הגב של הסטודנטים
יותר אחריות חברתית, יותר צדק לאוכלוסיות במערכת האקדמית, ויותר תקציבים. התאחדות הסטודנטים הארצית, מסכמת את הפעילות שנעשתה בגזרה האקדמית והחברתית בשנת 2018
עכשיו זה רשמי - חוק ארגון יציג! בשנת 2018 נכנס סוף - סוף לתוקפו החוק, שמעגן את התאחדות הסטודנטים הארצית, בתור הגוף הרשמי שמייצג כ- 350,000 סטודנטים וסטודנטיות בישראל. עד כמה שזה ישמע לכם מוזר, מסתבר שעד היום לא היה לסטודנטים שום ייצוג רשמי בפני מוסדות המדינה וגורמים ממשלתיים. אבל מעכשיו הכול התהפך! בחלוף שנתיים שבהם עבדו ראשי התאחדות הסטודנטים קשה, כדי לקדם את החוק בכל המסגרות הנדרשות, מאבקם הצליח.
בין היתר, הם "ישבו" חזק על ראשי ועדת השרים לחקיקה, השיגו אישורים מהמועצה להשכלה גבוהה, ביקרו בוועדה לתקצוב ולתכנון וכן במשרדי האוצר והחינוך וגם במוסדות האקדמיים.
- טל שיינברום, מנכ"ל התאחדות הסטודנטים הארצית, כיצד אתה מסכם את ההישג?
"זה לא היה קל לעבור את כל המשוכות הביורוקרטיות. אבל מצד שני, לכולם היה ברור מה היא החשיבות של ייצוג הולם, לציבור של שכבת הצעירים הגדולה בישראל. יש לנו בהתאחדות צוות של אנשים אדירים, שפועלים מתוך שליחות. הם עובדים ללא הרף בכדי לשפר את מעמד הסטודנט בישראל הן בגזרות האקדמיות והן בגזרות החברתיות.
כל סטודנט וסטודנטית באשר הם, מיוצגים על־ידי ההתאחדות באופן אוטומטי. הדבר נכון גם למי שאין במוסד שלו התאגדויות מקומיות של סטודנטים. בשנת הלימודים האחרונה, מתוקף החוק וכדי להבטיח את המשך פעילותה של ההתאחדות, הסטודנטים משלמים סכום מינימלי של 10 שקלים בשנה. זאת כחלק מתשלום שכר הלימוד שאותו מנפיק המוסד. כמובן שהקפדנו ליידע את כלל הסטודנטים בנוגע לגביית התשלומים. במחיר של פחות מקפה ומאפה, מובטח לסטודנטים שיש להם גב".
* אז מה קרה בגזרה הסטודנטיאלית בשנת 2018? - ריכזנו לפניכם רק חלק מההישגים
1. שירות מילואים:
סטודנטים במילואים? יש לכם יותר זכויות: יחד עם שר החינוך נפתלי בנט, וח"כ מירב בן-ארי, קודמו התאמות חדשות לסטודנטים משרתי מילואים, ובני/בנות זוגם. בנוסף, כבר השנה - בצבירה של ימי מילואים, השירות יספיק לטובת קבלת נקודות זכות אקדמיות.
לדברי בר זונשיין, מנהל קשרי ממשל בהתאחדות: "כבר שנים שאנחנו מקדמים זכויות סטודנטים וסטודנטיות במילואים. אין שום סיבה שהלימודים ייפגעו כתוצאה משירות המדינה. באופן אישי הייתי מעורב בקידום התקנות הללו, ואנחנו ממשיכים לעבוד כדי לוודא שכל המוסדות אכן מיישמים את החוק".
2. לקויי למידה:
סוף, סוף, הושגו התאמות לסטודנטים עם לקויות למידה. לאחר עשור של ועדות, דיונים, פגישות מומחים, ביטולים - וכמובן ויכוחים על תקציב, הוסדר התקציב למרכזי התמיכה עבור סטודנטים עם לקויות למידה. לראשונה, הוחלט על תקצוב מרכזי התמיכה במוסדות, מה שעתיד להגדיל את סל הכלים שיסייע בפועל לכל סטודנט שיזדקק לכך.
לדברי מעיין פדן, רכזת מדיניות אקדמית בהתאחדות: "זה נשמע הזוי, אבל ניהלו מאבק בפועל במשך עשר שנים, כדי להביא לשני ההישגים האלה. מבחינתנו, זו רק תחילת הדרך, כי יש עוד הרבה פעולות שאפשר לעשות לטובת שיפור ההתאמות לסטודנטים עם לקויות למידה".
3. מעונת בפריפריה:
מעונות סטודנטים בפריפריה: הרבה מרפקים נדרשו כדי להשיג תקציב של 100 מיליון ש"ח. כן, 100 מיליון ש"ח, שיוקדשו לטובת בניית מעונות סטודנטים בפריפריה, בקרבת מוסדת אקדמיים.
מעונות סטודנטים מספקים פתרון מגורים זול, ואף מביאים להורדת מחירי השכירות בסביבה בה הם ממוקמים. זו אחת הדרכים הפרקטיות למלחמה ביוקר המחייה. בעניין הזה, בחודשים הקרובים עתיד לצאת לדרך קול קורא לבניית המעונות.
4. סטודנטים עם מוגבלויות:
50 מיליון ש"ח הושגו לקידום נגישות עבור סטודנטים עם מוגבלות. באופן תקדימי, בשנת 2018, הוחלט להעביר תקציב של 50 מליון ש"ח, שיושקעו לאורך חמש שנים בקידום נגישות לסטודנטים עם מוגבלות,כמו גם ליצירת פעילות חברתית לשיתוף מלא שלהם בחיים הסטודנטיאליים.
בין הפעילויות שמבצעת התאחדות הסטודנטים לשינוי לטובה של המצב, פועלים בקמפוסים גרעינים של סמ"ן (סטודנטים מנהיגים נגישות), שתכליתם ניפוץ סטיגמות כלפי סטודנטים עם מוגבלות, וקידום שוטף של זכויותיהם.
לדברי מיכל מגד, מנהלת מחלקת מעורבות בהתאחדות: "סטודנט עם מוגבלות מכל סוג שהיא, הוא סטודנט מן המניין. שווה בין שווים. הוא פשוט צריך התאמות שיאפשרו לו לקבל הזדמנות שווה כדי להצליח באקדמיה. אני מאוד גאה בסטודנטים שלנו על הפעילות המדהימה הזאת וכמובן מברכת על קבלת התקציב החשוב".
5. תחבורה ציבורית:
"קווי אקדמיה" - הדרך של הסטודנטים לקמפוסים: תוכנית "קווי אקדמיה", לטובתה התגייסו משרד התחבורה ושר החינוך, הושקה השנה, עם עשרות קווי אוטובוס חדשים, שיתגברו את התנועה אל המוסדות האקדמיים ומהם החוצה. התכנית, שתתבצע בשלבים לאורך חמש שנים, תסקור בכל סמסטר מספר מוסדות אקדמיים שונים בפריפריה, ובהתאם לכשלים ולקשיים שיעלו שם, יתוגברו ואף יתווספו קווי תחבורה ציבורית, שיקלו ויוזילו את ההתניידות אל המוסד האקדמי.
6. מלגות:
גשם של מלגות: היום כבר ברור שבלי מלגות, קשה - עד בלתי אפשרי לממן את התואר אקדמי. בשנה החולפת, הצטרפו עוד מלגות, למגוון המלגות שכבר פועלות בחסות התאחדות הסטודנטים הארצית. האחרונה שבהן- אשר נולדה בשיתוף משרד החקלאות וקרן פילנתרופית, היא מלגת "חבר כלבבי", אשר קוראת לסטודנטים לשמש בתי אמנה לכלבים, עד למציאת בית מאמץ.בנוסף, קהילות הסטודנטים של "תוצרת הארץ", מתרחבות לעוד ועוד יישובים, ומספקות לסטודנטים חיי קהילה עשירים, יחד עם תרומה חברתית אדירה למקום.
לדברי מעיין שביב, מנהלת מחלקת מלגות: "מדהים לראות את הביקוש העצום של סטודנטים למלגות משמעותיות, שיש בהן ערך מוסף ותרומה של ממש לחברה. סטודנטים מחפשים כיום להשקיע את הזמן שלהם בפעילויות שיש בהן מגע ישיר עם אוכלוסיות, אם באינטרקציות עם אזרחים וותיקים, נוער וילדים, ועכשיו גם עם בעלי חיים.
7. מאבקים ושביתות:
מאבקים ועוד: שנת הלימודים הנוכחית נפתחה, כרגיל, בשביתות חברי הסגל הזוטר וגם הסגל הבכיר, שבתו במספר גדול של מוסדות לימוד, וההתמודדות עם ההשלכות האקדמיות של השביתות, טרם הסתיימו.. הסטודנטים, כמו שרק סטודנטים יודעים - עלו על מגפונים ושלטים, ויצאו להשמיע את קולם על כל במה אפשרית, בכדי להפסיק את השביתות, ולהביא לפתרונות שייטיבו עם תנאי ההעסקה של המרצים מחד, ויאפשרו קיום שגרת לימודים תקינה מאידך.
לא זאת בלבד, השנה החולפת התאפיינה בלא מעט מחאות שהתעוררו: בין אם מחאת הנשים הגדולה כנגד אלימות במשפחה, או מחאת קהילת הלהט"ב כנגד חוק בפונדקאות, וכן מחאת האפודים הזוהרים - כנגד יוקר המחייה. בכולם עמדו הסטודנטים בחזית המאבק, ופעלו בדרכים יצירתיות ומגוונות, בכדי להביע את זעקתם של רבדי האוכלוסייה, החלשים והשקופים ביותר.
*בהתאחדות הסטודנטים הארצית מבטיחים, שגם שנת 2019 תהייה פורה ועשירה בעשייה.
למידע נוסף על פעילות הארגון, ניתן להיכנס לאתר:
www.nuis.co.il, או לעקוב בדף הפייסבוק
www.facebook.com/israelistudentunion
חברי ההתאחדות:
מיכל מגד, מנהלת מחלקת מעורבות
בר זונשיין, מנהל קשרי ממשל
מעיין פדן, רכזת מדיניות אקדמית
טל שיינברום, מנכ"ל התאחדות הסטודנטים הארצית
מעין שביב, מנהלת מחלקת מלגות