שתף קטע נבחר
 

טכנולוגיות ישראליות מקצרות תהליכי בניה

חברות ישראליות מביאות את הטכנולוגיה של הסטארטאפ ניישן אל ענף הבנייה המסורתי. אתמול (א') נפתחה תערוכת BAU, הוותיקה והגדולה מסוגה במינכן שבגרמניה, כשבפעם הראשונה הוקם ביתן ישראלי של מכון היצוא ומנהל סחר חוץ . בעולם מגלים עניין ומתחילים ליישם. הכירו כמה מהן

אם תצליחו לראות במבט על את ענף הבנייה, תוכלו לראות, גם בעין פחות מקצועית, שהתחום עבר שינויים מועטים במאות ואלפי השנים האחרונות. הנחת יסודות, שימוש בחומרים, ריצוף, טיוח ועוד - אלה נותרו פעולות זהות היום ממש כמו בעבר. החלק שמשתנה עם השנים הם החומרים והטכניקה.

 

עם גידול האוכלוסייה העולמית, תנופת הבניה אינה רק תופעה ישראלית והענף המסורתי משווע לחדשנות, שתזרז תהליכים. בשנים האחרונות משתלבות טכנולוגיות מתקדמות בענף וההיי טק הישראלי, שהשפיע רבות על ענפים שונים, תורם את הידע שלו גם לזה.

 

אתמול (א') נפתחה במינכן שבגרמניה תערוכת BAU (מתקיימת בין ה-13-14 בינואר) שמתרחשת אחת לשנתיים. התערוכה, בתחום טכנולוגיות הבנייה (Construction Tech), מתמקדת בתכנון הבנייה, חומרים ומערכות והביתן הלאומי שמציבה ישראל, כבר מושך אליו עניין רב.

 

בפעם הראשונה

"תערוכת BAU השנה שמה דגש מיוחד על טכנולוגית הבניה ומקדישה לכך אולם שלם שנקרא BAU-IT. ואכן זו הפעם הראשונה שהנושא יוצג בתערוכה בביתן ישראלי עם 10 חברות ישראליות חדשניות", אומרת נועה אהרוני, מנהלת ענף טכנולוגיות בניה וקלינטק במכון היצוא. "זה תחום שהעניין בו עולה בכל העולם. הנושא חדש יחסית גם בעולם בגלל ששוק הבניה הוא אחד מהתעשיות הגדולות והמסורתיות בעולם, שוק שמגלגל מאות מיליארדים של דולרים ופוטנציאל הרווח שם הוא עצום".

 

בנייה מנוף מנופים כרמי גת קריית גת בניין בניינים (צילום: רוטירס)
(צילום: רוטירס)

 

"בשנים האחרונות קמים סטרטאפים רבים בתחום בעקבות גידול בעולם הבניה וצמיחה שלו בשווקים המפותחים כמו גם המתעוררים. בגלל המסורתיות והשמרנות בענף, בגלל הפוטנציאל בחיסכון בתקציב ובמשאבים בעולם הבנייה, יש הרבה עניין בפיתוחים ובפתרונות ייעול, ואיתם מגיעים גם המשקיעים והחברות הגדולות".

 

אהרוני מציינת שבישראל יש כ-100 סטרטאפים סביב הענף וניכר שחברות גדולות בתחום הבניה מעוניינים להשקיע בהם ובעולם הבניה הישראלי. "מכון היצוא ומנהל סחר חוץ במשרד הכלכלה, נרתמו להגביר פעילות בתחום", אומרת אהרוני. הבחירה של אלה ב-BAU, התערוכה הוותיקה והגדולה מסוגה, היה אם כך טבעי. "כחצי מיליון מבקרים משתתפים בה והיא מרכזת את כל הפעילות בנושא התכנון והבניה", אומרת אהרוני ומוסיפה: "ממיכון ועד חיפויים ואולם שלם מוקדש בה לטכנולוגיות בניה".

 

"זו ההזדמנות גדולה לחברות המציגות ותוצאה של שנתיים של פעילות אינטנסיבית ועשרות משלחות שהגיעו לארץ, כאלה שמפגישות בחו"ל חברות ישראליות עם מפיצים, משקיעים, חברות בניה, שותפים אסטרטגיים, שותפים עסקיים וכד'".

 

בביתן הישראלי יש מגוון רחב של חברות טכנולוגיה בבניה - מחדשנות טכנולוגית בעבודות מסורתיות ועד רובוטיקה ורחפנים. בענף שסובל מבעיות של חריגות זמנים, חריגות תקציב, רמת החיים של הסביבה בה מתקיים הפרויקט, סכנות חיים ובטיחות, החברות מטפל בדיוק בזה. מכון היצוא ומינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה מקווים ש-10 החברות הישראליות בתערוכה יביאו התחלות של עסקאות ושותפויות עסקיות אסטרטגיות כדי שהחברות הישראליות יתמקצעו בתחום. הכירו כמה מהחברות הישראליות. 

 

Okibo - פתרונות רובוטיים לתהליכי הבנייה

החברה, שמשתתפת ב-BAU, התחילה במציאת פתרונות רובוטיים בענף התעשייה ובתהליכים בתחום הבניה. משם התפתח התחום ליישום פתרונות טיוח בבניה. את החברה הקימו גיא גרמן, מנכ"ל ומייסד ונדב שורוק, מייסד ומנהל הפיתוח העסקי יחד עם חברת ג.ג. רובוטיקה וחברת ST בריכות שחיה.

 

"הרובוט הוא כלי שמסוגל לעשות דברים רבים. אנחנו מייעדים אותו ליישומים יעודיים", אומר גרמן. "זה התחיל כשלקוח שלנו מתחום הבניה ביקש לשפר ולייעל תחומים בענף הבנייה ובמסגרת החיבור הזה נולדה החברה העצמאית שלנו, שמפתחת רובוט אוטונומי חכם בענף הבניה. כרגע הרובוט מיועד לעבודות פנים ופיתוח קומות, בין קירות הבניין".

 

תערוכת BAU ()
פתרונות רובוטיים לתהליכי הבנייה

 

החברה, שמפתחת הכל בארץ, יושבת בקרית אריה בפתח תקווה ובמעבדה של ג.ג. רובוטיקה, שיושבת באתר בניה, בו נעשים הניסויים. הרובוט עצמו מגיע כזרוע רובוטית והוא מוצר מדף, שעליו נעשים היישומים השונים. החברה פיתחה גם פלטפורמת ניוד לרובוט אל אתרי הבניה.

 

"הרובוט יודע לסרוק תלת מימדית את חלל החדר שהוא נמצא בו ורמת הדיוק שלו גבוהה", מספר שורוק. "הוא מייצר מפת חלל ברמת דיוק של מילימטרים ומחשב את הצורך ביישור השטח ואחר כך יודע לעשות את הטיח עצמו".

 

לתערוכה יוצאת החברה עם מערכת ידנית. בקרוב תגיע לרובוט גם ממערכת זיהוי של החומר הספציפי הרצוי לעבודה בשטח נתון: צבע, שפכטל אמריקאי, באגאר, טיח גבס וכד'. "האבטיפוס שלנו יודע לעשות פיילוטים בחברות הבניה עצמן לטובת יישומים ספציפיים", אומר שורוק.

 

ל-BAU מגיעה החברה עם אב טיפוס שני ועובדים בה כבר על האבטיפוס השלישי. ברבעון שני או שלישי של השנה הם יגיעו עם רובוט שיוכל לעבוד על פיילוטים. "מטרת התערוכה מבחינתנו היא יצירת לידים ופיילוטים לשיתופי פעולה עתידיים", מסכם שורוק.

 

DS construction - בניה מהירה בשיטה מותאמת

"ד.ס. הרכבות" קיימת קרוב ל-30 שנה ומתמחה מהקמתה בכיסוי גגות באלומיניום ופלדה למבני תעשיה וציבור בייצור מקומי. הם מתמחים גם בייצור כסאות לאצטדיוני ספורט והגדולים בתחום זה בארץ. פרויקטים רבים שלהם פזורים בארץ וחלק מהם מוכרים מהאצטדיון בנתניה, אצטדיון פתח תקווה, שדה התעופה רמון ורבים נוספים. לאחרונה הם בנו בשיטה שלהם הרחבה לפנימייה ותוספת כיתות בבית ספר בחיפה.

 

תערוכת BAU ()
בניה מהירה בשיטה מותאמת

 

"ב-5-6 השנים האחרונות פיתחנו שיטה, שעושה שימוש בפאנל ייחודי שהוא פיתוח יחודי לנו", מספר איתי מוסקוביץ', סמנכ"ל הפיתוח העסקי. "הכיסוי משמש בדרך כלל לכיסוי גגות. בתחום הבניה הקלה, זו שעשויה מחלקים מורכבים מכנית, השיטה שלנו עושה שימוש ב"קסטות" האלה לבניה שניתן להתאים לכל תכנית". החברה נמצאת בשלב הוצאת פטנט לפתרון הייחודי.

 

"השיטה שלנו היא בניה של קירות, שהם תחליף לבלוקים ולעמודים, שמהווים יסודות לבניין. ה'קסטות', היחידות שמרכיבות את הקיר, הם שלד המבנה", אומר מוסקוביץ' ומוסיף שבחו"ל בונים מבנים מבניה קלה, גם למגורים. "לכן אנחנו מזהים שם את השימוש והצורך. עם ה'קסטות' ניתן לבנות עד 4 קומות ללא עמודי בטון. זו שיטה ייחודית, שמאפשרת הרכבה מהירה תוך כדי יצור בשטח. זה ירוק יותר וזול יותר".

 

תערוכת BAU ()
"מקווים שתתחיל לצבור לקוחות בחו"ל". DS construction

 

היתרון של החברה הוא שהם יודעים לעשות את זה עם מכונות ניידות בשטח. לפרויקטים גדולים, להם מיועד הפתרון, זה יתרון גדול, שניתן להעביר ולהטיס את המכונה. בתערוכה מעוניינת החברה למצוא שותפים שייצגו אותה באירופה ובכלל. "בישראל השיטה מעוררת כבר עכשיו הרבה עניין ואנחנו מקווים שתתחיל לצבור לקוחות בחו"ל", מסכם מוסקוביץ'.

 

BuilderEdge - לעשות סדר בתהליכי הבניה

החברה מציגה נושא אחר בענף הבניה. נושא השליטה והבקרה שמאופיין בהליכי בניה מורכבים מאד, מרובי משתתפים ויקרים מאוד. החברה יושבת בפולג, בנתניה, מפתחת פלטפורמה ועובדת עם צוות מהנדסים בחברת הבניה "תדהר". התוכנה מייצרת בקרה על תהליכי בניה מסודרים, משיפוץ של דירה בודדת ועד פרויקטים של 1,200 יחידות דיור חדשות. את החברה ייסדו יגאל לבדב - מייסד ומנכ"ל החברה, ישי הספל - מייסד וסמנכ"ל הפיתוח ושרון אל-אל - מייסד וארכיטקט המוצר..

 

המערכת יודעת לנתח את כל שלבי הפרויקט, ברמת ביצוע של הנעשה בכל יום, בכל דירה, גם בפרויקטים של אלפי דירות. למעשה המערכת בודקת כל אספקט בבניה. "אנחנו מתכננים ושולטים ב-25 אלף פעילויות לכל פרויקט", מספר לבדב, "מרמת תכנון התקציב, לוחות זמנים וקבלנים מקצועיים שונים, איכות, רכש, כמויות חומרים ועוד".

 

"קיימת תפיסה בעולם שתחום הבניה מסורתי ולא מתפתח. לפני 4 שנים הבנתי שיש צורך ומקום לשינוי משמעותי, ודווקא בישראל יש חשיבה מתקדמת; תהליכית; שוק הבניה בעולם קשה ולמרות זאת טכנולוגיה נכנסת גם לענף הזה, בהדרגה . יש בענף תשוקה להצליח,וצרכים שיש למלא "

 

לבדב והספל היו יחד בשרות הצבאי. הם הגיעו מיחידת תוכנה בחיל האוויר, מתחום האוויוניקה והסימולטורים. אחרי השרות היה לבדב ארכיטקט תוכנה ראשי בפניקס שם הכיר את שרון. בהמשך היו לו סטארטאפ בתחום הביטוח. אבל במשפחה שלו כולם מהנדסי בניה, כך שיש הסבר להסבה המשמעותית שעשה בחייו. כמעט 4 שנים מפעילה החברה את מערכת הבקרה שלה בפרויקטים בכמה עשרות מדינות בארצות הברית ובישראל ועכשיו היא מתחילה לעבוד בפרויקטים באירופה.

 

"המרכיב החשוב במערכת שלנו הוא בדיקת רמת האיכות והבטיחות של כל פרויקט. המערכת מחייבת מילוי דו"חות ביקורת ואיכות", אומר לבדב. "בחזון שלנו, אנחנו מייצרים אתר בניה דיגיטלי, שיתחבר לסנסורים, שיתחברו למערכת ויתנו תמונה בזמן אמיתי של התהליך. זה 'אינטרנט של הדברים', שיתחברו לכל מקום באתר הבניה ויבדקו ביצועי עובדים, הספקים, התקדמות שלבים בפרויקטים, כמויות חומרים, ועוד", הוא מסכם.

 

גרמניה - המובילה בתחום הבניה הפרטית והמסחרית באירופה

"תערוכת BAU הינה התערוכה המובילה באירופה לארכיטקטורה, חומרים ומערכות לתחום הבניה. בתערוכה יציגו מעל 2,000 חברות, מ-42 מדינות ויותר מ-250,000 מבקרים", מספרת יפעת ענבר, ראש הנציגות הכלכלית של משרד הכלכלה והתעשייה במינכן. "איגוד תעשיית הבניה הגרמני (HDB) חוזה תחזית צמיחה של כ-6% ב-2019 ותחום הבניה למגורים מוביל את התחום בגרמניה. בשנים האחרונות גם תחום התשתיות והבניה הציבורית קיבל מימון פדרלי משמעותי דבר שהביא לדחיפה בסקטור.

 

לדבריה, "סקטור הבניה עובר בשנים האחרונות תהליך של שינויים והתאמה לאקלים הדיגיטציה המשתנה; מתחומי ניהול האנרגיה בבניה ובבניינים, תחום הבית והמשרד והכל תוך מתן דגש על יעילות בתהליך הבניה, ניצול תשומות והפחתת פסולת.

 

"סקטור הבניה בגרמניה הוא סקטור מסורתי יחסית. בנוסף לחברות ענק, חלק גדול מהחברות בסקטור הן חברות בינוניות, המנוהלות באופן אישי על ידי הבעלים או בן משפחה, ובניית האמון הינה אחד האתגרים המרכזיים עליהם יצטרכו החברות הישראליות להתגבר ולהשקיע בו תשומות כדי לייצר שיתוף פעולה ארוך טווח וחדירה איכותית לשוק", הוא אומרת.

 

לקראת התערוכה, נפגשו ממינהל סחר חוץ עם מגוון גורמים בשוק הבניה בגרמניה ויצרו קשר עם יועץ שיסייע בתיאום פגישות פרטניות עבור החברות המציגות. "הנציגות נותנת מענה לכל חברה ישראלית שפונה להיכנס לשוק הגרמני ומסייעת למצוא את השותפים המתאימים לה. השוק הגרמני מחפש את החדשנות הישראלית במגוון תחומים ויש כאן הזדמנות עבור החברות הישראליות. אני מזמינה חברות ישראליות שמעוניינות לעבוד מול השוק הגרמני לפנות אלינו, בנציגות הכלכלית של משרד הכלכלה והתעשייה במינכן, ואנחנו נשמח לסייע", מסכמת ענבר.

 

תערוכת BAU ()
פתרונות בנייה ישראליים בתערוכת BAU

 

בשיתוף מכוון היצוא

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים