שתף קטע נבחר
 

האטה בשוק העבודה: על כל משרה פנויה מתמודדים 4 מועמדים

אחרי שמספר המשרות הפנויות במרץ הגיע לשפל של שלוש שנים, הנתונים המדאיגים ממשיכים להגיע: על פי הלמ"ס, ברבעון האחרון של 2018 היחס בין מחפשי עבודה למשרות פנויות היה היחס השלילי הגבוה ביותר בשנתיים האחרונות. ובאיזה תפקיד הכי קל למצוא עבודה?

האם מתחזקים החששות לעלייה באבטלה? הרבעון האחרון של 2018 הוא הרבעון השני ברציפות בו חלה עלייה ביחס בין מספר מחפשי העבודה לבין מספר המשרות הפנויות במשק, שעומד על 3.7 - כלומר, על כל משרה מתמודדים 3.7 מחפשי עבודה. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה המתפרסמים היום (ד').

 

חשש מעלייה באבטלה: שפל של שלוש שנים בביקוש לעובדים במשק

עכשיו זה רשמי: מ-1 במאי ישראלי שישקיע בארה"ב יוכל לקבל אשרת עבודה

לא משתלם להיות אישה משכילה: "המעסיקים צריכים לפתוח את הראש"

 

המשמעות לכך שיש יותר אנשים שמחפשים עבודה ממספר המשרות שיכולות לקלוט אותם, הוא שהאפשרות לתעסוקה במשק מצטמצמת.

 

>>לסיפורים הכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

עבודה במשרד (צילום: shutterstock)
קשה למצוא עבודה - והמצב של המנהלים הוא הגרוע ביותר(צילום: shutterstock)
 

נתונים אלה מתקבלים מהשוואה בין ההיצע של כוח העבודה, שהוא מספר מחפשי העבודה ב-12 החודשים האחרונים, לבין הביקוש לכוח העבודה, שהוא מספר המשרות הפנויות. היחס בין ההיצע לביקוש בשוק העבודה הוא בעצם היחס בין המבקשים לעבוד - מחפשי העבודה, לבין מספר המשרות הפנויות במשק.

 

מספר מחפשי העבודה מורכב ממועסקים שחיפשו עבודה אחרת בארבעת השבועות שקדמו לסקר, בלתי מועסקים (מובטלים שמחפשים עבודה באופן אקטיבי) ומכאלה שאינם משתתפים בכוח העבודה (מובטלים שלא מחפשים עבודה באופן אקטיבי).

 

מספר המשרות הפנויות במשק ירד ב-5.12% ברבעון הרביעי של 2018 לעומת הרבעון השלישי, והסתכם ב-101,900 משרות, לעומת 107,400 משרות ברבעון הקודם. מספר המשרות הפנויות ברבעון זה הוא הנמוך ביותר בין הרבעונים בשנת 2018 ואף מדובר בשפל חדש מזה שנתיים, מאז הרבעון הראשון של 2017, אז עמד מספר המשרות הפנויות על 96,100.

   (נתונים: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה)
(נתונים: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה)
 

אינדיקטור לעלייה באבטלה

הירידה בביקוש לעובדים מצד המעסיקים מהווה בדרך כלל אינדיקטור מקדים לכך שתחול עלייה באבטלה, היות שהמעסיקים מפסיקים לגייס, ואם המצב יחמיר ייתכן שאף יתחילו לפטר עובדים.

 

היחס בין מחפשי העבודה למספר המשרות הפנויות עלה ברבעון הרביעי של 2018 ל-3.7, כאמור, לעומת 3.6 ברבעון השלישי, 3.2 ברבעון השני ו-3.4 ברבעון הראשון. זהו היחס הגבוה ביותר בין הרבעונים בשנת 2018 - שיא חדש מאז הרבעונים השלישי והרביעי של 2016, גם בהם עמד היחס על 3.7.

 

עדיין מוקדם לקבוע האם זוהי תחילתה של עלייה באבטלה, אבל בהחלט קיים שינוי מגמה לאחר תקופה של שנתיים שבה היחס בדרך כלל פחת, למעט עליות קטנות. היחס החל לעלות מהרבעון השלישי ל-3.6 והמשיך לעלות ל-3.7 ברבעון הרביעי.

 

בשנת 2018 כולה, היחס עלה ל-3.5 מ-3.3 ב-2017. אולם, טרם נראית חזרה ליחס של 6 שהיה קיים בשנת 2016 או יחס של 4.5 בשנת 2015.

אינפו כלכלה מספר מתמודדים על משרות פנויות (נתונים: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה)
(נתונים: הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה)
 

כולם רוצים להיות מנהלים

משלחי היד בהם קיים יחס של 1 בין מספר מחפשי העבודה לבין מספר המשרות, שמשמעותו שמספר המשרות הפנויות שווה למספר המבקשים לעבוד, קיים בקרב מפתחי תוכנה, נציגי מכירות בטלפון, בוני בתים למגורים, מניחי לבנים, סתתים, חותכים, מנסרים ומגלפים באבן, יוצקי בטון, עובדי גימור בתחום הבנייה, רצפים, מניחי אריחים, נהגי משאיות כבדות ואוטובוסים.

 

מנגד, משלחי היד שבהם היחס גבוה משבע, כלומר, מספר מחפשי העבודה היה יותר מפי שבע ממספר המשרות הפנויות, כוללים משלחי יד אלה כוללים מנהלים אדמיניסטרטיביים ומנהלי מכירות, שיווק ופיתוח, מנהלים בתחומי התעשייה, הכרייה, הבנייה וההפצה, בעלי משלחי יד בתחומי העסקים והמינהל, מזכירות מינהלית, מזכירות כללית ומשלחי יד בתחומי המשפט, החברה והתרבות.

 

מצבם של מחפשי עבודה כמנהלים גרוע יותר מהממוצע. בקרב מחפשי עבודה בתפקיד זה, מתמודדים שבעה עובדים על כל משרה, כאמור. עם זאת, ניתן לומר שמצבם הוטב לעומת הרבעון השלישי, בו על כל משרת מנהל התמודדו 10.6 מועמדים וברבעון השני 8.1 מועמדים. אך מצבם היה כבר טוב יותר ברבעון הראשון, אז 6.7 מתמודדים התחרו על כל משרה.

 

בנתונים הכוללים לכל שנת 2018, מצבם של המנהלים אף היה חמור יותר, כשעל כל משרה קפצו שמונה מחפשים. בחלוקה לתתי משלח יד בקרב המנהלים, המנהלים בתחומי אספקה והפצה היו במצב החמור ביותר, כשאצלם על כל משרה התמודדו 15.7 מועמדים.

 

מפתח תוכנה? המשרות מחפשות אותך

הנדסאים, טכנאים וסוכנים גם הם נמצאו ברבעון האחרון במצב פחות טוב מהממוצע, אז 6.1 איש התמודדו על כל משרה כזו, בדומה לרבעון השלישי, עם החמרה לעומת 4.2 ברבעון השני.

 

לעומתם, טוב בהרבה לעבוד כמפתחי תוכנה, אצלם לכל מחפש עבודה צפויה משרה פנויה, משום שהיחס בין מספר מחפשי העבודה למספר המשרות הפנויות הוא 1. כל אחד שיוצא לשוק העבודה, קרוב לוודאי שייחטף. היחס היה אפילו טוב יותר ברבעון השלישי עם יחס של 0.7, ברבעון השני עם 0.4 וברבעון הראשון 0.6.

  

מצב טוב בהרבה מהממוצע במשק נרשם בקרב עובדים מקצועיים בתעשייה ובבינוי, כשברבעון האחרון על כל משרה התמודדו 1.7 עובדים.

 

בקרב בעלי משלח יד אקדמי המצב טיפה יותר גרוע מהממוצע ב-2018, שם על כל משרה התמודדו 3.9 מחפשים, ובחלוקה לתתי משלחי יד בקרב משלחי היד האקדמיים, המצב הגרוע ביותר נחווה על ידי בעלי משלח יד בתחום ההוראה. האם אכן חסרים עובדים בהוראה? נראה כי על כל משרה כזו התמודדו 14.3 מחפשים.

 

גם כאשר מסתכלים על כל שנת 2018, העובדים המחוזרים ביותר בקרב בעלי משלחי היד האקדמיים היו מפתחי התוכנה, שם על כל משרה פנויה יש קושי רב למצוא עובד, כשהיחס הוא 0.7 - יותר משרות מעובדים. יחס דומה של 0.8, נרשם בקרב מנתחי מערכות.

 

תזכורת: התמונה העגומה שעולה ממדד הגיוון התעסוקתי    (צילום: אלי סגל)

תזכורת: התמונה העגומה שעולה ממדד הגיוון התעסוקתי    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשש לעלייה באבטלה
צילום: shutterstock
מומלצים