לאומי ישלם קנס של 4.2 מיליון שקל על הפרת איסור הלבנת הון
ביהמ"ש דחה ערעור של הבנק על קנס שקיבל מהפיקוח על הבנקים ב-2015. בין היתר ביצע העברות כספים ממקלטי מס - מבלי לברר את מקור הכסף
בית משפט השלום בירושלים דחה היום (א') ערעור שהגיש בנק לאומי על קנס שקיבל בסך 4.2 מיליון שקל - בגין הפרת הוראות חוק איסור הלבנת הון. בכך קיבל בית המשפט את עמדת הפיקוח על הבנקים, וקבע כי כל המקרים שהובאו בפניו נשאו מאפיינים שעוררו חשד והצריכו בירור מצד הבנק. עוד קבע שאין מקום להתערב בהחלטת הפיקוח.
תזכורת: בנק לאומי קיבל קנס על הפרת צו איסור הלבנת הון
מחסום לתחרות: מסע הייסורים בניסיון לעבור לבנק אחר
ביוני 2015 הטיל הפיקוח את הקנס על הבנק בגין הפרות המבוססות על ממצאים מדו"ח ביקורת של הפיקוח על הבנקים שנערך בבנק בשנת 2014. ממצאי דו"ח הביקורת הצביעו על מספר הפרות של צו איסור הלבנת הון (חובות זיהוי, דיווח וניהול רישומים של תאגידים בנקאיים למניעת הלבנת הון ומימון טרור). ההפרות נבעו מאי דיווח על פעילות בלתי רגילה של לקוחות; וכן מחוסרים במידע שנמסר לרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור.
בין היתר, פעל הבנק בעסקאות אשראי המובטחות בפיקדונות של צדדים קשורים (Back to Back) , המוגדרות כעסקאות בסיכון גבוה - מבלי שניתן הסבר להיגיון הכלכלי בעסקה. הבנק אף עשה שימוש בחשבונות נאמנות וביצוע העברות ממספר מקורות מחו"ל, לרבות ממדינות offshore (מקלטי מס) - כאשר מקור הכספים וזיקתם לנהנים לא היו ברורים.
בנוסף, הבנק, בניהולה של רקפת רוסק עמינח, קיבל הפקדות במזומן "שאינן עולות בקנה אחד עם היכרות התאגיד הבנקאי את הלקוח ומבלי לברר את מקור הכספים המופקדים".
כאמור, הבנק ערער על החלטת הוועדה לבית משפט השלום בירושלים בגין 7 מתוך 9 מקרים בהם הפר את חובתו לדווח; אולם בית המשפט דחה את הערעור.
המפקחת על הבנקים, חדוה בר, אמרה היום בעקבות הפסיקה כי "הפיקוח על הבנקים מייחס חשיבות רבה לכך שהבנקים יעמדו בכל דרישות החוק לאיסור הלבנת הון. אני שמחה על כך שבית המשפט נתן גיבוי לפעילות הפיקוח בתחום זה". יצוין כי בעת הביקורת בר עצמה שימשה בתפקיד בכיר בבנק לאומי, כמנהלת הסיכונים הראשית של הבנק. עם זאת, הביקורת אינה קשורה לתחומי אחריותה אז.