שתף קטע נבחר
 

כך אתם הורגים את הצמחים בבית

שוכחים מים עומדים בצלחת שמתחת לעציץ? משאירים את הצמח בעציץ הפלסטיק שקיבלתם במשתלה? משקים את כל העציצים באותו זמן ובלי קשר לרמת הרטיבות של האדמה? אתר "המקצוענים" עם שש טעויות שכדאי לכם להימנע מהן, אם אתם רוצים שהצמחים ישרדו אצלכם יותר מכמה חודשים

שוב קיבלתם עציץ במתנה לחג? ביקרתם במשתלה ונשבעתם שהפעם העציץ הזה ישרוד אצלכם לפחות 3 שנים? אז למרות שאתם משמידי צמחים סדרתיים, זו לא גזירת גורל. גם אם לא עשיתם תואר בבוטניקה תוכלו לגדל כמה צמחים בכיף, אם תקפידו על הכללים. הכל מתחיל בבחירת הצמח בהתאם למיקומו (בבית, במרפסת או בגינה), דרך הקפדה על שתילה נכונה ועל השקיה לפי סוג הצמח. לרגל ט"ו בשבט, שחל השבוע, הכנו לכם מדריך הכולל את הטעויות הנפוצות, שאת חלקן לפחות סביר להניח שאתם עושים, ואשר כדאי שתימנעו מהן. אתם עצלנים במיוחד? מצאנו לכם כמה צמחים שתתקשו להרוג ואשר כמעט ויגדלו את עצמם.

 

    (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הטעות: לבחור צמחים לפי יופיים ולא לפי המיקום אליו הם מיועדים  

כמו בזוגיות, הכל עניין של התאמה. כשאתם מגיעים למשתלה, כדאי שתבחרו את הצמחים בהתאם לתנאים שבהם אתם מתכוונים לגדל אותם. "כדאי מאוד לבחור את הצמחים בהתאם למיקום שלהם ולתנאי האור", מסביר אייל מליון, הנדסאי אדריכלות נוף ובעלי הבלוג 'אדנית'. "האם הם מיועדים להיות ממוקמים בסלון, במרפסת, על אדנית המטבח, בתוך עציץ בגינה? יש הבדל בין צמח שאמור להיות בסביבה שבה מרבית שעות היום דולק מזגן לבין צמח שאמור להיות עמיד בפני רוחות חזקות במרפסת הממוקמת בקומה גבוהה. ישנם צמחים שלא יסבלו במצב של קרינת שמש ישירה או רוחות חזקות. גם אם הצמח ממוקם בבית, אך במשך מחצית שעות היום הוא חשוף לשמש ישירה – הוא לא ישרוד".

 

איזה שיעורי-בית מומלץ לעשות לפני שמגיעים למשתלה?

מליון: "כאמור מומלץ להגיע עם מידע לגבי המיקום שבו מיועד להיות העציץ (בתוך הבית, בחוץ), תנאי התאורה שם (שמש ישירה, חלקית), מה מטרת הצמחים (נוי, הסתרה), מהן מידות השטח שבו תרצו למקם את העציצים. כל אלו יסייעו לעובדי המשתלה להתאים לכם את הצמח בצורה מדויקת יותר".

 

ואם לא בטוחים לאן בדיוק מיועד העציץ?

"אם אתם קונים עציץ במתנה למישהו אחר או שאתם מגדלי עציצים 'מתחילים' שמעוניינים ללכת על בטוח, העדיפו צמחים חזקים ועמידים כמו סנסיווריה", ממליץ מליון. "צמח זה יתאים לתנאי פנים וחוץ, ויענה על ההגדרה של צמח שיהיה לכם קשה להרוג".

 

    (צילום: shutterstock)
מכירים את התמונה הזו? כדי שלא תצטרכו שוב לגלות שהעציץ המפואר שקניתם לא שרד את העונה - כדאי שתשקיעו קצת יותר(צילום: shutterstock)

הטעות: להשאיר מים עומדים בצלחת שמתחת לעציץ

מה כדאי לעשות? "לאחר כל השקיה כדאי לייבש את תחתית העציץ ולהחזירה אל מתחת לעציץ רק אשר היא יבשה לחלוטין", אומר מליון. "חשוב מאוד להקפיד על כך, משום שכשהמים עומדים בתחתית העציץ הם מונעים משורשי הצמח להתאוורר. צריך לזכור שלצמח השתול בתוך עציץ יש בסך-הכל שני פתחי אוורור: בחלקו העליון ובפתחי הניקוז שבתחתית. כשפתחי הניקוז נסתמים, לאורך זמן, הצמח יכול להירקב".

 

עוד כתבות בנושא:

אלו תבלינים כדאי לשתול בחורף?  

אל תזרקו את הכסף שלכם מהגג 

4 טיפים להקמת או חידוש גינה בבניין משותף

 

הטעות: משאירים את הצמח באותו המיכל שקיבלתם מהמשתלה

נכון שמשתלות רבות גוזרות קופון מאוד יפה עבור עציצים הנמכרים יחד עם העציצים, ואולם זו לא סיבה להשאיר אותם במיכל הפלסטיק המקורי שקיבלתם מהמשתלה. ישנן חנויות סטוק רבות שבהן תוכלו לרכוש עציצים בזול ולשמור על הצמחים שלכם לאורך זמן.

 

"חשוב מאוד להתאים את גודל העציץ לגודל הצמח", אומר מליון. "לרוב, מיכל השתילה שמגיע מהמשתלה קטן יחסית ומיועד להיות מעין 'תחנת מעבר' עד שיישתל ב'עציץ קבע'. אם תציצו בתחתית עציצי הפלסטיק מהמשלה תראו שיש בהם מספר גדול במיוחד של חורי ניקוז ובצפיפות גדולה מדי ביחס לגודל העציץ. כאמור, זה מתאים לתנאי הגידול במשתלה, אך לא אלינו הביתה. חשוב להתאים את סוג העציץ ואת גודלו לצמח אותו נשתול. כמובן שאם מדובר בצמח שאמור לגדול בצורה משמעותית, חשוב שהעציץ יהיה גדול יותר ויאפשר צמיחתו".

 

איך יודעים מהו גודל העציץ המתאים לצמח? "ראשית, יש לברר במשתלה מהו הגודל שאליו הצמח עתיד לגדול פחות או יותר", אומר מליון. "בכל מקרה, לא מומלץ לשתול את הצמח בעציץ שגודלו כמעט זהה לגודל גוש השורשים של הצמח. זו טעות נפוצה לשתול אותו בעציץ הזה בגודלו לעציץ הפלסטיק הזמני. אם תשלפו את הצמח מתוך העציץ בו הוא שתול, תראו את גוש השורשים שלו. לרוב, כדאי לשתול אותו בעציץ בגודל שגדול ממנו בלפחות 2-3 מידות. עדיף שהעציץ יהיה גדול מדי ולא קטן מדי".

 

   (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הטעות: משקים את כל הצמחים באותו הזמן

אם יש לכם טקס קבוע מדי יום, או שלוש פעמים בשבוע, ואשר כולל השקיה של כל הצמחים שלכם "ליתר ביטחון" אתם עושים בדיוק את הדבר ההפוך מהנדרש מכם. "יש להשקות כל צמח רק כאשר האדמה שבה הוא שתול יבשה. כיצד תדעו שאתם משקים במידה הנכונה? יש לנעוץ אצבע עמוק אל תוך אדמת העציץ ולבדוק. אם האדמה לחה, דלגו יום. אם היא יבשה, השקו. כלל זה נכון לגבי כל סוגי הצמחים ובלי קשר לגודלם".

 

לדבריו, "אין להשקות על פי תחושת בטן אלא אך ורק על פי מצב הלחות שבאדמה. במשך הזמן, תלמדו כל כמה זמן כל צמח דורש השקיה, אך חשוב מאוד שתזכרו שלמרות שניתנות הוראות השקיה עבור כל צמח, הן רק כללי אצבע שיתנו לכם קנה מידה כלשהו אך לא יהוו תחליף לבדיקה של מצב האדמה בפועל. אם האדמה יבשה, השקו תמיד עד שתראו שמים מחלחלים מתחתית העציץ. חלחול המים הוא הסימן לכך שהמים הגיעו אל כל שכבות השורשים של הצמח".

 

"אם אתם ממקמים כמות גדולה יחסית של צמחים בתוך עציצים בגינה או במרפסת, לא כדאי שההשקעה הכספית תרד לטמיון בגלל שניסיתם לחסוך על מערכת השקיה אוטומטית", ממליצים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "במידה חמה כמו ישראל, מספיקים לעתים שבועיים של שמש כדי להמית צמח באופן שכמעט בלתי אפשרי יהיה לשקם אותו. לכן, אם אתם לא סומכים על הזיכרון שלכם, ובייחוד אם יש לכם ניסיון עבר למוד אכזבות בתחום זה, כוונו כמה טפטפות ומחשבון השקיה ותהנו מגינה פורחת. אם מדובר בעציצים במרפסת, ודאו שהשיפועים ברצפה מכוונים אל פתחי הניקוז וכי מערכת הניקוז תקינה, כדי למנוע מצב של רטיבויות מים אצל השכנים - שכן אתם אלו שתצטרכו לשאת בעלות כיסוי הנזקים".

 

    (צילום: shutterstock)
אל תתפשרו על אדמה מהגינה - מצע שתילה מיועד לעציצים(צילום: shutterstock)

הטעות: לשתול את השתיל בתוך אדמה שהבאתם מהגינה  

זו טעות גדולה להסתפק בשתילת הצמח בתוך אדמה שהבאתם מהגינה. "אדמת גינה לעולם לא תהווה תחליף ל'מצע שתילה' המיועד לעציצים", מסביר מליון. "מצע השתילה תוכנן כך שיהיה מאוורר ובעל יכולת לנקז את המים ולשמר את המים לשורשי הצמח בצורה מאוזנת. לא מדובר בעץ שנשתל באדמה, אלא בצמח שנשתל בתנאים שהם כביכול בלתי 'טבעיים' לו, ולכן גם המצע אמור להתאים לתנאים אלו. אדמת חמרה מהגינה לא תוכל לשמש כתחליף, וכשתשקו את העציצים היא תהפוך לבוצית ובהחלט עלולה להמית את הצמחים".

 

הטעות: לשכוח לדשן את הצמחים

אם אתם חושבים שהצמחים שלכם יסתדרו לבד ויסתפקו במים, אתם טועים. מליון: "צמחים הגדלים בתוך עציצים, בשונה מצמחים שנשתלו בקרקע, זקוקים להזנה קבועה של דשנים, שישלימו את החסר. לכן, חשוב להקפיד לדשן את הצמחים באופן סדיר. השוק מלא בדשנים מסוגים שונים: נוזליים או מוצקים. יש לשים לב לדשן בהתאם להנחיות היצרן".

 

    (צילום: רפאל בן-דור, באדיבות זר פור יו)
(צילום: רפאל בן-דור, באדיבות זר פור יו)

    (צילום: רפאל בן-דור, באדיבות זר פור יו)
(צילום: רפאל בן-דור, באדיבות זר פור יו)

כוכבי החורף: רקפות וסחלבים

איך עושים זאת נכון? כמובן שלא נוכל לתת הוראות גידול עבור כל הצמחים, אך הנה כמה צמחי חורף שזה בדיוק הזמן לגדל וגם כמה צמחים שנתיים ועמידים במיוחד, שדי יגדלו את עצמם.

 

רקפות: "זהו צמח פקעת רב שנתי שמומלץ למקם במקום מואר", מסביר כריס וויס, שוזר הבית של זר פור יו. "הרקפות אוהבות קור ואור ביחד. מומלץ לשים אותם בפנים הבית, אך אם בוחרים במרפסת, יש לדאוג שלא יהיו חשופות לרוחות חזקות, היות ומדובר בצמח מאוד עדין. מומלץ להשקות את הרקפות מלמטה לשורשים, כל יומיים-שלושה ולהקפיד על הנחת צלחת מתחת לעציץ או לאדנית, שכן הרקפות משקות את עצמן מהשורשים".

 

סחלבים: קשה לגדל אותם, בייחוד בתנאי האקלים הישראלי, אך רגע לפני שאתם נשברים ורוכשים סחלב מלאכותי, הנה כמה עצות לגידול ביתי שלהם. תחילה, כדאי לדעת שישנם זנים רבים של סחלבים, וכדאי להתאים את הסחלב אל מזג-האוויר בארץ. הזן הנפוץ ביותר במרבית המשתלות הוא מהסוג בן-פרפר, ונמכר בעיקר בחודשי החורף והאביב.

 

זנים נדירים יותר תוכלו לרכוש במשתלות המתחחות בגידול סחלבים. באופן כללי, זהו צמח "מפונק" יחסית, והוראות הגידול והדישון שלו מאוד מורכבות ומשתנות בהתאם לזן. וייס: "לגבי הזן הנפוץ (בן-פרפר) הרי שיש להקפיד על מיקומו בתוך הבית, במקום מואר אך לא בקרבת מזגנים (שכן הוא צמח רגיש במיוחד), לא ליד שמש ישירה ולא ליד רוחות חזקות".

 

לדבריו, "אם יש לכם סבלנות רבה, אז ההשקיה האידיאלית היא להתיז ממיכל ספריי המכיל מים מזוקקים, בכל יום 2-3 לחיצות על האדמה (ולא על הצמח עצמו). בנוסף, אחת לשבועיים יש להשקות עם כחצי כוס מים על אדמת העציץ. אחרת, תוכלו להסתפק בהשקיה של 3 פעמים בשבוע (כמות מזערית של כחמישית כוס מים בכל השקיה)".

 

    (צילום: רפאל בן-דור, באדיבות זר פור יו)
סנסיווריה - פעם בשבוע תשקו אותו בכוס וחצי מים, והוא כבר יסתדר. (צילום: רפאל בן-דור, באדיבות זר פור יו)

    (צילום: רפאל בן-דור, באדיבות זר פור יו)
ספטיפליום - צריך להשקות רק פעם ב-5 ימים(צילום: רפאל בן-דור, באדיבות זר פור יו)

    (צילום: רפאל בן-דור, באדיבות זר פור יו)
סוקולנטים - מסתפקים ביחס אחת לשבועיים בחורף(צילום: רפאל בן-דור, באדיבות זר פור יו)

לעצלנים שביניכם: הנה כמה צמחים עמידים במיוחד

סנסינווריה: "צמח זה נחשב לחזק ועמיד במיוחד", מסביר וייס. "הוא מתאים לגידול בחללים סגורים ומוארים שאין בהם שמש ישירה. בחורף, מומלץ להשקות אותו אחת לשבוע עם כוס וחצי מים. אין למקם אותו בקרבת מזגן, שכן הוא אינו מיועד לתנאי חום חזקים".

 

ספטיפליום: גם צמח זה נחשב לעמיד במיוחד ומתאים לגידול בתוך הבית, ללא שמש ישירה. כלומר, אם אתם ממקמים אותו ליד חלון שהשמש מכה בו כמה שעות ביום – הוא לא ישרוד. וייס: "בחורף, מומלץ להשקות אותו אחת לחמישה ימים עם כוס וחצי מים. בקיץ, יש להעלות את התדירות לפעמיים בשבוע. חשוב שלא למקם אותו ליד מזגן, שכן הוא אינו מתאים לתנאי חום חזקים".

 

סוקולנטים: בשלוש השנים האחרונות טרנד הסוקולנטים צובר תאוצה. הם עמידים במיוחד ומתאים למגדלי עציצים עצלנים יחסית, שכן בחורף ניתן להסתפק בהשקיה שלהם אחת לשבועיים. בקיץ, מומלץ להשקות אותם אחת לשבוע. וייס: "העדיפות היא להשקיה מהחלק העליון של הפרח (כלומר ישירות את העלים). אלו צמחים בעלי עלים וגבעולים בשרניים שמכילים תאים אוגרי מים. מומלץ למקם אותם במקום מואר ליד החלון, אך לא לא תחת שמש ישירה. הם זקוקים לשמש, אך לא חזקה מדי. בחודשי החורף, כאשר המזגן פועל על חימום, יש להימנע מהנחה שלהם תחת האזור אליו מכוונים פתחי המיזוג".

 

צריכים גנן? לחצו כאן

  

ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"

פורסם לראשונה 20/01/2019 12:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים