שתף קטע נבחר
 

ט"ו בשבט בפתח: עשר טעויות שאתם עושים בשתילת עצים

תוהים מדוע העץ לא נקלט בגינה שלכם? כנראה שעשיתם אחת או יותר מהטעויות הבאות. רגע לפני חג האילנות, אתר "המקצוענים" עם מדריך מפורט לשתילה נכונה, שכולל התאמת העץ לסוג האדמה, בחירת מועד השתילה של עצים נשירים, כללי הכנת הבור והעץ לשתילה ואופן הייצוב שימנע קריסתו בזמן רוחות בעתיד

ט"ו בשבט הגיע, חג לאילנות. ואולם, כדי שהחגיגה של האילנות לא תהיה זמנית, אלא תימשך גם הרבה לאחר ששתלתם אותם – הנה כמה טעויות נפוצות שבהחלט כדאי להימנע מהן. יש הבדל בין שתילה של שתיל עץ לבין העתקת עץ בוגר. שתילה, קלה יותר - אך גם היא מצריכה הקפדה על כמה כללים. אז כדי שלא תתאכזבו לגלות שהעץ לא מתפתח, צומח עקום, אינו מצמיח פרי או נופל כעבור כמה שנים בזמן רוחות, לפניכם המדריך.

 

   (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הטעות: לא להתאים את גודל הבור למיכל השתילה

זו טעות לחפור בור קטן מדי, ובכך למנוע קליטה טובה של העץ באדמה.

 

מה עושים? "מיכל השתילה הוא אותו שק שבו נמצאים שורשי העץ אותו אתם רוצים לשתול", מסבירה צפרא ויניק ממשתלת ויניק בגן השומרון. "יש למדוד את גובה מיכל השתילה ולחפור בעומק שיהיה גדול יותר ממנו. למשל, אם גובה המיכל הוא 25 ס"מ, חפרו בור בעומק של כ-50 ס"מ".

 

   (צילום: shutterstock)
דייקו ביחס שבין האדמה לקומפוסט כדי למנוע צריבת השתיל(צילום: shutterstock)

הטעות: לשתול עם יותר מדי קומפוסט  

הכנת הבור היא קריטית ליכולת הקליטה של העץ. חשוב לא למלא יותר מדי קומפוסט, שכן זה יכול לגרום לצריבה של העץ.

 

מה עושים? "יש למלא בתחתית הבור תערובת של קומפוסט ואדמה מקומית ביחס של 10% קומפוסט ו-90% אדמה", אומרת ויניק. "ואולם, אם האדמה המקומית לא מתאימה לשתילה, יש למלא במקומה אדמת שתילה (כמו אדמת חמרה). את התערובת יש למלא עד לעומק שיותיר לנו בור שעומקו זהה לגובה של מיכל השתילה. כלומר, אם הבור בעומק של 50 ס"מ, ומיכל השתילה בעומק של 25 ס"מ – נמלא עד לעומק שיותיר לנו 25 ס"מ, כך שמיכל השתילה כולו יהיה מכוסה ויגיע בדיוק עד לגובה הקרקע (לא גבוה ולא נמוך ממנה)".

 

"אם אתם שותלים עץ בקרקע עם אדמה גירית או בכל אדמה שבה יש חשש לפסולת בנייה שמוטמנת בה, כדאי לחפור בור גדול יותר (גם בעומק וגם ברוחב) ולמלא אותו בתערובת של קומפוסט ואדמה על פי היחס שציינו לעיל", מוסיפה ויניק. "בכל מקרה, יש למלא את הבור באדמה עד לגובה של מיכל השתילה – לא פחות מדי ולא יותר מדי, כך שמיכל השתילה יהיה בקו אפס עם הקרקע".

 

הטעות: למלא את הבור במים

אין למלא את הבור במים לפני שתילת העץ. יש הממליצים למלא אותו במים מבעוד מועד, ואולם הדבר גורם להתמוטטות של דפנות הבור, להתפוררות של גוש השורשים של העץ המיועד לשתילה וללכלוך מיותר.

 

מה עושים? ויניק: "את המים יש לשפוך רק בסיום השתילה, ולא לפני כן. המים הדרושים לשתיל יהיו מספקים גם אם נשפוך אותם לאחר מילוי הבור בעץ ובאדמה".

 

   (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הטעות: לא לשמור על השורשים לפני השתילה

אם גוש השורשים יתפרק לפני השתילה, סביר להניח שהעץ לא ייקלט וימות. לכן, הכנת העץ לקראת שתילה חשובה מאוד, ותפקידה למנוע מצב שבו בעת השתילה גוש השורשים יתפרק.

 

מה עושים? "את ההכנה מומלץ לבצע בקרבת הבור המיועד לשתילה, כדי שלא תצטרכו ללכת עם העץ אל הבור מרחק גדול מדי", אומרת ויניק. "את הבור יש להכין מבעוד מועד, ואז יש לקרב אליו את העץ. רק בקרבת הבור יש לחתוך את התחתית מיכל השתילה בעזרת סכין יפנית. אין להסיר את כל מיכל השתילה, אלא להקפיד רק על הסרת התחתית. אם מיכל השתילה עשוי משק פלריג (ולא מניילון), יהיה נוח יותר לחתוך אותו בעזרת סכין מטבח משוננת. אם מיכל השתילה עשוי מפלסטיק, נחתוך את התחתית בעזרת מזמרה".

 

הטעות: לשתול את השתיל יחד עם מיכל השתילה

מסתבר שזו טעות נפוצה לשתול את העץ יחד עם מיכל השתילה. ויניק: "יש אנשים שחושבים שהוא עשוי מחומר מתכלה, וזו טעות קריטית שלא רק אינה ידידותית לסביבה אלא גם תהרוג את העץ ותמנע משורשיו להתפתח. השורשים יתפתלו בתוך השקית ולא יגיעו לאדמה חדשה ולעץ לא תהיה אחיזה בקרקע".

 

מה עושים? "לאחר שחתכנו את מיכל השתילה בזהירות, יש להכניס את העץ אל בור השתילה תוך כדי אחיזה בגוש השורשים. חשוב להיזהר לא לפורר את גוש השורשים בשלב זה. יש למקם את העץ המיועד לשתילה במרכז הבור, כך שיעמוד בקו ישר. יש לוודא שתערובת הקומפוסט והאדמה שבתחתית האדמה מיושרת היטב, כדי שהשתיל לא יונח בצורה עקומה. רק בשלב זה, יש להסיר את הדפנות של מיכל השתילה בעדינות ולהשליכם לפח (למחזור, אם מדובר במיכל מפלסטיק)".

 

עוד כתבות בנושא:

4 טיפים להקמת או חידוש גינה בבניין משותף  

הכל על תחזוקת גינה   

כל מה שצריך לדעת על גינה חסכונית במים

 

   (צילום: shutterstock)
מהדקים את האדמה יותר מדי בסיום השתילה? טעות. האדמה צריכה להיות מאווררת(צילום: shutterstock)

הטעות: להדק את האדמה בסיום השתילה

לאחר שהסרתם את מיכל השתילה ומילאתם את הבור באדמה כשהעץ בתוכו – יש להימנע מהידוק של האדמה.

 

מה עושים? ויניק: "יש לוודא שגוש השורשים מכוסה באדמה, ושאין סביבו כיסי אוויר, אך אין להדק את האדמה עם הידיים או הרגליים או עם כל חפץ אחר. הסיבה: על האדמה להישאר מאווררת".

 

ומה לגבי השקיית יתר? "צריך לזכור שהתקופה שמיד לאחר השתילה היא הרגישה ביותר עבור העץ, ויש להימנע מהשקיית יתר או ממצב שבו האדמה מתייבשת באזור השתילה", אומרים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "יש להשקות את העץ עד רוויה ולהקפיד שהאדמה סביבו תישאר לחה במשך כ-3 שבועות מיום השתילה. שימו לב, שלאחר ההשקיה האדמה עשויה לצנוח מעט, מה שיגרום לגוש השורשים להיחשף. במצב זה, חשוב להוסיף אדמה כך שהוא יהיה מכוסה לגמרי, ולהמשיך כרגיל בהשקיה".

 

   (צילום: shutterstock)
התקופה שבסמוך לשתילה קריטית מבחינת כמויות ההשקייה(צילום: shutterstock)

הטעות: לשתול עצים צמוד מדי  

שתלתם עץ אחד בצורה נכונה? זה לא מספיק. חשוב לוודא שבסביבתו לא יישתלו עצים שיכולים לפגוע בהתפתחותו התקינה. הדבר חשוב במיוחד אם מדובר בעץ עם "נוף" רחב – כלומר עץ שהענפים שלו מתפרשים לצדדים.

 

מה עושים? "יש לברר מהו הגודל הצפוי לעץ, ולדמיין כאילו הוא כבר הגיע לגודלו המקסימלי, ולשתול את יתר העצים במרחק סביר ממנו, שיאפשר התפתחות לשניהם", מוסיפים במוקד השירות. "אחרת, תיאלצו בעוד מספר שנים לעקור את אחד העצים, שכן הם יפריעו האחד לשני".

 

הטעות: להעתיק עץ נשיר בעונה החמה

הסיבה לכך שישנה שתילה מאסיבית של עצים נשירים בט"ו בשבט היא שהעצים הנשירים רדומים בעונה זו, ואז ניתן לשתול אותם כחשופי שורש. אחרת, אם נשתול אותם בעונה אחרת הם ימותו במהלך העקירה והשתילה מחדש.

 

כיצד נדע אם העץ נקלט? ויניק: "כשמתחילים לראות לבלוב, סימן שהוא נקלט. ואולם, כדאי לדעת שעצים בוגרים הרבה יותר רגישים להעתקה. בהעתקה, סיכויי ההצלחה יותר נמוכים וגם לעתים מתרחשת תופעה שלאחר ההעתקה העץ מפסיק להצמיח פרי. זאת, גם אם שותלים אותו על פי כל הכללים. לכן, מי שרוצה גינה פורחת ומלבלבת ולשתול עצים שיצמיחו פירות, עדיף שישתול שתילים ולא עצים בוגרים, למרות שיהיה עליו להמתין עד לצמיחתם".

 

   (צילום: shutterstock)
העץ מיועד לשתילה בעציץ ולהיות ממוקמם במרפסת או על גג? עדיף מראש לבחור בעץ ננסי(צילום: shutterstock)

הטעות: לא להתאים את העץ לסוג האדמה או לגודל העציץ

תנאים סביבתיים כמו סוג הקרקע, רוח, טמפרטורה ומרכיב הגיר שבקרקע – כל אלו ישפיעו על יכולת הקליטה של העץ באדמה. ויניק: "יש עצים שלא יודעים להסתדר עם מרכיב של גיר באדמה, למשל – ולא יתפתחו. כמו כן, מרבית העצים חייבים להישתל במיקום שבו יש שמש ישירה. אמנם יש עצים שיכולים להסתפק בפחות שמש, אך מיקום העץ ביחס לשמש הוא בהחלט אלמנט שיש לקחת בחשבון".

 

מוקד השירות: "אם שותלים עץ באדנית במרפסת, חשוב להתאים אותו. ראשית, אם אתם מעוניינים במספר עצים במרפסת, חשוב שתוודאו עם קונסטרוקטור מהו המשקל שהמרפסת יכולה לשאת, שכן עצים בשילוב עם משקל האדמה והאדנית יכולים לסכן את יציבות המרפסת. שנית, מומלץ להתאים את סוג העץ לגודל העציץ".

 

"במרפסות ובפנטהאוזים כדאי מראש לבחור בעץ שאמור להיות קטן יותר (כמו תפוז ננסי או לימון ננסי), ולקחת בחשבון שהוא נשתל בעציץ של 80 ליטר", מוסיפה ויניק. "אחרת, הוא לא ייתן פרי כמו שצריך ולא יתפתח בצורה טובה".

 

הטעות: לא לייצב את העץ או להשתמש בחוט שאינו גמיש

זו טעות לא לייצב עץ עם נוף רחב, שכן אז הוא יכול להישבר במהלך רוחות. כמו כן, אם מייצבים אותו עם חוט בלתי גמיש (חוט ברזל, למשל), כשהוא גדל החוט לא נקרע, אלא פשוט חורץ בגזע העץ פס (תופעה שניקראת 'חיגור') ואשר הופכת להיות נקודת התורפה של העץ. כשהוא יגדל, במקומות האלה, העץ יהיה שביר יותר.

 

מה עושים? ויניק: "אם זהו עץ עם נוף רחב, מומלץ להקיף את העץ עם 3-4 עמודים מעץ (במבוק או כל מוט עץ שהוא) וסביבם למתוח רשת צל שתבלום מעט את הרוחות. סביבם יש למתוח חוט גמיש (בשום אופן לא חוט ברזל). אחרת, העץ יהיה עם גזע עבה, אך בנקודות מסוימות החוט ייצר את הגזע, ויפגום ביציבות שלו".

 

צריכים גנן? לחצו כאן   

 

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים