מעדני חגבים ואוטובוסים בשמיים: נפתחה קומת הסטארט-אפים במרכז פרס לשלום
45 רעיונות חדשניים מוצגים לציבור הרחב בקומת הסטראט-אפים - שנועדה להוות חלון ראווה לתעשיית ההיי-טק הישראלית. שר הכלכלה אלי כהן: "מי שיגיע ירגיש את הגאווה הישראלית ויראה את התרומה של החדשנות"
מגידול מתועש של חגבים שישמשו למזון עתידי דרך השבת ראייה לעיוורים באמצעות משקפיים חכמים בשילוב שתל תוך-עיני ועד רובוט חברתי שילווה אנשים מבוגרים בביתם וידרבן אותם לביצוע פעולות יומיומיות: אלה רק חלק קטן מ-45 רעיונות חדשניים שמוצגים החל מהיום (ד') בקומת הסטארט-אפים שבמרכז פרס לשלום ולחדשנות - קומה שתשמש כפנים של תעשיית ההיי-טק הישראלית.
נתניהו על עסקת אינטל: "ישראל היא מעצמה כלכלית-חברתית וטכנולוגית"
אינטל הגישה הצעה לרכישת מלאנוקס ב-6 מיליארד דולר
הקיבוץ שהתעשר מייצור טפטפות ינסה לעשות כסף מאשפההקומה נפתחה היום לציבור בטקס בהשתתפות שר הכלכלה אלי כהן, יו"ר מרכז פרס לשלום ולחדשנות ובנו של הנשיא המנוח שמעון פרס, חמי פרס, יו"ר רשות החדשנות ד"ר עמי אפלבאום ומנכ"לים של 50 חברות טכנולוגיות פורצות דרך.
הסטארט-אפים שמציגים בקומה יתחלפו אחת לשנה. במסגרת מכרז של רשות החדשנות, נבחרו 45 סטארט-אפים מתוך יותר מ-400 חברות שהגישו את מועמדותן בתחום הבינה המלאכותית, טכנולוגיות המידע, רפואה מתקדמת, חקלאות, חלל וביטחון. גם חברות היי-טק ותיקות כמו התעשייה האווירית, אורבוטק, צ'ק פוינט, אינטל ונטפים מוצגות בקומה.
החללית הראשונה של ישראל והרובוט החברתי
בין הסטארט-אפים שניתן לראות בקומה מוצגות החללית הראשונה של ישראל שתנחת על הירח בפיתוח SpaceIL וטכנולוגיה לאיתור לכודים בהריסות באמצעות איכון הטלפון החכם שנמצא ברשותם בפיתוח חברת אלתא מערכות, חברה בת של התעשייה האווירית.
סטארט-אפ נוסף נועד לספק למנתחים בבתי החולים את האנוטמיה של המטופל ישירות לכפות ידיהם, בפיתוח חברת Real View Imaging. המטרה היא שהניתוח יבוצע באופן אינטואיטיבי, מהיר יותר ובטוח יותר. הטכנולוגיה מאפשרת הדפסת כל נתוני התלת-ממד באוויר אל מול הרופא המנתח כך שתיווצר הולוגרמה תלת-ממדית שתשחרר את הנתונים ממגבלות המסך הדו-ממדי, ותאפשר למנתחים לאחוז בידיהם באנטומיה של המטופל.
סטארט-אפ של חברת Hargol Foodtech מתמקד בגידול מתועש של חגבים כמקור מזון עתיר חלבון לבני אדם, שיהווה חלק מהאוכל העתידי בעידן שבו מקורות המזון צפויים לאזול. המזון שיתבסס על חגבים יהיה יעיל יותר ובר קיימא - וגם כשר. הטכנולוגיה של Hargol Foodtech מאפשרת גידול חגבים כל ימות השנה למרות שבטבע ניתן למצוא אותם רק במשך ארבעה שבועות בשנה. זאת באמצעות קיצור תקופת הדגירה של ביצים מ-40 שבועות לשבועיים ויצירת תשתית כלובים שמגדילה ייצור ליחידת שטח פי עשרה.
חברת Intuition Robotics מציגה רעיון לבניית רובוט חברתי שילווה אנשים מבוגרים בביתם, ידרבן אותם לביצוע פעילויות יומיומיות ויעזור בשמירה על קשר איכותי עם בני משפחתם. הטכנולוגיה מבוססת כל בינה מלאכותית פרואקטיבית שיוזמת אינטראקציה על דעת עצמה. עוד פיתרון למבוגרים שבינינו מציעה חברת Vayyar, המציגה טכנולוגיה המזהה נפילה של אדם ומתריעה עליה, ללא שימוש במצלמות. במקרה שהאדם המנוטר לא קם מנפילתו, המכשיר מתקשר לקרובי משפחה.
חברת Nano Retina מציגה טכנולוגיה להשבת ראייה פונקציונלית לעיוורים שסובלים מהתנוונות של הרשתית. הטכנולוגיה מאפשרת מערכת שכוללת משקפיים חכמים ושתל תוך-עיני שמתקפד כמצלמה ומתרגם את התמונה שנכנסת דרך העין לאותות חשמליים ומשדר אותם למוח. חברת Lishtot מציגה פתרון שיאפשר לכל אחד לדעת אם המים שעומדים לפניו טובים לשתייה, באמצעות טכנולוגיות שיודעות לקבוע מיידית אם יש במים מזהמים לפי עוצמת השדה החשמלי שנמדדת בקרבתם.
חברת Elminda מציגה רעיון לזיהוי מוקדם ולטיפול אפקטיבי במחלות של המוח באמצעות שילוב של טכנולוגיות הקריאה וניתוח הפעילות החשמלית של המוח (EEG). סטארט-אפ של חברת PixCell מאפשר ביצוע בדיקות דם חשובות בנקודת הטיפול ללא צורך במעבדה או בטכנאי מיומן, באמצעות מערכת שמבצעת אנליזה ומחסנית חד-פעמית חכמה.
תחבורה ציבורית בין גורדי השחקים של ת"א - בשמיים
בקומה נפרדת הושקה קפסולת הזמן – חללית שלוקחת את נוסעיה למסע לעבר שנת 2040, באמצעות הרכבת משקפיים ממוחשבים שמדמים את חיי היומיום בעתיד. בין היתר, ניתן לחוות את פקקי העתיד – תחבורה פרטית וציבורית בשמיים שתתנהל בתל אביב, עמוסת גורדי השחקים הצפופים.
כמו כן, אפשר להתנסות בבדיקת בריאות עתידנית על ידי רופא זעיר, שפועל באמצעות רובוט – מניחים את היד, ובאמצעות ננו-רובוטים בתוך הגוף מתקבלת בדיקה שגרתית רפואית, וכל זאת מבלי לעבור בדיקת דם. בנוסף ניתן גם לדמות הדפסת דברי אוכל שונים לפי העדפת אבות מזון.
שר הכלכלה, אלי כהן: "לכל חברה שמציגה בקומה יש מטרה אחת – לעשות את העולם טוב יותר. החדשנות הישראלית היא מפתח לגשרים רבים – לגשרים מדיניים, לגשרים כלכליים ולגשרים לצמצום פערים. קומת הסטארט-אפים מתקשרת לחיזוק הכלכלי של ישראל ולחיבור הפריפריה עם מדינת ישראל. מרכז החדשנות במרכז פרס לשלום ולחדשנות הוא חלון הראווה למדינת ישראל. הביקור כאן הוא חובה לכל ישראלי - לכל ילד ולכל משפחה".
לשאלת ynet כיצד תתרום קומת הסטארט-אפ לחיזוק הפריפריה, השיב כהן: "משרד הכלכלה ורשות החדשנות יצאו בימים האחרונים במספר מסלולים שנותנים תמריצים לחברות שיבואו ויגיעו לפריפריה. מדינת ישראל מובילה בתחום החדשנות. מי שיגיע לקומת הסאטר-אפים ירגיש את הגאווה הישראלית, יראה את התרומה של החדשנות, לא רק לחיזוק המדינה ולחיזוק כלכלה, אלא כאמצעי לבוא ולהפוך את העולם לטוב יותר.
"יש אנשים איכותיים מאוד בפריפריה ובעקבות חוק עידוד השקעות הון, לצד המסלול שהשקנו ברשות החדשנות, היום יותר מתמיד כדאי לבוא ולהשקיע בפריפריה. ראינו את זה בצורה מוצלחת מאוד עם הקמת מרכז הסייבר בבאר שבע ובהקמת מאיץ הסטארט-אפים בתחום טכנולוגיית המזון בקריית שמונה, אבל אנחנו רוצים לפתח את זה בערים נוספות בפריפריה".
לדברי חמי פרס, קומת הסטארט-אפים היא רעיון שנולד עם עזיבתו של אביו המנוח את מוסד הנשיאות. "אבי תמיד היה מספר שמדינת ישראל הוקמה מתוך חלום והיה אומר שאם רוצים להקים את מדינת ישראל, היא תוקם מכוח האדם ולא מכוח האדמה", הוסיף, "החדשנות הזו היא איננה רק טכנולוגיה, אלא היא למעשה רוח האדם שמוטמעת בה. עולם טוב יותר יבוא מכוח היזמות והחדשנות של הדור הצעיר".