כתב אישום נגד בכירים בשוק ההון: "ניצלו כספי חוסכים לצורך הפקת רווחים אישיים"
בכתב האישום נטען, כי משה גולדמן, שאול מאור, הדר אשרת ויגאל לוי היו מעורבים בפרשת מרמה רחבת היקף במסגרתה ניצלו כספי חוסכים בקופות גמל ופנסיה, כשאת הרווחים בסך מיליוני שקלים חילקו באמצעות רשת מסועפת של חשבונות וחברות קש בכל העולם. עורכי דינו של אשרת: "אין בסיס לעבירות המיוחסות לו"
פרקליטות מיסוי וכלכלה הגישה היום (ה') כתב אישום לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד משה גולדמן, שאול מאור, הדר אשרת, יגאל לוי, ומעורבים נוספים. כתב האישום מפרט טענות לפרשת מרמה רחבת היקף, שבבסיסה ניצול של כספי חוסכים בקופות גמל ופנסיה על ידי הנאשמים, אנשי שוק הון מנוסים, לצורך הפקת רווחים אישיים. הרווחים, לפי כתב האישום, חולקו בין הנאשמים באמצעות רשת מסועפת של חשבונות וחברות קש בכל רחבי העולם.
חשד: בכירים בשוק ההון ביצעו תרמית בני"ע
בנק ישראל: לא ניתן לגבות מלקוח עמלה יקרה יותר על העברת מט"ח לחו"ל
אהוד אולמרט נכנס כמשקיע ויועץ עסקי בחברת הקנאביס יו ניבו
לפי האישום, גולדמן כיהן כמנהל ההשקעות הראשי של קופת הגמל גדיש, שנוהלה במרבית התקופה בחברת "פסגות קופות גמל", וניהל כספי חוסכים בהיקפים שעומדים על כ-20 מיליארד שקל. מאור כיהן כיו"ר ובעלים של בית ההשקעות מאור לוסקי, אשרת כיהן כמנהל דסק המניות בדויטשה בנק ישראל, ולוי שימש מנהל השקעות במניות בקופות הגמל של בית ההשקעות אקסלנס.
כתב האישום מייחס לגולדמן ולמאור עבירות מתן ולקיחת שוחד, גניבה בידי מורשה, קבלת דבר במרמה, תרמית בניירות ערך, איסור הלבנת הון ועבירות נוספות. לאשרת מיוחסות עבירות קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים בתאגיד ועבירות הלבנת הון. בנוסף לכך, כתב האישום מייחס ללוי עבירות קבלת שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות תרמית בניירות ערך ועבירות הלבנת הון.
לפי כתב האישום, גולדמן ומאור ביצעו עסקאות תרמיתיות בין חשבונות קופת הגמל "גדיש" לבין חשבון קש שנוהל בבית ההשקעות "מאור לוסקי" על ידי מאור. עסקאות אלו הטיבו עם חשבון הקש ויצרו רווחים בחשבון זה. בכך רתם גולדמן את כספי קופת הגמל על מנת לייצר רווחים בחשבון הקש שבשליטת השניים במסכת תרמיתית מורכבת.
נטען שבצד זה, ביצעו המעורבים פעילות מרמתית בעסקאות הפצת מניות סלקום שבוצעו על ידי דויטשה בנק ישראל. על פי כתב האישום, במסגרת עסקאות אלה קנה מאור מדויטשה בנק מניות סלקום בהיקף של עשרות מליוני שקלים, ומכר אותן ברווח לקופות הגמל של פסגות ואקסלנס שבשליטת גולדמן ולוי. בכך יצרו הנאשמים רווחים עצומים בחשבונות שבשליטת מאור, רווחים שחולקו בהמשך בין המעורבים.
הלבנת הון חריגה בחומרתה
כתב האישום מתאר פעילות הלבנת הון חריגה בחומרתה, שנועדה להסתיר את רווחי התרמית. לצורך כך, השתמשו הנאשמים ברשת מסועפת של חשבונות של חברות קש ואנשי קש בכל העולם, ובין היתר בקפריסין, שוויץ, אנגליה הונגריה, סלובקיה ועוד. פענוח רשת הלבנת ההון נעשה באמצעות חקירה מאומצת של מחלקת חקירות מודיעין ובקרת מסחר ברשות ניירות ערך, שכללה חיקורי דין רבים.
גולדמן מואשם גם בשיבוש מהלכי משפט והדחת עד, בכך שניסה לתאם עדויות מול עדים בפרשה, למנוע את עדותם ולהבריח באמצעותם חלק מרווחי התרמית.
בכתב האישום נטען, כי הנאשמים פעלו לחלוקת כספים אסורים ולהלבנת הון בהיקף כולל של כ-20 מיליון שקל. בכתב האישום ביקשה המדינה לחלט נכסים פיננסים, נכסי נדל"ן וכספים של הנאשמים בסך כולל של עשרות מיליוני שקלים.
כתב האישום הוגש על ידי עוה"ד שירי גפני, אסף עיסוק ונועם רותם ממחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה, ונחקר על ידי הרשות לניירות ערך.
עו"ד איריס ניב סבאג, עו"ד דפנה שטיינברג ועו"ד ליהי פרג'ון ממשרד שינמן-נגב-ניב, שמייצגות את הדר אושרת מסרו בתגובה: "חלק משמעותי מן הטענות שהצגנו בשימוע בעניינו של הדר אשרת התקבלו, ואנו מצרים על שהטענות לא התקבלו במלואן. העניין המיוחס להדר אשרת בכתב האישום הוא מוגבל בהיקפו ומצומצם יחסית. נדגיש שכל פעולותיו של הדר אשרת במסגרת תפקידו בדויטשה בנק ישראל נעשו בתום-לב ותוך מחשבה על טובת החברה, ולטעמנו - אין בסיס לעבירות המיוחסות לו".
תגובת עורכי הדין מוטי לזר ורמי קרן שמייצגים את שאול מאור: "נשיב לטענות בבית המשפט"
עורכת הדין עינת בן משה מסרה תגובתו של יגאל לוי: "לאחר שימוע ארוך ויסודי התקבלו רוב טענותינו לגבי החלק העיקרי שיוחס ליגאל לוי. אנו סמוכים ובטוחים שחפותו של יגאל לוי תוכח בבית המשפט - גם לגבי החלק המצומצם והנקודתי שנותר במחלוקת".