משקיעים בבורסה? תנסו להגיע לעבודה בזמן ובלי פקקים
תקועים בפקק? זה לא נעים. אבל מחקר חדש מצא כי יש לכך גם השפעה גדולה על החלטות המשקיעים בבורסה. לפי המחקר, שנערך באוניברסיטאות בחיפה ומונטריאול, איחור לעבודה בגלל פקקים גרם להם להסתכן פחות - ולשלם יותר עבור פרמיות הביטוח. "הם נכנסו ללחץ והביטו על השוק במשקפיים 'אפורים'"
איחור לעבודה בגלל פקקי תנועה בלתי צפויים גרם למשקיעים מקצועיים בבורסה להעריך בהערכת יתר את רמת הסיכונים בשוק, ולהאט את הפעילות. כך מעלה מחקר חדש של המחלקה לכלכלה באוניברסיטת חיפה, ואוניברסיטת קונקורדיה, במונטריאול קנדה.
בשוק ההון אוהבים יציבות: אחרי הבחירות התשואות עולות
ארדואן תוקע את המשקיעים הזרים: אוסר עליהם למכור לירות טורקיות
העליון דחה ערעור משקיעי גרגורי לרנר: "המדינה לא יכולה לבטח משקיעים נוטלי סיכונים"
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עוד נמצא כי לקראת סוף יום המסחר, הערכת הסיכונים יורדת ומתיישרת עם הרמה המקובלת בשאר הימים. "למרות שהמשקיעים הם מקצוענים בתחומם ובעלי ניסיון, אנחנו רואים כי הלחץ כתוצאה מהאיחור לעבודה השפיע על קבלת ההחלטות שלהם, זאת בניגוד למודל הקלאסי שטוען כי ההחלטות הכלכליות אינן תלויות ברגשות או לחצים כאלה ואחרים", אמר אחד מעורכי המחקר, פרופ' דורון קליגר מהחוג לכלכלה באוניברסיטת חיפה.
על פי המודל הכלכלי הקלאסי, ההחלטות הכלכליות שפרטים מקבלים הן תמיד רציונליות, ובוודאי שאינן תלויות בגורמים לא רלוונטיים. גישה זו מאותגרת על ידי הכלכלה ההתנהגותית, שטוענת כי רגשות ומצבי רוח משפיעים על החלטות – גם של אנשי מקצוע בתחום הפיננסי. במחקרים שערך פרופ' קליגר בעבר הוא מצא שגורמים שונים כגון: מזג אוויר סגרירי או בהיר, עונות השנה ואפילו חגים ומועדים, גרמו להטיות בקבלת החלטות והשפיעו בכך על מחירי נכסים פיננסיים.
במחקר הנוכחי בחרו פרופ' קליגר, ועמיתו מקנדה פרופ' סרגיי גלמן את הבורסה של מוסקבה, מכיוון שבתי השקעות שסוחרים בה ממוקמים במרכז העיר, ומשקיעים העובדים בהם מגיעים לעבודתם ברכב פרטי. הנתונים על מצב הפקקים בעיר התקבלו באדיבות Yandex Maps - המקבילה הרוסית של "Google Maps". בעזרת נתונים אלה, הצליחו החוקרים לזהות פקקים בלתי צפויים בבקרים של ימי עבודה אשר גרמו למשקיעים לאחר לעבודתם.
החוקרים זיהו ימים בהם היו פקקים בלתי צפויים במשך כשנתיים, ואז מדדו את רמות הסיכון ששייכו המשקיעים לאפשרות ירידה של השוק, בעזרת תמחור אסטרטגיות של אופציות על מדד המניות, כלומר על פי פרמיות הביטוח (הגידור) שהם הסכימו לשלם בעבור האופציות.
איחור גדול, סיכון קטן
"כאשר המשקיעים חשים שיש סיכון גדול לירידות בשוק, הם מסכימים לשלם סכומים גבוהים עבור ביטוח השקעות, בעזרת רכישת אסטרטגיות גידור על ידי אופציות", הסביר פרופ' קליגר. "בעזרת הנתונים יכולנו לדעת מה תחושתם לגבי האפשרות של ירידות מחירים בשווקים בכל בוקר".
מתוצאות המחקר התברר כי ככל שזמן השהייה בפקקים לא צפויים ארך, והאיחור לעבודה גדל, כך המשקיעים היו מוכנים להסתכן פחות ולשלם פרמיות גבוהות יותר על רכישת אופציות לגידור מפני ירידות של השוק. כדי לאשש שאכן האיחור הבלתי צפוי הוא הגורם לעלייה בתחושת הסיכון, בחנו החוקרים את רמות הפרמיות באותם ימים גם בסוף המסחר, ומצאו שהפרמיות ירדו לערכים הדומים לאלו שנצפו בימים בהם לא היו איחורים.
לדברי החוקרים, הסיבה המדויקת להשפעת הפקקים לא ברורה, אך התוצאה מצביעה על זהירות יתרה. "הממצאים מראים כי בימים שבהם היו פקקים בלתי צפויים אשר גרמו לאיחורים, המשקיעים נעשו זהירים יותר. יכול להיות שהם נכנסו ללחץ והביטו על השוק במשקפיים 'אפורים', ומשקפיים אלה 'התבהרו' לקראת סוף יום המסחר.
"לחילופין, יכול להיות שבגלל שאיחרו, היה להם פחות זמן לבחון באופן מסודר את תיקי ההשקעות שלהם ולכן הם החליטו למזער סיכונים ולרכוש ביטוח יקר, ובהמשך היום הם 'הדביקו' את העבודה וחזרו לשגרה. בכל מקרה, החלטות המשקיעים הוטו עקב האיחורים באותם ימים".