שתף קטע נבחר
 

במרחק נגיעה: אלה הטכנולוגיות של ערי המחר

בערי המחר, האינטראקציה בינינו, התושבים, לבין הגוף המוניציפאלי שאמור לדאוג לרווחתנו - תיעשה כולה באמצעים דיגיטליים. נשמע מדומיין לחלוטין? לא בדיוק: ביריד MUNI EXPO, שיתקיים במסגרת ועידת השלטון המקומי לחדשנות, נוכל לראות הרבה מהטכנולוגיות שייעצבו את הערים החכמות בעתיד - כבר עכשיו

בשיתוף ועידת השלטון המקומי לחדשנות

  

עיר חכמה היא כבר מזמן לא רק סיסמה: רבות מהטכנולוגיות שנראו לנו עד לפני עשור או שניים כמו מדע בדיוני, כבר נמצאות במרחק נגיעה - חלקן כבר בשלבי פיתוח מתקדמים, מחכות ליישום המתאים. היום, כשאנחנו נמצאים על סיפה של פרישת תשתיות סלולר מדור חמישי, בעיצומה של מהפכת ה"אינטרנט של הדברים" (IoT) וכשיותר ויותר מכשירים חכמים נמצאים אצלננו בשימוש יום-יומי ושגרתי, כבר לגמרי אפשר להרשות לעצמנו לדמיין איך ייראו החיים שלנו כשהעיר כולה תהיה חכמה.

 

בערי המחר, האינטראקציה בינינו, התושבים, לבין הגוף המוניציפאלי שאמור לדאוג לרווחתנו - תיעשה כולה באמצעים דיגיטליים: ישירות מהטלפון החכם, בגישה פשוטה ונוחה עבור כולם. מצוקת החנייה המאפיינת כל כך הרבה רשויות מקומיות תיפתר באמצעים שונים - בשימוש נרחב באפליקציות, בקרוסלות חנייה וברובוטים שייחפשו עבורנו את הנקודה המתאימה להשאיר את המכונית. מערך התברואה יישלט באמצעים אוטומטיים, וכשנחליט לצאת לטיול בשכונה - המרחב הפיזי שלנו יהיה חכם יותר, מפני שגופי התאורה ייטענו על ידי אור השמש במהלך היום ויופעלו אוטומטית כשמחשיך, בהתאם לקצב ההליכה שלנו באיזורם.

 

הדמיית חניון קרוסלה של  (צילום: באדיבות סמארט פארקינג ישראל)
הדמיית חניון קרוסלה(צילום: באדיבות סמארט פארקינג ישראל)

נשמע מדומיין לחלוטין? לא בדיוק: ביריד MUNI EXPO, שיתקיים במסגרת ועידת השלטון המקומי לחדשנות, נוכל לראות הרבה מהטכנולוגיות שייעצבו את הערים החכמות בעתיד - כבר עכשיו. חלקן כבר נכנסות לשימוש בחלק מהרשויות המקומיות בארץ. "העיר החכמה היא לא מטרה, אלא אמצעי לשיפור השירות לתושב", מסביר ארי שטיינברג, המשנה למנכ"ל מרכז השלטון המקומי ויזם היריד. "מרגע שנולד הטלפון החכם - התושבים הפכו הרבה יותר דיגיטליים, והעירייה צריכה להתאים את עצמה ולהפוך להיות וירטואלית. כל שירות מוכרח להיות זמין מיידית, מבלי שהתושבים יצטרכו להגיע באופן פיזי - מהרשויות המקומיות החלשות ביותר ועד לחזקות ביותר".

 

לטענת שטיינברג, אחד המכשולים הגדולים ביותר כיום קשור בכוח האדם הנחוץ לשם מהפכה טכנולוגית בסדר גודל כזה. "יש בעיה כללית, לא רק במדינה, בכל מה שקשור לתעסוקה של כשרונות טכנולוגיים, בטח ובטח ברשויות המקומיות. כשמשרדי הממשלה ישכילו להשקיע את הכספים הקיימים באופן מערכתי עבור כל הרשויות המקומיות, ולא בצורה פרטנית כמו שקורה היום, להציע תנאים מתאימים ושכר שהולם את אתגרי המהפכה - ואז מה שיש בתל אביב יהיה גם בכל הארץ". לא מצליחים להתאפק? בצדק. הנה כמה מהטכנולוגיות שיוצגו ב-MUNI EXPO, ושצפויות להיכנס לשימוש ממש בקרוב ברשויות המקומיות השונת.

 
החדשנות מתחילה כבר בכף היד שלנו - בטלפון החכם. אנחנו כבר עכשיו משתמשים בו לצרכים מקצועיים, להזמנת משלוח לארוחת צהריים, מונית או כרטיס טיסה לחופשה הבאה, לתחזוק מערכות יחסים, לתיעוד, לפעולות בנקאיות ותשלומים. אז למה אנחנו עדיין צריכים להשתרך בתורים עבור תשלומי ארנונה או רישום הילדים לבתי הספר ולגנים? למה אנחנו עוד מחכים על הקו לנציג שירות כדי לדווח על מפגע עירוני? מכאן בדיוק נולדה אפליקציית "תיק תק", של חברת מטרופולינט מקבוצת מילגם. האפליקציה, שתיכנס לשימוש כבר בחודשים הקרובים בקרית ביאליק, חדרה, גבעת שמואל, עראבה, נשר ורשויות נוסות, מרכזת את כל המידע שאנחנו כתושבים צריכים, ומאפשרת ביצוע פעולות בלחיצת כפתור - הישר מהטלפון החכם.

 

תחנות אוטובוס מתקדמות  (צילום: באדיבות ISRTECH)
תחנות אוטובוס מתקדמות (צילום: באדיבות ISRTECH)

 

אז את התורים, ההמתנה והטפסים הפיזיים - העיר החכמה כבר פותרת. אפשר לעבור לאחת הנקודות הכואבות ביותר כמעט בכל רשות מקומית - מצוקת החנייה. בתערוכה נוכל לראות שני פתרונות יצירתיים וחכמים שנועדו להתמודד עם בעיות חנייה במקומות שונים. הראשון, הוא הרובוט של חברת YSB, שיפתור אתכם מהנטל של חיפוש חנייה. הגעתם לעבודה או למרכז מסחרי גדול? כל מה שתצטרכו לעשות זה להפקיד את הרכב שלכם בידיים המיומנות של הרובוט, שיחנה עבורכם את המכונית. פתרון נוסף הוא זה של חבר סמארט פארקינג: מדובר בעצם בקרוסלה ענקית, מעין גלגל ענק של מקומות חנייה. באמצעות יישום של הטכונלוגיה הזאת, אפשר להפוך 60 מקומות חנייה זמינים ל-500. חניון הר חוצבים בירושלים צפוי לראות את קרוסלת החנייה נכנסת לשימוש בקרוב מאוד.

חניון רובוטי  (צילום: באדיבות חברת YSB)
חניון רובוטי (צילום: באדיבות חברת YSB)

 

עוד פיתוח רובוטי שאמור להקל על החיים שלנו, הוא זה של חברת חן המקום, שתציג בתערוכה את משאית פינוי האשפה הרובוטית שלה. מדובר במשאית בעל זרוע רובוטית שמסוגלת לפנות מיכלי אשפה בתוך פחות מדקה - כך שאתם לא תצטרכו להיתקע מאחוריה דקות ארוכות בדרך לעבודה, ופועלי התברואה לא יצטרכו לעבוד כל כך קשה בפינוי האשפה.

 

משאית פינוי האשפה רובוטית  (צילום: באדיבות חברת חן המקום)
משאית פינוי האשפה רובוטית (צילום: באדיבות חברת חן המקום)

 

ואם כל זה לא מספיק, נוכל לראות גם פיתוח חדשני לתאורת רחוב אדפטיבית - כלומר, כזו שמתאימה את עצמה להרגלי השימוש שלנו במרחב, חיישנים חכמים לחסכון בצריכת החשמל של מזגנים במוסדות גדולים, רמזורים שמסוגלים להתגונן מפני מתקפת סייבר, עמדות טעינה חדשניות לרכבים חשמליים ופתרונות לקישוריות יציבה ומהירה במרחבים אורבנים.

 

ספסל סולארי (צילום: באדיבות WINDIL)
ספסל סולארי(צילום: באדיבות WINDIL)

 

נוסף לכל אלה, הוועידה תארח השנה גם כנס בינלאומי יוקרתי של ה-CTED - ועדת הטרור של מועצת הביטחון של האו"ם. מדובר בכנס ראשון של הוועידה בישראל, שמחבר בין רשויות מקומיות לחברות פרטיות, במטרה לבחון לעומק את האתגרים שכרוכים בהתגוננות מפני טרור באמצעות פיתוחים טכנולוגיים. ועדת הטרור של מועצת הביטחון של האו"ם הוקמה במיוחד אחרי הפיגוע במגדלי התאומים בארה"ב, ב-11 בספטמבר 2001, ומאז היא מייעצת בנושא התגוננות מפני מתקפות טרור, חקירת אירועי טרור וחזרה לשגרה.

 

"מאז ומתמיד מרכזי ערים הפכו ליעדי טרור ופשע", מסביר חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין-מכבים-רעות. "כיום יותר מתמיד יש לרשויות המקומיות תפקיד בהגנה על התושבים. הכנס הזה הוא הזדמנות לשתף פעולה ולקדם למידה יחד עם רשויות מקומיות מרחבי העולם, שמתמודדות גם הן עם אתגרים שונים בתחום הביטחון. ועדת הטרור של מועצת הביטחון רואה חשיבות עליונה בשיתוף פעולה כזה על רקע גל התקפות בלונדון, ניו יורק, ניס, שטרסבורג ועוד".

 

בשיתוף ועידת השלטון המקומי לחדשנות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות חברת חן המקום
צילום: באדיבות חברת חן המקום
מומלצים