שתף קטע נבחר
 

המניות יורדות? אל תפעלו מתוך לחץ

נלחצתם מהירידות בשוקי ההון ופדיתם את ההשקעה שלכם? ייתכן שהפסדתם. את הירידות החדות של סוף 2018, השוק כבר הספיק לתקן

בשיתוף פסגות בית השקעות בע"מ

 

חודש דצמבר האחרון לא היה מעודד בבורסות בעולם. המסכים נצבעו באדום וגם בישראל משקיעים רבים משכו בדצמבר מהבורסה מאות מיליוני שקלים. בקרב המשקיעים שעוד זוכרים את המשבר הגדול של 2008, תקופה של ירידות שערים מעלה את רף הלחץ.

 

אבל כפי שקרה במקרים רבים בעבר, מי שהגיב בפחד לשינויים בבורסה ומשך במהרה את ההשקעה שלו, ייתכן שהפסיד את עליות השערים שהגיעו אחר כך - בינואר ובפברואר.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

ירידות השערים של דצמבר ביצעו תיקון בחודשים הראשונים של 2019, כאשר בינואר ובפברואר חל היפוך מגמה, בעולם ובישראל, עם עליות שערים במדדים המובילים. השווקים בישראל, ארה"ב ואירופה סיימו את ינואר בעליות שערים של יותר מ-5%, כאשר מתחילת שנת 2019 ועד לאמצע חודש מרץ רשמו השווקים בארה"ב ובאירופה (מדד ה-s&p500 וה-stoxx600) עליות של כ-12%, והשוק הישראלי (מדד ת"א 125) עלה כ-7% במהלך תקופה זו.

 

"בהמשך למגמת השיפור בשווקים, ראינו גם את ביטחון המשקיעים הולך וחוזר", אומר אייל גורן, מנכ"ל פסגות קרנות נאמנות. "ניתן לראות זאת במגמת הגיוסים לתעשיית קרנות הנאמנות - מאז תחילת השנה נרשם שיפור במגמת הגיוסים של משקיעים לתעשיית קרנות הנאמנות, ובחודשים האחרונים היינו עדים לעליות בהיקף הגיוסים בניגוד למגמה שראינו בדצמבר. לשמחתנו מסתמן כי בחודש מרץ נראה כבר צבירה חיובית וחזרה למגמת הגיוסים בתעשיית הקרנות".

 

כשכולם לחוצים, עדיף להישאר רגועים

ההיסטוריה מלמדת אותנו שלאורך זמן שוק ההון נוטה לעלות, ובאופן כללי הנתונים ההיסטוריים מראים שהיו יותר שנים חיוביות מאשר שליליות. במהלך 150 השנים האחרונות למשל, ירד מדד S&P 500 (מדד המניות המוביל בארה״ב) רק בשנה קלנדרית אחת בלבד בשיעור של יותר מ-40%, ופעמיים בלבד בשיעור של יותר מ-30%. בסך הכול, רשם המדד תשואה שנתית חיובית ב-110 שנים מתוך 148 השנים האחרונות.

 

אם נטיית השוק היא לעלות לאורך זמן, קל להבין למה סבלנות ואורך-רוח של משקיעים עשויה להוביל בדרך כלל לתוצאות חיוביות בטווח הארוך. כך קרה גם במהלך שנת 2011, אז נרשמו ירידות שערים בשוקי המניות בארה"ב, ובסופו של דבר סוף שנת 2012 הסתיימה עם תשואות דו ספרתיות.

 

מניות ()

למה חווינו את הירידה האחרונה בשווקים?

הטריגר הרשמי לירידות השערים האחרונות בבורסות בעולם היה העלאת הריבית של הבנק הפדרלי בארה״ב בשיעור של 0.25% (שנמצאת כעת בטווח שבין 2.25% ל-2.5%). למרות שהבנק המרכזי בארה"ב כבר עדכן את תחזיות הריבית שלו לשנים הבאות כלפי מטה, בשווקים חששו שהריבית גבוהה מדי ותוביל להאטה במשק. חששות אלה באו לידי ביטוי בירידות שערים חדות. גם הביקורת הפומבית שהשמיע הנשיא טראמפ כלפי נגיד הבנק המרכזי הגבירה את אי-הוודאות של המשקיעים.

 

סיבות נוספות לירידות השערים היו גם חוסר השקט שכלכלת ארה"ב סובלת ממנו לאחרונה, כשברקע ממשיכה להתנהל ״מלחמת הסחר״ של טראמפ מול סין. עדות טובה לחוסר השקט בכלכלה האמריקנית ניתן לראות בירידות שרשמו המניות המובילות: אפל, אמזון, נטפליקס ופייסבוק. הבורסה בתל-אביב הגיבה לסערה בארה״ב גם בירידות שערים, אבל הירידות אצלנו הושפעו גם מסיבות מקומיות כמו למשל ההודעה על הקדמת הבחירות לפני כמה חודשים שהביאה לנעילת המסחר בירידה של כ-2%.

 

אז מה כדאי כן לעשות בירידות שערים?

הטלטלה האחרונה בשווקים הוכיחה שוב שלא מומלץ למשקיעים לפעול מתוך לחץ: שוקי המניות בארץ ובעולם מלמדים אותנו שצעדים פזיזים והחלטות נמהרות עלולים להוביל להפסדים.

 

האינסטינקט הראשוני – למכור ולהקטין את ההפסדים בטווח הקצר – עלול לפגוע בנו בטווח הארוך. בסופו של דבר, גם האנליסטים ומומחי הכלכלה המובילים בעולם לא יודעים להצביע מתי בדיוק חוסר הוודאות וירידות השערים יסתיימו, ומהי הנקודה הנכונה לחזור ולהשקיע – ולכן אין טעם לנסות לתזמן את השוק.

 

ירידות שערים עשויות להיות הזדמנות טובה לפזר את ההשקעות ולהקטין את רמת הסיכון בתיק. תקופה של ירידות שערים מזמנת לא מעט הזדמנויות כמו קניית מניות בזול והרחבת היצע ניירות הערך (כמובן בהתאם לצרכים ולמטרות שלנו). אם בכל זאת קשה לכם להמתין בסבלנות להתבהרות השווקים, כדאי לבצע שינויים בהדרגה, למשל באמצעות מכירה חלקית ומעקב בעתיד בליווי של מומחה השקעות. שינויים הדרגתיים מאפשרים להימנע מצעד אימפולסיבי שעלול לפגוע בתיק ההשקעות בעתיד – כמו משיכת הכסף בעת ירידות שערים –ועדיין להתאים את התיק לתנודתיות ולחוסר הוודאות בשוק.

 

בשיתוף פסגות בית השקעות בע"מ

 

מקור הנתונים: אתר פאנדר. אין באמור התחייבות להשגת תשואה כלשהי. פרסום זה אינו מהווה הצעה לרכישת יחידות בקרנות ואינה מהווה תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או מס המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים לכל אדם. קבוצת פסגות עוסקת בשיווק השקעות ולה זיקה למוצרים המנוהלים על ידה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים