עובד ביום הבחירות? דע את זכויותיך
את מי ניתן לחייב לעבוד, מי זכאי לתוספת שכר ומה הדין בנוגע למשרתי מילואים ביום הבחירות? יום הבחירות מוגדר כשבתון, למרות שחלק גדול מהעובדים דווקא יגיעו לעבודה. מה מגיע למי שעובד ומה מגיע למי שלא עובד? מדריך
"חג" הבחירות כבר פה: ביום הבחירות הקרוב יילכו אזרחי ישראל לקלפיות כדי לבחור את נבחריהם ביום שמוגדר כיום שבתון במשק. מה מותר ומה אסור לעובדים ומעסיקים לעשות ומה זכויותיהם ביום מיוחד זה? על כך משיבה עו"ד נטלי קמחי, שותפה במשרד נ. פינברג המתמחה בדיני עבודה.
הגירעון מחכה לשר הבא: האם בקרוב נחזור לשלם מע"מ על פירות וירקות?
שיאן הח"כים בהוצאות הקשר עם הציבור - אורן חזן המשק ממשיך לצמוח - והשכר שלנו לא מדביק את הקצב
>> לסיפורים הכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
האם יום השבתון חל על כל העובדים במשק?
יום השבתון יחול על כל אזרחי ישראל כדי לאפשר ולקדם מיצוי של זכות הבחירה הדמוקרטית. לא ניתן לחייב עובד לעבודה ביום זה, אלא אם מדובר בעובד המועסק אצל מעסיק שנמנה על השירותים שאמורים לפעול כסדרם. עם זאת, החוק אינו אוסר על העסקה ביום הבחירות, ומשכך ניתן להציע לעובד לעבוד ביום זה.
האם יש עובדים ש"מוחרגים" מיום השבתון (כלומר - כאלה שהמעסיק יכול לחייב אותם לעבוד ביום זה)?
בהתייחס לסוגי השירותים הנחשבים כ"שירותים ציבוריים", הנדרשים לעבוד כסדרם ביום הבחירות, פרסמה ועדת הבחירות המרכזית לכנסת ה-21 את רשימת השירותים כדלקמן: עובדי ועדת הבחירות המרכזית ועובדי המפלגות, מי שמבצע בעבורם תפקיד או מי שנותן לה שירות, וכן, לצרכי יום הבחירות בלבד; שירותי תחבורה, חניונים ותחנות דלק; בתי אוכל ומסעדות, בתי קפה וקיוסקים, בתי מלון ופנסיונים; מפעלי חרושת וחקלאות שתהליכי הייצור בהם מתנהלים ברציפות; שירותי התקשורת; מפעלי מים וחשמל; אספקת דלק והעברתו; תיאטרונים, בתי קולנוע ובתי שעשועים אחרים; עיתונות, רדיו וטלוויזיה; הובלת לחם, פירות, ירקות ותוצרת חלב, ביום הבחירות עד השעה 11:00 לפני הצהריים; חנויות לממכר מזון בין 06:00 בבוקר ל-12:00 בצהריים (עד שש שעות); אפיית לחם וייצור מוצרי חלב; בתי חולים ושירותי בריאות אחרים הפועלים בימי שבת וחג במתכונת מיוחדת יפעלו באותה מתכונת ביום הבחירות; כוחות הביטחון ושירותי ההצלה למיניהם; שירותי קבורה; מערכת בתי המשפט לצורך קיום דיונים בסעדים דחופים הנוגעים לאכיפה של חוק הבחירות לכנסת (נוסח משולב) וחקיקת המשנה מכוחו וחוק הבחירות (דרכי תעמולה) וכן מעצרים דחופים; שירותים הפועלים בימי שבת וחג במתכונת מיוחדת, יפעלו באותה מתכונת ביום הבחירות.
האם עובד שעבד ביום הבחירות במקום עבודתו זכאי לתוספת שכר?
חוק הבחירות לכנסת אינו דן בשאלת השכר לגבי עובדים אשר יעבדו בפועל ביום הבחירות אך מחייב מעסיק לאפשר לעובד ביום הבחירות לממש את זכותו להצביע (החוק אינו קובע חובה על העובד להצביע בפועל). עו"ד קמחי מסבירה כי "ככל שקיים הסכם קיבוצי או צו הרחבה החלים על מקום העבודה וקובעים הוראה מפורשת לעניין תשלום בגין עבודה ביום הבחירות, יש לפעול על פי האמור בהם".
לגבי מקומות עבודה אחרים - אין אחידות בפסיקה לגבי השכר שיש לשלם לעובד שעבד ביום הבחירות. בשנים האחרונות נקבע בפסקי דין שניתנו בבתי הדין האזוריים לעבודה כי עובד שהועסק בפועל ביום הבחירות יהיה זכאי הן לתמורה מכוח סעיף 136 לחוק הבחירות לכנסת, והן לשכר בגין העבודה בפועל, קרי 200% משכרו הרגיל של העובד.בית הדין הארצי לעבודה טרם הכריע בסוגיה זו.
האם זכאי העובד לתשלום שכר בגין יום השבתון בו נעדר מן העבודה?
על פי החוק, עובד שעבד אצל מעסיק 14 ימים רצופים לפחות בסמוך ליום הבחירות הכלליות, יהיה זכאי לתשלום השכר שהיה משתכר אצל המעסיק ביום הבחירות אילולא שבת.
האם רשאי המעסיק לנכות יום חופשה מעובד שנעדר ביום הבחירות?
לא, אין לנכות יום חופשה מעובד שלא עבד ביום הבחירות.
אני עושה מילואים בשבוע הבחירות. מי שלא עובד ביום שלישי מקבל 100% שכר ומי שעובד מקבל 200%. מה הדין לגביי?
מהמוסד לביטוח לאומי נמסר: "ראשית, נדגיש שהמחוקק לא נתן דעתו לסוגיה ספציפית זו.
"ככלל, הביטוח הלאומי מעביר את שווי יום המילואים במלואו, בהתאם לשווי יום עבודה רגיל והמעסיק מעביר לעובד, כקבוע בחוק.
"כמו כן, מהפרשנות של החוק עולה כי על המעסיק לשאת בתשלום הנוסף עבור יום השבתון, כפי שהיה אמור לשלם לו עבור יום השבתון לולא העובד יצא למילואים".
ביום הבחירות אני רוצה להתנדב במטה של המפלגה לה אני מצביע. המעסיק שלי מבקש שאעבוד באותו יום. האם הוא יכול לאלץ אותי?
מעסיק אינו יכול לחייב עובד לעבוד ביום השבתון, זאת למעט עובדים "מוחרגים" בשירותים הנחשבים "שירותים ציבוריים". עם זאת, יתכן כי מכח חובת תום הלב החלה על הצדדים ליחסי העבודה, ניתן לומר שעל המעסיק לאפשר לעובד להשתתף במשחק הפוליטי מעבר להצבעה גרידא, ולוותר על העסקתו ביום הבחירות (זאת כמובן ככל שהדבר אפשרי מבחינת מצבת העובדים הפנויה בחצריו של המעסיק ביום הבחירות).