שתף קטע נבחר

 

היפוך מגמה: הוזלת עמלות העו"ש נבלמה

הישראלים משלמים יותר על ניהול חשבון העו"ש שלהם: מסקירת הפיקוח על הבנקים עולה כי לאחר כמה שנים נבלמה הירידה המתמשכת בעמלות הבנקים - ואף נרשמת עלייה קלה בעמלות למשקי הבית. בתוך כך, בנק ישראל מודיע על הפחתה זמנית בעמלה על הפקדת צ'קים דחויים

אחרי שנים של ירידה מתמשכת בעמלות הבנקים, ההוזלה נבלמה ואף נרשמת עלייה קלה בהוצאה של משקי הבית על ניהול חשבון העו"ש, כך עולה מסקירת הפיקוח על הבנקים שפורסמה היום (ב').

 

בנק ישראל: אלו הבנקים הכי פחות מומלצים על ידי לקוחותיהם

בנק ישראל: גידול בשיעור הפעולות שנעשות בערוצים הישירים בבנקים

למרות החקירות: רווחי הבנקים עלו ל-9.45 מיליארד שקל

 

על פי נתוני הפיקוח, שפורסמו במסגרת הדיווח החצי שנתי על עמלות הבנקים, העלות החודשית הממוצעת לחשבון עובר ושב למחצית הראשונה של שנת 2018 הסתכמה בכ-24.8 שקל לחשבון משק בית והבנקאות הפרטית. עלות זו מחושבת מצירוף עלות ניהול חשבון העו"ש ועלות החזקת כרטיס אשראי.

   (צילום: shutterstock)
כרטיסי אשראי. זינוק בעלויות(צילום: shutterstock)
 

מהנתונים עולה, כאמור, כי נבלמה מגמת הירידה בעלויות ולמעשה בהשוואה לשנה הקודמת חלה לראשונה מזה שמונה שנים עלייה קלה בעלות למשקי הבית.

 

בעוד עלות ניהול חשבון העו"ש, הולכת ומצטמצמת במשך השנים (אם כי בשנה האחרונה מדובר בהוזלה מזערית בלבד) והיא הסתכמה ב-13.1 שקלים, הרי שעלות החזקת כרטיס אשראי הולכת ומתייקרת משנה לשנה. כך, בתוך שבע שנים וחצי זינקה עלות זו ב-31%, והיא מסתכמת ב-11.8 שקלים.

 

בבנק ישראל טוענים כי העלייה נובעת ממגמת גידול בכמות הכרטיסים שמחזיקים לקוחות בחשבון בודד וכן עלויות נוספות בגין פעילות במט"ח כגון משיכות מט"ח בחו"ל, עסקאות בחו"ל, ועוד.

 

מגמה זו באה לידי ביטוי גם בנתוני ההכנסות של הבנקים מעמלות, לפיהם במחצית הראשונה של שנת 2018 נמשכה היציבות (תוך עלייה מזערית בהשוואה לשנה הקודמת) ביחס שבין סך ההכנסות של המערכת הבנקאית מעמלות, לסך הנכסים.

 

נדגיש כי סקירת בנק ישראל מתייחסת לעמלות הנפוצות בלבד, ולא לכלל העמלות שמשלמים משקי הבית לבנקים.

 

בקרוב: צירוף אוטומטי של עסקים ועצמאים לשירות המסלולים

החל מאפריל 2014 בנקים מחויבים להציע ללקוחותיהם את שירות המסלולים (בסיסי ומורחב) בחשבון העו"ש, שמשמעו תשלום סכום חודשי קבוע עבור ביצוע מספר פעולות מוגדר מראש (פעולה על ידי פקיד ופעולה בערוץ ישיר).

 

על פי נתוני הפיקוח על הבנקים, שיעור הלקוחות שמעבר למסלול כזה עשוי להוזיל להם עלויות עמד נכון ליולי 2018 על 27% (לעומת 30% בשנת 2016). 64% מסך החשבונות משלמים פחות מ-10 שקלים בממוצע בחודש ו-9% נוספים כבר הצטרפו לשירות המסלולים.

 

נזכיר כי מסלול עמלות בסיסי כולל עד 10 פעולות בערוץ ישיר ועד פעולה אחת על ידי פקיד בחודש, ומחירו מפוקח ואינו יכול לעלות על 10 שקלים.

 

מסלול עמלות מורחב כולל עד 50 פעולות בערוץ ישיר ועד 10 פעולות באמצעות פקיד, והוא נע בין 20 שקל ל-30 שקל בבנקים השונים. מסלול זה עשוי להתאים לעסקים קטנים ולמשקי בית המבצעים כמות גדולה יחסית של פעולות והוא יכול להוזיל את העמלות, בחלק מהמקרים, במאות שקלים בשנה.

 

על פי בדיקת הפיקוח, בכלל המערכת הבנקאית, ההוצאה בגין עמלות עבור סך הפעולות הכלולות במסלול הבסיסי ובמסלול המורחב הנמוכה ביותר היא בבנק יהב (למעט בנק ירושלים אשר גובה עמלה קבועה של 6.5 שקל בחודש ללא הגבלה במספר הפעולות בחשבון) ובבנק מרכנתיל היא הגבוהה ביותר. מבין חמשת הבנקים הגדולים, בבנק דיסקונט ההוצאה היא הנמוכה ביותר, בעוד שבבנק מזרחי היא הגבוהה ביותר.

 

נציין כי על פי הוראה של הפיקוח, שתיכנס לתוקף במהלך השנה, הבנקים יידרשו לסרוק את כל החשבונות של לקוחותיהם המוגדרים כעסק קטן (בהתאם לכללים) או עוסק מורשה, לזהות את אלה שההצטרפות לשירות המסלולים הבסיסי או המורחב משתלמת עבורם, ולהעבירם למסלול המשתלם עבורם, באופן יזום, ולעדכן אותם על כך. עד כה פעולה זו נעשתה, על פי הוראת בנק ישראל, לגבי האוכלוסייה המבוגרת ובעלי מוגבלויות.

 

עמלה מופחתת על הפקדת צ'קים

בתוך כך, בנק ישראל יוצא בהוראת שעה שנועדה להקל על יישום חוק הגבלת המזומן בכל הקשור להפקדת צ'קים, ומודיע על הפחתת העמלה הנגבית בגין צ'קים למשמרת (צ'קים המופקדים לפני מועד פירעונם).

 

חוק צמצום השימוש במזומן קובע כי בנק לא יפרע צ'ק שמתקיימות לגביו אחת או יותר מהמגבלות המנויות בחוק

למשל, לפרוע צ'ק פתוח, או צ'ק מוסב (צ'יק סחיר שהועבר לאדם אחר) שעולה על 5,000 שקל - אם הוא הוסב יותר מפעם אחת, או אם לא נקובים בו שמות המסב והנסב ומספר הזהות של המסב.

 

הגבלות אלו מצד הבנקים יחלו בחודש יולי והן לא יחולו על צ'קים שהופקדו למשמרת לפני יום התחילה. לאור כך, קיים חשש שצ'ק מוסב שניתן קודם לכניסת ההגבלות לתוקף ומתקיימות לגביו אחת או יותר מהמגבלות המנויות בחוק, אך יופקד לפירעון לאחר כניסת החוק לתוקף, לא יכובד, וכי מחזיק צ'ק מוסב דחוי, שלא הפקיד אותו למשמרת לפני מועד זה, עלול להתקשות לקבל את כספו כיוון שהצ'ק עלול לחזור.

 

בנק ישראל קורא לציבור הלקוחות, יחידים ועסקים קטנים, להפקיד את הצ'קים הללו למשמרת בבנקים לפני מועד תחילתן של ההגבלות, ובכך להימנע מהסיכון שהצ'ק יחזור.

 

לצורך כך, קבע נגיד בנק ישראל עמלה מופחתת של עד שני שקלים (במקום 12-15 שקל) בגין הפקדת צ'ק מוסב דחוי, ללא תלות באופן ההפקדה (בדלפק או בערוץ ישיר), לתקופה החל מ-15.4.19 ועד כניסת ההוראות לתוקף, בסוף חודש יוני.
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים