להפיץ את בשורת הגלידה מהגליל
אדם זיו ועלאא סוויטאת, מנהלי "גלידה בוזה", נפגשו עם המנטורים מטעם תחרות עסקים קטנים כדי להבין איך להתרחב לכל הארץ ואולי גם לחו"ל
בשיתוף בנק הפועלים
בימוי: אסף קוזין, צילום: ירון שרון, הפקה: דולב לשם, עריכה: שגב גינזבורג, אפטר: יותם קצור
איך אומרים דו קיום בערבית? בוזה. טוב, בעצם לא ממש, כי בוזה זה גלידה בערבית, אבל "גלידה בוזה" - של אדם זיו ועלאא סוויטאת - יכולה בהחלט להיחשב סמל לדו־קיום. מתברר שאם ערבים ויהודים רוצים ללמוד לחיות ביחד, הם צריכים להתחיל מהמכנה המשותף הבסיסי ביותר - האוכל.
הסיפור של בוזה לא מתחיל כאן, אלא דווקא באיטליה. אדם זיו (32), קיבוצניק מסאסא, טייל בעולם וחלם להכין גלידה. הוא עבד בגלידריות שונות והתמקצע, ואת תקופת הסטאז' הארוכה ביותר עשה באיטליה, בגלידרייה קטנה באחד הכפרים שליד פירנצה. שם הכיר איש בן 84 שהחליט לבנות רפסודה ולחצות בה את האוקיינוס האטלנטי. אמר ועשה. מי שעזר לו בבניית הרפסודה היה לא אחר מאדם, שההשראה שעורר בו הזקן המיוחד גרמה לו לחזור לארץ עם חלום משלו: להקים באחד מהכפרים הערביים בגליל גלידרייה יהודית־ערבית שתייצר גלידות מחומרים איכותיים וטבעיים עם גוון גלילי. אמר ועשה.
בחיפושיו אחר המקום המושלם להגשמת חלומו פגש זיו את עלאא סוויטאת, הבעלים הצעיר של מסעדת "אלומה" בתרשיחא. עלאא (35) היה האדם הראשון שעיניו נצצו בהתלהבות כששמע על הרעיון, ובן רגע הפכה השותפות בין השניים לטבעית ומובנת מאליה. רשת הגלידריות הייחודית שהקימו מונה היום, שש שנים לאחר הקמתה, חמישה סניפים - בתרשיחא, סאסא, צומת הגומא ליד קריית־שמונה, צומת הפיל ליד רמת־השרון ורחוב החשמונאים בתל־אביב, ולדברי עלאא ואדם היד עוד נטויה, כשהכוונה היא להביא את בשורת הדו קיום המתוקה לכל הארץ.
גלידה בוזה שמה דגש על טריות, איכות וחדשנות. "הגלידות שלנו מיוצרות מדי בוקר מחומרי גלם מקומיים שנקטפו ונאספו זה עכשיו", הם אומרים. "כמו כן, אנחנו שומרים את הגלידה במקרר מיוחד מתחת למכסי נירוסטה, מה ששומר על מרקם וטעם מושלמים. אנחנו מכינים גלידות לפי עונות, כמו גלידת סברס, תאנים, ואפילו אשכולית אדומה, כאשר אחד מטעמי הדגל שלנו הוא גלידת קסיופאה, המורכבת מקשיו וטופי מלוח, שילוב טעמים משכר. אנחנו גם משתפים פעולה עם עסקים שנמצאים סביבנו בקיבוצים, במושבים ובכפרים בגליל, כמו למשל ערק מסדה של משפחת חדיד במעיליא, ארז קומרובסקי במתת, הקונדיטורית מיכל בוטון, טחינת אל ארז ועוד, ומכינים גלידות עם ערק, עם טחינה וכו'".
זיו וסוויטאת נרשמו לתחרות העסקים הקטנים של "ידיעות אחרונות" ו-ynet בשיתוף בנק הפועלים כדי לדעת איך לשווק את העסק נכון ולהתרחב לכל רחבי הארץ, ואולי גם לעולם. "אנחנו רוצים שכולם יכירו את הסיפור שלנו, לא רק אנשים מהצפון. שכולם יידעו שיש עסק משותף של ערבי ויהודי שמסתדרים בצורה מדהימה יחד. הבשורה שלנו הגיעה אפילו עד לאו"ם, שם זכינו לפני יותר משנה בפרס מיוחד לצד 16 עסקים נוספים שהופכים את העולם למקום טוב יותר", הם אומרים.
הם נבחרו בין העסקים שעלו לגמר, ובשבוע שעבר הם נפגשו בסניף הרשת בתרשיחא עם מנטורים מטעם בנק הפועלים כדי להתחיל את הליווי המקצועי הניתן להם במסגרת התחרות. ראשונה הגיעה לסניף ג'וליה זאהר, בעליה של חברת הטחינה והחלבה אל ארז, אשת עסקים מרשימה שפרצה את גבולות ישראל ומשווקת בהצלחה בעולם. "אני מאוד מתרגשת להיות פה", היא אומרת בתחילת המפגש. "עצם השותפות היפה בין עלאא לאדם עושה לי טוב בלב, ואני מאמינה שהדו קיום הזה לא יעשה טוב רק לעסק שלהם, אלא לכולנו במדינה".
במהלך המפגש הסבירו השניים לזאהר על רצונם להתרחב ולהכפיל את מספר הסניפים במהלך השנים הקרובות תוך התמקדות בערים מעורבות כמו ירושלים וחיפה או בכפרים ערביים. לשאלתה הם סיפרו כי הם מחוברים מאוד לשטח, מכירים היטב את כל העובדים בכל חמשת הסניפים, וגם רבים מהלקוחות. "בשונה מעסקי מזון אחרים הדומים לנו, אנחנו לא מאמינים בזכיינות, ורוצים לפתוח את כל הסניפים בבעלות החברה", ציינו.
בסיכומו של המפגש המליצה זאהר לשניים: "ישראל היא שוק די קטן, וגלידה בוזה היא כבר מותג חזק בעולם הגלידות המקומי. נכון להיום, אני חושבת שיש לכם פוטנציאל מאוד גדול להצליח בחו"ל, בייחוד עם הסיפור היפה שלכם, והייתי מאוד שמחה לראות אתכם פותחים סניף ראשון בניו־יורק. אני בהחלט אשמח להיות בפתיחה הבאה שלכם".
אחר כך הגיעה אסנת וולך, מנהלת מחלקה עסקית בסניף מעלות תרשיחא בבנק הפועלים. בתום הפגישה היא סיפרה: "הגעתי לגלידרייה ופגשתי שני יזמים צעירים ומבטיחים שבעיניים שלהם ניתן לראות את האהבה שלהם לעסק ואת הרצון לגדול ולהתפתח. המלצתי להם להגיע למומחי העסקים של בנק הפועלים, לבנות יחד תוכנית עסקית להתרחבות לסניפים נוספים, ולעשות שימוש במימון לטווח ארוך, כדי לא לפגוע בתזרים השוטף של העסק. גלידרייה היא עסק עונתי, ולכן ניהול התזרים מאוד חשוב".
וולך ציינה כי עסקים דומים שורדים לרוב 5-3 שנים, אך גלידה בוזה קיימת כבר שש שנים ומצליחה מאוד בגלל היזמים שעומדים בראשה. "החיבור העסקי של אדם ועלאא הוא ייחודי ויפה והם מנהלים את העסק בצורה מאוד נכונה. אני בהחלט מאמינה שהם יתרחבו בהצלחה בעתיד הקרוב".
בשיתוף בנק הפועלים