הלמ"ס: ב-2017 הישראלים צרכו יותר חשמל
זאת לעומת 2016. לפי סיכום מאזן האנרגיה של ישראל של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, השימוש בגז טבעי לייצור חשמל הלך וגבר בשנים האחרונות, וזאת לצד ירידה הדרגתית בשימוש בדלקים מזהמים כמו פחם, מזוט וסולר. ב-2017 עברו הישראלים להשתמש יותר בכיריים חשמליות מאשר בגז בישול
הישראלים צורכים יותר חשמל: משקי הבית בישראל צרכו 2.3% יותר חשמל בשנת 2017 לעומת השנה שקדמה לה - כך עולה מסיכום מאזן האנרגיה של ישראל, שמפרסמת היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס). לעומת זאת, מהנתונים עולה כי התעשייה המקומית צרכה 2.8% פחות חשמל בשנת 2017 לעומת שנת 2016. בסך הכול טיפסה צריכת החשמל במשק ב-1.1% והסתכמה ב-57.1 מיליון קוט"ש (קילוואט שעה); בעוד צריכת אנרגיה מתחדשת עלתה בכמעט 5%.
הסכסוך בין ביטוח לאומי למשרד האוצר עבר לפסים אישיים
מכסחי הפקקים: החברה שמפתחת תוכנית להפחתת העומס בכבישים ב-50% תוך שנתיים
בגלל אישור מהמכס: כניסת אופיס דיפו לדיוטי-פרי עלולה להתעכב
המשמעות של עליית צריכת האנרגיה המתחדשת היא שבמשק הישראלי צרכו יותר אנרגיה שמקורה בתהליכים טבעיים שלא מתכלים. אנרגיה מתחדשת מופקת ממקורות כמו אנרגיה סולארית (שמש), רוח, מים והפקת אנרגיה מתהליכים ביולוגיים. זה אומר שהשימוש באנרגיה מתחדשת מנצל משאבים שאינם מקטינים משמעותית את מאגר האנרגיה הזמינה - כמו בדלקים (נפט, פחם וגז טבעי).
עוד עולה מנתוני הלמ"ס כי ייצור החשמל עלה מעט ב-2017 וכך גם השימוש בגז טבעי לייצור חשמל; בעוד השימוש בפחם ירד והשימוש במזוט ובסולר היה זניח. ייצור החשמל הכולל ב-2017 עמד על 68 מיליון קוט"ש - עלייה של 0.6% לעומת 2016. ייצור החשמל על ידי יצרניות פרטיות היווה ב-2017 כ-28% מסך ייצור החשמל, מתוכם 25.4% מאנרגיה לא מתחדשת ו-2.5% מאנרגיה מתחדשת. ייצור החשמל על ידי יצרניות פרטיות עמד ב-2016 על 27.6%.
נזכיר כי חוק משק החשמל מסדיר את פעילותה של חברת החשמל, אבל גם מאפשר ליצרני חשמל פרטיים להיכנס לתחום ייצור החשמל במדינה. בתחילת שנות ה-2000 נכנסו לתחום יצרנים פרטיים מעטים בלבד, אבל אז ממשלת ישראל החליטה להציב יעד של 20% ייצור חשמל על ידי יצרנים נוספים מלבד חברת החשמל עד שנת 2020. המשמעות של ייצור 28% מסך החשמל על ידי יצרניות פרטיות היא שהיעד כבר הושג.
השימוש בגז טבעי הולך וגובר
השימוש בגז טבעי לייצור חשמל הולך וגובר בשנים האחרונות, לצד ירידה הדרגתית בשימוש בפחם ובדלקים אחרים שמשמשים לייצור חשמל - מזוט וסולר. כמות השימוש בגז טבעי לייצור חשמל עלתה ב-2017 ב-7%, בעוד שהשימוש בפחם בשנה זו לייצור חשמל יריד ב-8.8%. מזוט וסולר היוו 1.5% בלבד מסך צריכת הדלקים לייצור חשמל ב-2017.
הגז הטבעי משמש בעיקר כחומר דלק לייצור חשמל; לצורכי אנרגיה של מפעלי תעשייה גדולים; ובהיקף קטן יותר גם כדלק לכלי רכב וכחומר גלם להפקת דשנים. גז טבעי נשרף בשריפה נקייה יותר מאשר דלקים אחרים כמו נפט ופחם - ומייצר פחות דו-תחמוצת הפחמן ליחידת אנרגיה מופקת.
גז טבעי אף מסופק לבתים, שם הוא משמש לבישול ולתנורים שמונעים בגז טבעי, למערכות חימום ולייבוש בגדים. ב-2009 התגלו שלושה מאגרי ענק של גז טבעי בקידוח תמר 1 מול חופי חיפה. מאוחר יותר התגלה מאגר נוסף מול חופי חדרה - דלית 1. בדצמבר 2010 התגלה גז בכמויות מסחריות במאגר לווייתן.
המדינה מעודדת מעבר לשימוש בגז טבעי, שכן לגז הטבעי כמה יתרונות. יש לו יתרון כלכלי, שכן מחירו נמוך יותר לעומת מחירי הדלקים האחרים. כמו כן, יש לו יתרון סביבתי: הוא נקי יותר מהדלקים האחרים ופולט לסביבה פחות מזהמים ופחות גזי חממה.
יש לו יתרון שלישי והוא יתרון הנצילות - הגז הטבעי נחשב לדלק יעיל במיוחד ונצילותו גבוהה יחסית. הפקת חשמל באמצעותו זולה יותר ממרבית הדלקים. נצילות החומר הראשוני של הגז הטבעי בתחנות לייצור חשמל מגיעות לכ-90% ואילו הנצילות בתחנות ייצור חשמל שמבוססות פחם עומדת על 35% בערה.
הישראלים עברו לכיריים חשמליות
מנתוני הלמ"ס עולה עוד כי מלאי האנרגיה שעמד לרשות המשק לפני שימושה על ידי הצרכן הסופי - כולל הפקת אנרגיה מקומית, יבוא, יצוא, תדלוק אוניות ושינויים במלאי - ירד ב-2017 ב-0.7% לעומת 2016. ההפקה של גז טבעי ואנרגיה מתחדשת היוו כמעט 40% מאספקת האנרגיה למשק, לא כולל ייצוא חשמל.
הצריכה הסופית של אנרגיה (השימוש שנעשה באנרגיה במשק) עלתה ב-2%, אולם הצריכה של אנרגיה לנפש נותרה ללא שינוי. עם זאת, צריכה של האנרגיה ביחס לתמ"ג (תוצר המקומי גולמי) ירדה ב-1.4% - מה שמצביע על התייעלות במשק, היות שלכל יחידת תוצר נצרכה פחות אנרגיה.
חלוקת הצריכה של האנרגיה במשק בשנת 2017 הייתה כך: 58% מהצריכה הייתה למוצרי נפט ו-31.9% לחשמל. 2.7% מצריכת האנרגיה במשק הייתה עבור אנרגיה מתחדשת ו-7.3% לגז טבעי.
הצריכה למוצרי נפט עלתה ב-2.7%, מהם עלייה של 2.2% בצריכה לסולר, עלייה של 2.2% בצריכה של בנזין לרכב, אך ירידה של כ-13% בצריכה של מזוט - בשורה חיובית, שכן מזוט נחשב לדלק המזהם ביותר. זהו דלק נוזלי ותוצר של זיקוק נפט המשמש לבעירה בתנור או כבשן להפקת חום, וכן הוא משמש במנוע להפקת חשמל. ייצור חשמל במזוט גורם לפליטת תחמוצות גופרית פי שישה מהסולר, ותחמוצות חנקן פי שניים.
גם בצריכה של הגפ"מ (גז הבישול) חלה ירידה של 0.6%. המשמעות היא שהישראלים פחות משתמשים בגז בישול לצרכי בישול והסקה, אלא עוברים לבישול בכיריים חשמליות ולחימום באמצעים חשמליים. במגזר התעשייתי הוא משמש לתהליכים תעשייתיים שונים.