איפה אתם בחג? הזכויות שלכם במקום העבודה
פסח מתקרב, אבל רבים מאיתנו ייאלצו לעבוד גם בחג ובחול המועד. מי רשאי לסרב להגיע לעבודה, ומתי אתם זכאים לתוספת שכר. מדריך
>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
"לא הייטקיסט, אייטישניק": עובדי הקבלן האוקראינים של ההייטק הישראלי
"מדעניות העתיד": מיזם של מיקרוסופט ינסה להגדיל את חלקן של הנשים בהייטק
סקר: שליש מהנשים סבלו מהטרדה מינית במקום העבודה
כל העובדים זכאים לתשלום על ימי חג?
עו"ד קרן וידברג מציינת כי לפי צו הרחבה הסכם מסגרת-2000 החל על כלל העובדים והמעסיקים (למעט אלו שיש להם הסדרים עדיפים בהסכמים קיבוציים ומקומות שהוחרגו), עובדים שעתיים או יומיים שהיו אמורים לעבוד ביום החג, השלימו ותק של שלושה חודשי עבודה, ולא נעדרו מהעבודה סמוך ליום החג (יום לפני ויום אחרי) אלא בהסכמת המעסיק, זכאים לתשלום מלא ("דמי חגים") עבור תשעה ימי חג: יומיים בראש השנה, יום הכיפורים, יומיים בסוכות, יומיים בפסח, חג שבועות ויום העצמאות.
עובדים חודשיים לא זכאים לתשלום נפרד על היעדרותם בימי חג. תשלום דמי חגים יהיה זהה לתשלום עבור יום עבודה רגיל. אם ימי החג יחולו בשבת או בשישי (במקום שבו עובדים 5 ימי עבודה בשבוע), לא יהיו זכאים העובדים לדמי חגים. עובדים יומיים או שעתיים, שביצעו עבודה בפועל בימי החג, לפי דרישת מעסיקם, יהיו זכאים לתשלום עבור אותו יום כיום עבודה בצירוף הגמול לעבודה בחגים כקבוע בדין, בלי לפגוע בזכאות לתשלום דמי חגים. זכאות זו תוקנה לעובדים רק אם עבדו מתוך כורח ולא מתוך בחירה שלהם, במטרה לקבל שכר גבוה יותר.
אפשר להעסיק עובדים בליל הסדר? ומה מגיע להם?
לדברי עו"ד מיכל זוהר־ניישטיין, מ-1.1.2019 עובד רשאי לסרב לעבוד בחג בלי לציין את הסיבה וללא קשר להיותו דתי המקיים מצוות, כל עוד הודיע על כך למעסיקו שלושה ימים לפחות מהיום שהתבקש לעבוד בחג. האמור לא חל על עובד המועסק במקומות עבודה מסוימים המפורטים בחוק, כגון: מפעלים או מוסדות המופקדים על ביטחון הציבור; בעבודה הקשורה בביטחון המדינה או בשמירה על בטיחותם ובריאותם של בני אדם; מקומות אירוח בבתי מלון; עבודה הקשורה בייצור חשמל והזרמתו. העסקה בחג, כמו גם בימי המנוחה השבועית, מחייבת פנייה לקבלת היתר ממשרד העבודה והרווחה, אלא אם מדובר בענף בו קיים היתר כללי המאפשר להעסיק במהלך מנוחה שבועית כגון בתי קפה, מסעדות, בתי מלון ושמירה.
עבודה בחג מזכה בתשלום של 150% לפחות מהשכר של העובד. עובד המקבל שכר חודשי זכאי לתוספת של 50% מהשכר עבור השעות בהן עבד בחג. עובד שעתי יהיה זכאי לתשלום של 150% משכרו עבור כל שעה שעבד בחג. עובד שעתי המועסק בחג מתוך כורח ולא בחירה זכאי לתוספת של 150% לשכרו הרגיל, ובסך הכל תשלום של 250% מהשכר.
מקבלים תוספת שכר?
החוק לא מתייחס לשעות העבודה בחול המועד פסח, ולפיכך מדובר בימי עבודה רגילים. עם זאת, מסבירה עו"ד זוהר-ניישטיין, במקומות עבודה רבים נהוג לעבוד ימים קצרים בחול המועד. עבודה בימים קצרים בחול המועד לא מחייבת בתשלום שכר מלא והמעסיק רשאי לנכות חצי יום חופשה על חשבון העובד. זאת, אלא אם קיים הסכם קיבוצי, צו הרחבה או נוהג המחייבים בתשלום מלא. עובד המועסק יום מלא בחול המועד לא זכאי לתוספת שכר. מי שבוחר לצאת לחופשה במהלך חול המועד יחויב ביום חופשה מלא גם אם נהוג לעבוד חצאי ימים במקום עבודתו. זאת, בהיעדר הסכם קיבוצי, צו הרחבה או נוהג במקום העבודה הקובעים אחרת.
מעסיק רשאי להוציא את עובדיו לחופשה מרוכזת בחול המועד פסח?
המעסיק קובע את מועדי החופשה של עובדיו, ולפיכך הוא רשאי להוציא את עובדיו לחופשה מרוכזת בחול המועד על חשבון ימי החופשה שלהם. עו"ד זוהר ניישטיין מציינת כי על חופשה מרוכזת בת 7 ימים או יותר על המעסיק להודיע לעובדים 14 יום מראש.
מימונה נחשבת ליום חג?
עו"ד וידברג אומרת כי "המימונה אינה יום חג והיעדרות מהעבודה ביום זה היא על חשבון חופשה".
כלל העובדים במשק זכאים לשי לחג?
אין הוראה כללית במשק המחייבת את המעסיקים לתת שי לחג לעובדיהם. עם זאת, יש ענפים שונים בהם חלים הסכמים קיבוציים או צווי הרחבה המחייבים מתן שי לחג.
המעסיק יכול לאשר "הדממה" למי שאין לו מספיק ימי חופש?
במקומות עבודה רבים יש "הדממה" או "חופשה מרוכזת" בחגים. בהתאם לחוק חופשה שנתית, מעסיק שמעוניין להוציא את עובדיו לחופשה מרוכזת בת שבעה ימים ומעלה, ייתן לעובדיו הודעה בת 14 ימים מראש לפחות. במקרה של חופשה קצרה יותר אין חובת הודעה מוקדמת.
ככלל, מציינת עו"ד וידברג, מעסיק לא רשאי להוציא את עובדיו בכפייה לחופשה על חשבונם, אם זו תכניס אותם ליתרת חופשה שלילית. במקרה כזה יש לאפשר לעובד לעבוד בימי החופשה המרוכזת או לשלם לו על אותם ימי חופש.