דיוויד מלפס מונה לנשיא הבנק העולמי
מלפס הוא תומך נאמן של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ וכיהן עד כה כתת שר לעניינים בינלאומיים במשרד האוצר האמריקני. הוא נבחר פה אחד והיה המועמד היחיד לתפקיד
נאמנו של טרמפ דיוויד מלפס, מונה רשמית, כצפוי, לנשיא הבנק העולמי ויכנס לתפקיד ב-9 באפריל, לכהונה של 5 שנים. הוא יחליף את נשיא הבנק הקודם ד"ר ג'ים יונג קים האמריקני, שפרש בפברואר במפתיע והצטרף לחברת השקעות. עד כה החליפה אותו באופן זמני בכירת הבנק קריסטלינה גורגייבה הבולגרית.
מלפס, בן 63, כיהן עד כה כתת שר לעניינים בינלאומיים במשרד האוצר האמריקני. הוא נבחר פה אחד על-ידי 25 חברי מועצת הבנק העולמי והיה המועמד היחיד. ג'ים יונג קים אמור היה לכהן עד 2022 ועזב "בשל סיבות אישיות".
באופן מסורתי, נהוג לתת את הניהול של המוסד לידי מועמד אמריקאי, שכן ארה"ב היא בעלת המניות העיקרית בו לפני יפן וסין ומחזיקה 16% מהמניות. לעומת זאת, בראש קרן המטבע הבינלאומית עומד תמיד יו"ר אירופי, כיום: כריסטין לגארד הצרפתייה.
מביקורת חריפה לטון מרוכך
מלפס היה עד לאחרונה מבקר חריף של הבנק העולמי ובעיקר טען נגד גובה ההלוואות שלו לסין, בטענה שלכלכלה השנייה בגודלה בעולם יש משאבים לתמוך בעצמה. כן הוא טען שהבנק גדול מדי, לא יעיל ושרצוי שיקצץ במימון למדינות מתפתחות משום שהן צומחות לשווקים מתעוררים ודינמיים. הוא גם גרס שקרן המטבע הבינלאומית "מתערבת" יותר מדי בשווקים.
לפי בלומברג, מבקרים כמו זוכה פרס נובל ג'וזף שטיגליץ, פקפקו בבחירה, משום שלטענתם מלפס לא לגמרי תומך בשיתוף פעולה בינלאומי. פרופ' כריסטופר קילבי, מומחה בכלכלה של סיוע בינלאומי באוניברסיטת וילאנובה, אמר ל-BBC שלדעתו, נציגי סין ואחרים במועצה לא התנגדו לבחירה משום שמלפס במילא היה המועמד היחיד והיה מקבל רוב במועצה כך או כך. בנוסף, יתכן שלא רצו לעצבן את טראמפ, שכן הוא ידוע כאחד שנוקם במי שמתנגד לו.
יחד עם זאת, מאז כוונת המינוי, מלפס אימץ טון מרוכך וקידם רפורמה לפיה הבנק יקבל העלאה בתקציב של 13 מיליארד דולר. בכוונתו להתמקד בהלוואות למדינות עם הכנסה נמוכה.
בתפקידו הנוכחי, מלפס ייצג את ארה"ב במפגשי פורום ה-G20 (שחברים בו שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים של 20 הכלכלות החזקות בעולם) וכן בכנסי קרן המטבע והבנק העולמי. מלפס, רפובליקני ותיק, החזיק במשרות בכירות גם בממשלים של רונלד רייגן וג'ורג' וו. בוש. הוא שימש ככלכלן ראשי בבר סטרנס, בנק השקעות שקרס בזמן המשבר הכלכלי העולמי.
הבנק העולמי שיושב בוושינגטון בירת ארה"ב, הוא אחד הארגונים הגדולים ביותר התומכים כלכלית במדינות המתפתחות. אף שהמדיניות של הבנק והמהלכים שהוא מוביל מעוררים ביקורת רבה מצד כלכלנים ומובילי דעה מתחומים שונים, הוא זה שעומד מאחורי כמה מהפרויקטים החשובים ביותר בתחום התשתיות שהוקמו באסיה, באפריקה ובדרום אמריקה.