מבעד לחומות האבטחה: הצצה למתחם הכספות הפרטי בתל אביב
חברות פרטיות רבות נכנסות לאחרונה לתחום השכרת הכספות, שהיה שמור שנים לבנקים. ביקרנו באחד ממתחמי הכספות הגדולים בארץ וגילינו למה לא כדאי לשים כספת בבית או במשרד ומה הישראלים שומרים בחשאי. צפו
סניפי בנקים רבים נסגרו בשנים האחרונות ברחבי הארץ בגלל המעבר לאפיקים דיגיטליים. יחד איתם נסגרו עשרות אלפי כספות שהיו בהם - ושימשו את הלקוחות שהחזיקו בהן מסמכים חשובים ופריטים יקרי ערך. הצמצום בהיצע מול הביקוש הגדול לשירות מביא בשנים האחרונות חברות רבות להיכנס לתחום - ולהשכיר כספות באופן פרטי; כאשר לעיתים הן מקימות מתחמים הכוללים עשרות כספות בהשקעה של מיליוני שקלים.
זוג עגילים במיליון שקל: התכשיטים שעשירי הארץ שומרים בכספת
כבר בדקתם מי יירש את החיסכון שצברתם? אל תחכו להפתעות
מחסום לתחרות: מסע הייסורים בניסיון לעבור לבנק אחר
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
החלוץ בתחום הוא עו"ד דביר אינדינג, מנכ"ל בריקסטון, שיחד עם שותפים נוספים הקים בקומת הקרקע במגדל רובינשטיין בתל אביב את מתחם הכספות הפרטי הראשון בישראל, שנפתח ב-2014. בביקור שערכנו במקום התאפשר לנו להציץ למתחם המאובטח ולגלות מה שומרים הישראלים בכספות.
אמצעי אבטחה מתקדמים
"מדובר בהשקעה של כשישה מיליון שקל לסניף אחד", מספר אינדינג על הקשיים הכרוכים בעסק מסוג זה. "ההתחלה הייתה קשה, לא ידעו מי זה בריקסטון ולמה חברה פרטית, למה שנסמוך עליכם, אך כשראו את אמצעי המיגון שלנו, ראו את הבדיקות פוליגרף שאנחנו מעבירים את העובדים שלנו אז הבינו שזה מקום בטוח. היום כבר לא שואלים את השאלות האלה והחדר הזה פה בת"א כבר כמעט מלא לחלוטין".
ואכן, מתחם הכספות הפרטי הוא בעל תשתית אבטחה אלקטרונית מתקדמת וחדשנית. הכניסה למקום מתבצעת רק באמצעות זיהוי תווי פנים וזיהוי טביעת אצבע של הלקוח, מעבר בשערי גילוי מתכות, זיהוי של קציני ביטחון ולחדר האוצר במתחם ניתן להיכנס רק עם ליווי קצין ביטחון, כשכל תיבת כספת נפתחת במפתח של הלקוח ומפתח נוסף של קצין הביטחון.
בנוסף, בריקסטון מציעה שירותי פרימיום ייחודיים דוגמת ליווי של שומר חמוש מהרכב ואליו ושירותי משרד מאובטח. לקוח שמעוניין להציג או למכור את תכולת הכספת שלו ללקוח אחר או מבקש לקיים פגישת עבודה בפרטיות וברמת האבטחה הגבוהה ביותר, יכול לשכור חדר ישיבות מאובטח, ואף מצולם על פי דרישה, בתוך המתחם. כל אלו תוך שמירה מירבית על דיסקרטיות.
"כספת בבית כבדה ויקרה ככל שתהיה, ברגע שאין שמירה זה רק עניין של זמן עד שיפרצו, או יעקרו אותה ויהרסו את רוב הבית, אין חוכמות", אומר אינדינג. "לרוב הכספות פורצים עם גרב ומגנט בשתי דקות. זה הרבה פעמים אשליה של כספת אבל זה בעצם מגירה עם קוד".
תקופת השכירות וגודל הכספת ניתנים לבחירה בעלות שנעה בין כמה עשרות שקלים עבור מספר ימים לאלפי שקלים עבור שלוש שנים. התיבה הבינונית, לדוגמה, בגודל של 10X40 ס"מ, תעלה 50 שקל ליום ו-4,490 שקל לשנה.
סיסמאות סודיות ומכתבי אהבה
בשיחה עם שרון (45), לקוחה במתחם הכספות הפרטי, היא סיפרה לנו למה בחרה לשים את חפצי הערך שלה בכספת פרטית. "הייתה לי כספת כבדה בבית וחשבתי שאני בטוחה ושהחפצים שלי שמורים בה", סיפרה.
אך כל זה לא עזר לה: לפני שנה, לאחר שחזרה מחופשה, גילתה לתדהמתה שפורצים עקרו את הכספת יחד עם הקיר בביתה. "אני יכולה לשער שהפורצים השתמשו בטרקטור", היא אומרת. "יחד עם כל התכולה היקרה של הכספת, הייתי צריכה לשפץ את הבית ואחרי המקרה קיבלתי המלצה להגיע לכאן".
שרון מוסיפה שניסתה את השירות בבנק, אך לדבריה לא מדובר באותה רמת האבטחה. "הם מתמתחים בלהיות בנק ופה זה מתחם כספות מאובטח נטו".
אז מה הישראלים שומרים בכספת? הלקוחות שהסכימו לגלות מה הם מאחסנים סיפרו כי הם שמים את קוד התוכנה שלהם, דיסק קשיח, תכשיטים שעברו מדור לדור, כסף מזומן, דרכונים, צוואות, צ'קים בנקאיים. ויש גם אפילו לקוח כבן 60 שסיפר שהוא שומר את כל מכתבי האהבה שהוא שלח לכל החברות שלו מילדות ועד היום.