שתף קטע נבחר
 

מרכז טאוב: ירידה במחירי מוצרי הצריכה, אך יוקר המחייה ממשיך להיות גבוה

דו"ח תמונת מצב המשק של מרכז טאוב: בעקבות הגברת התחרות המקומית ירדו מחירי הצריכה בישראל בחמישה אחוזים ביחס ל-OECD, אך "רמת המחירים נותרה גבוהה, דבר הפוגע ברמת החיים". בנוסף, למרות עלייה מרשימה בהכנסה של משקי בית מהמעמד הנמוך, שיעורי העוני ואי השוויון נותרו מהגבוהים ביותר בארגון

מה מצב המשק לשנת 2018? דו"ח של מרכז טאוב שמתפרסם היום (ב') מעלה תמונה מורכבת: מצד אחד שיעור התעסוקה נמצא בשיאו והאבטלה בשפל היסטורי, צמיחת התמ"ג גבוהה וניכרת עלייה בשכר. מצד שני מציינים מחברי הדו"ח, פוטנציאל הצמיחה נמצא במגמת ירידה בעקבות השינויים הדמוגרפיים והמגמות בפריון העבודה, שאינו צומח כלל.

 

האוצר: הרווחיות של 10 חברות המזון הגדולות עמדה על 12.7% ב-2016 - שיא של 20 שנה

ממזון ועד דיור - כך זינקו המחירים בישראל תוך עשור

 

בהתייחס לסוגיית יוקר המחייה בישראל, שהסעירה את האזרחים בתקופה האחרונה נוכח עליות המחירים הצפויות במשק בתחילת השנה הבאה, צוין בדו"ח כי "בשנים האחרונות קצב עליית המחירים בישראל היה נמוך משמעותית מהקצב ב-OECD. עקב כך, מאז 2014 ירדו מחירי הצריכה בישראל בכ-5.2 אחוזים ביחס לממוצע ב-OECD. עובדה זו מפתיעה לנוכח מצבו הטוב של המשק ועליות השכר החדות שנרשמו בשנים האחרונות, ומושפעת מהצעדים שננקטו להגברת התחרות המקומית אחרי המחאה החברתית ב-2011".

 

למרות זאת, מציינים מחברי הדו"ח, רמת המחירים בישראל "נותרה גבוהה באופן מובהק מזו הצפויה במשק ברמת הכנסה דומה, דבר הפוגע ברמת החיים".

יקר בישראל, אבל קצת פחות (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
יקר בישראל, אבל קצת פחות(צילום: Gettyimages)

בדו"ח נכתב עוד כי "בהנחה שהממשלה תגדיל את ההוצאה בהתאם לכללים ולמגבלות הקבועים בחוק, נראה כי משנת 2020 היא תפר את מגבלת הגירעון הקבועה אף היא בחוק, ובטווח הרחוק הבעיה אף תחריף".

 

מחברי הדו"ח מציינים, כי הקושי התקציבי צפוי לגדול עוד אם תמומש כוונת הממשלה להגדיל את תקציב הביטחון לכשישה אחוזים מהתוצר ולהצמיד אותו לגדילה בתמ"ג.

 

העלייה בשכר בלטה בעיקר במעמד הנמוך

לפי הדו"ח, הגידול בשיעור התעסוקה והעלייה בשכר הובילו לעלייה מרשימה בהכנסה ובצריכה של משקי הבית שבלט בעיקר בחמישון ההכנסה האמצעי והתחתון (עלייה של 16% ו-13% בהתאמה). עם זאת, בכל מה שקשור למדיניות הרווחה של ישראל עולה כי שיעורי העוני ואי השוויון נותרו מהגבוהים ביותר ב-OECD.

 

הדו"ח עצמו גם עוסק בכל הדו"חות שחיברו השנה במכון טאוב. בין היתר, בעלייה של מחירי הדיור שהפחיתה את יכולתם של משקי הבית לרכוש דיור, כאשר קבוצת הגיל שהיכולת שלה לרכוש דירה נפגעה במידה הרבה ביותר היא גילאי 35-54.

 

כמו כן, לפי הדו"ח, היכולת לרכוש דיור ירדה במידה הרבה ביותר בתל אביב, בירושלים ובמחוז הדרום כמו גם "רמת המינוף הממוצעת של משקי בית – גובה ההתחייבויות הכספיות נטו לגורמים מלווים כאחוז מהתמ"ג – עלתה מאז 2009, והדבר עלול להקשות עליהם לקבל אשראי נוסף בעתיד. רמת המינוף הנוכחית נמוכה רק במעט מזו שהייתה בשנת 2000, השנה שבה נרשם שיעור המינוף הגבוה ביותר".

 

תעסוקה: יותר נשים ערביות, פחות גברים חרדים

בכל מה שקשור לתעסוקה, שיעורי התעסוקה וההשתתפות בשוק העבודה ב-2018 הוסיפו להיות גבוהים. לפי הדו"ח, "שיעור התעסוקה של יהודים לא-חרדים גבוה משיעור התעסוקה הממוצע ב-OECD, ובקרב נשים הוא השני בגובהו (אחרי איסלנד)".

 

הדו"ח מציע כי כדי לשפר עוד את הנתונים "יש להעלות את השיעור במגזרים שהתעסוקה בקרבם נמוכה יחסית – ערבים וגברים חרדים". כמו כן, לפי הדו"ח, "לאחר כמה שנות קיפאון, שיעור התעסוקה של נשים ערביות עלה מאוד. ב-2018 הוא עומד על כ-40 אחוז - עלייה של יותר משש נקודות אחוז מאז 2016 – והתקרב מאוד ליעד הממשלה לשנת 2020". אלא שבמקביל, "שיעור התעסוקה בקרב גברים חרדים ירד במעט בשנים האחרונות, ועומד על כ-48 אחוז".

 

בכל מה שקשור לתחום החינוך עולה כי תקציב משרד החינוך גדל אולם הציונים של התלמידים במיצ"ב ובמבחנים הבינ"ל לא עונים על הציפיות. גם בתחום הבריאות נראה שהמדדים לא טובים כאשר חלקה של ההוצאה הלאומית על בריאות מתוך התמ"ג עמד על כ-7.4% לעומת 9% במממוצע ב-OECD.

 

בתחום הפריון צוין כי הפריון בישראל הוא הגבוה מכל מדינות ה-OECD ועומד על 3.1 ילדים למשפחה בשנת 2015 וזה למרות שברוב המדינות הפריון דווקא ירד.

 

צילום: אורי דוידוביץ

צילום: אורי דוידוביץ

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים