת 50% נוספים במגרש. על המגרש חלה תב"ע המייעדת אותו לשימושים מעורבים הכוללים מגורים, מסחר ומלונאות - ניתן להקים פרויקט של כ- 8,000 מ"ר מגורים- 78 דירות יוקרה, כ- 500 מ"ר מסחר ובית מלון שיכלול כ- 276 חדרים בשטח כולל של כ- 12,000 מ"ר. המאפשר הקמת פרויקט המשלב מגורים, מסחר ומלונאות.

  

אלומיי קפיטל הודיעה כי טאלאסול סולאר, המוחזקת בעקיפין בבעלות מלאה של אלומיי, חתמה על הסכם מימון בהיקף של כ-177 מיליון יורו לטובת הקמת תחנת כח פוטו-וולטאית שבמחוז אקטראמדורא בספרד.

 

סאטקום מערכות מעדכנת שחברת וויוק המוחזקת על ידה בשיעור של 5.9% (ועוסקת בכבלים אופטיים הפרוסים בצד המזרחי והמערבי של יבשת אפריקה) חתמה על הסכם הבנות לא מחייב עם משקיע בינ"ל אשר לאחר בדיקות נאותות עשוי להשקיע בחברה, ובמסגרת זו לרכוש מניות מבעלי המניות הקיימים. סאטקום מערכות מציינת כי אם אכן העסקה תצא לפועל, בכוונתה להשתמש בתשלום לפירעון אגרות החוב שלה.

 


פורסם לראשונה 23/12/2018 09:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Gettyimages
הבורסה בתל אביב
צילום: Gettyimages
מומלצים